اهواز- کارشناس محیط زیست گفت: تنها لاک پشت لاک نرم ایران که به شدت در خطر انقراض قرار دارد، این روزها زنده در آتش نیزارهای هورالعظیم میسوزد.
رضا نیک فلک در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: تأمین نشدن حق آبه زیستی، آتش سوزیهای گسترده، وجود جادههای فراوان، دخل و تصرفهای شرکت ملی نفت (خشک کردن، جاده سازی، گود برداری و خاکریزی، عبور خطوط انتقال نیرو و نفت) ورود پسابهای آلوده کشاورزی و فاضلابهای شهری از جمله عوامل نابودی تالاب هورالعظیم است.
کارشناس محیط زیست در ادامه نیز ورود پسابهای شور مزارع نیشکر، ماهیگیری با برق، دامگاه های صید پرندگان مهاجر، شکار لجام گسیخته و سگهای ولگرد را از جمله عوامل نابودی تالاب هورالعظیم دانست و افزود: هورالعظیم به عنوان گنج تنوع زیستی تالابهای خاورمیانه همچنان در کنوانسیون رامسر ثبت نشده و این در حالی است که بخش عراقی این هور نیز پارک ملی بوده و در کنوانسیون رامسر ثبت شده است.
نیک فلک یادآور شد: تعداد بسیار زیادی از انواع گونههای حمایت شده ملی و بینالمللی که در فهرست سرخ جهانی قرار گرفتهاند در این تالاب حضور دارند؛ سمور آبی میان رودان، موش دم بلند میان رودان، سسک نیزار خوزی، اردک مرمری و گونههای کمیاب مانند باکلان مارگردن، غول حواصیل، اکراس آفریقایی و رودک عسل خوار از گونههای ارزشمند هورالعظیم هستند که با تهدیدات روز افزون دست و پنجه نرم میکنند و به سختی در این شرایط فاجعه بار زندگی میکنند.
زنده سوزی لاک پشتهای فراتی در تالاب هورالعظیم
وی تشریح کرد: آتش سوزیهای عمدی و دائمی در این جهنم بی آب و خشک دلایل متعددی دارد؛ مثلاً ماهیگیران متخلفی که با دستگاه برق (الکترو شوکر) اقدام به کشتار آبزیان میکنند و با آتش زدن نیزارها نیز راه خروج را برای خود درست میکنند یا گاومیش دارانی که برای تأمین علوفه گاومیشهای خود اقدام به آتش زدن نیزارها میکنند.
کارشناس محیط زیست افزود: برای جلوگیری از آتش سوزیهای مکرر در این تالاب هورالعظیم باید علاوه بر اقدامات قضائی بازدارنده و برخورد با متخلفان نیز یک پایگاه آتش نشانی خوزستان مجهز به تجهیزات اطفای حریق هوایی ایجاد شود.
نیک فلک با یادآوری اینکه هورالعظیم به عنوان گنج تالابهای خاورمیانه با وسعتی بیش از ۱۲۵ هزار هکتار و دارا بودن ارزشهای فراوان زیستی و حجم بسیار زیادی از انواع تخلفات و تخریبها از دارا بودن یک پاسگاه محیط بانی مستقل و مجهز هم محروم است، گفت: این تالاب تنها با ۳ – ۴ محیطبان در هر شیفت اداره میشود که این امر خود چراغ سبزی برای متخلفان برای تخریب و چپاول بیش از پیش هورالعظیم است.
کارشناس محیط زیست عنوان کرد: برای حفاظت و مدیریت چنین تالاب مهم و با ارزشی باید حداقل پنج پاسگاه مجهز با تعداد نیروهای کافی وجود داشته باشد.
زنده سوزی لاک پشتهای فراتی در تالاب هورالعظیم
وی افزود: تصاویر سوختن و زجرکش شدن لاک پشتهای فراتی با نام محلی رُفِش و نام علمی (Rafetus euphraticus) گونه در معرض انقراض جهانی (Endangered) تنها در یک روز پایش و در اوج زمان زادآوری برگی دیگر از فاجعههای روزانه هورالعظیم است.
نیک فلک ادامه داد: این در حالی است که تنها مشاهده این گونه در طبیعت آرزوی علاقه مندان به طبیعت و عکاسان حیات وحش جهان است و باعث رونق صنعت اکوتوریسم در خوزستان میشود.
کارشناس محیط زیست گفت: هیچ برنامهای برای حفاظت از تنوع زیستی و احیای هورالعظیم گنج تالابهای خاورمیانه وجود ندارد و اقدامات که در حال انجام است برای نابودی کامل این زیستگاه ارزش زیادی دارد.
آخرین دیدگاهها