کویر مرکزی با بحران جدی آب مواجه است
کلانتری در اولین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست که به همت کانون همیاران طبیعت جهاد دانشگاهی لرستان برگزار شد، با بیان اینکه محیط زیست مجموعهای از منابع انرژی (آب، خاک، هوا، موجودات زنده، انسان، جانوران و گیاهان) است که همه اینها لازم و ملزوم همدیگرند، اظهار کرد: برای نگه داشتن تعادل باید همه این شرایط رعایت شود در غیر این صورت با عدم تعادل محیط زیست یا تخریب محیط زیست به صورت فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی مواجه خواهیم بود.
وی بیان کرد: جهان از سه پدیده گرم شدن کره زمین، تخریب لایه ازون و نابودی تنوع زیستی در عذاب است.
وی گفت: رشد جمعیت، توسعه صنعتی، تلاش برای تأمین غذا، آلودگیهای پی در پی، ذوب شدن یخها و جنگهای خانمانسوز باعث شده که روز به روز بر اهمیت محیط زیست در دنیا افزوده شود.
کلانتری ادامه داد: به رغم اینکه در کشوری هستیم با تنوع آب و هوایی و اقلیمی اما متاسفانه این کشور بسیار آسیبپذیر و شکننده است. در ۳۰ سال گذشته تاکنون جمعیت کشور دو برابر شده و این افزایش نیازمند منابع است که همه آن از طبیعت تامین میشود.
وی بیان کرد: دهه ۳۵ جمعیت کشور ۱۹ میلیون نفر بوده است و میزان منابع آب تجدیدپذیر ۱۳۰ میلیارد مترمکعب بوده و هم اکنون جمعیت کشور ۸۰ میلیون نفر است و منابع آب تجدیدپذیر ۱۰۴ میلیارد مترمکعب است، در گذشته سرانه آب ۶۵۰۰ مترمکعب بوده و امروز به ۱۳۰۰ مترمکعب رسیده است و در افق ۱۴۰۴ چنانچه مشکلی در طبیعت ایجاد نشود جمعیت کشور ۸۵ میلیون نفر خواهد شد و منابع آب تجدیدپذیر به ۱۲۰۰ میلیارد مترمکعب میرسد و با توجه به این تراکنش و با نوع مصرفی که داریم شاهد تنش آب و بحرانهای محیط زیستی پی در پی خواهیم بود.
مدیرکل دفتر آموزش سازمان محیط زیست کشور با بیان اینکه کشور ما از لحاظ جنگل فقیر است و ۷.۵ درصد مساحت کشور ما را جنگل در بر میگیرد که این جنگلها خیلی پرتراکم نیستند، تصریح کرد: این در حالیست که باید ۲۵ درصد مساحت کشور ما جنگل باشد.
کلانتری اضافه کرد: متوسط بارندگی در دهههای گذشته در کشور بالای ۳۰۰۰ میلیمتر بوده اما امروز شاهدیم که این بارشها به ۲۳۰ میلیمتر رسیده است.
وی با تاکید بر اینکه کشور ما کشوری آسیبپذیر است به گونهای که چهار متر تبخیر بالقوه در وسط کشور داریم، یادآور شد: متاسفانه کویر مرکزی با بحران جدی آب مواجه است؛ سطح زایندهرود برای یک میلیون و ۸۰۰ مترمکعب آب ساخته شده است و این در حالیست که امروز ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب دارد و البته شاهدیم که ۱۰ هزار صنعت در اصفهان مشغول به فعالیتند.
کلانتری با تاکید بر اینکه در مجموع میتوانیم در ۹ درصد مساحت کشور کشاورزی کنیم، افزود: اهمیت محیط زیست در کشور ما بیشتر از سایر کشورهاست و سیاستهای نظام در بخش محیط زیست آبان ماه گذشته از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده و امسال دستگاهها باید گزارش دهند که در راستای این سیاستها چه اقداماتی انجام دادهاند.
این مقام مسئول با طرح این سوال که آیا در صیانت از محیط زیست تا چه اندازه از ظرفیتها استفاده شده است، تاکید کرد: تا کی باید شاهد ازدیاد آلودگیها و کاهش جنگلها باشیم، وضعیت محیط زیست کشور باید غیر از وضعیت موجود باشد.
کلانتری تصریح کرد: در دنیایی زندگی میکنیم که پیچیده و پویاست، نیازها نامحدود و منابع محدود است و با این تفاسیر راهی نداریم جز مدیریت منابع و بایستی منابع را درست مدیریت و استفاده و به نسل بعد منتقل کنیم.
وی با اشاره به اینکه وقتی آمایش سرزمین نداریم سواحل ما خالی است و ۲۲ درصد جمعیت کشور در کمتر از ۲ درصد مساحت کشور متمرکز میشود و این یعنی آلودگی، پسماند، ترافیک و مصرف انرژی، گفت: مشکل اصلی ما این است که فکر میکنیم محیط زیست دستوری است در حالی که محیط زیست تفکری است و باید آن را یا کنترل و فرماندهی یا با مشارکت مردمی محافظت کرد.
کلانتری گفت: آنچه که در کشور دنبال میکنیم این است که باید رویکرد مشارکتی را ترویج دهیم که البته برای افزایش مشارکت باید آموزشها داده شود البته قبل از آموزش باید وضعیت موجود و وضع مطلوب را اطلاعرسانی کنیم و روی ذهن آیندگان کشور کار کنیم.
وی گفت: باید بدانیم که روی زمین ساکن هستیم نه مالک.
کلانتری یادآور شد: توسعه لازم است و هیچکس مخالف توسعه نیست؛ توسعه را در سازمان محیط زیست سد نمیکنیم بلکه توسعه را هدایت میکنیم چراکه اعتقاد داریم توسعه و حفاظت محیط زیست مکمل هم هستند.
وی جهل، فقر و بیکاری را دشمن محیط زیست دانست و با تأکید بر اینکه چنانچه این سه مورد برطرف شود محیط زیست حفظ میشود، تصریح کرد: اگر توسعه درست هدایت شود توسعه پایدار خواهد بود اما اگر توسعه خوب هدایت نشود باید هزینههایی صرف بیتدبیری افراد شود.
وی بر مدیریت آثار توسعه تأکید کرد و گفت: علاوه بر حفظ محیط زیست باید مردم را آگاه کنیم و کشور را به پیشرفت برسانیم.
کلانتری گفت: لرستان از لحاظ محیط زیست وضعیت قابل قبولی دارد و خیلی از پارامترهای محیط زیست در لرستان نسبت به سایر استانها از لحاظ اعتبارات و مشارکت مردمی توجیهپذیر است و دستگاهی موفق است که بیشترین مشارکت مردمی را داشته باشد.
آخرین دیدگاهها