در حال حاضر باید هرگونه برداشت جدید از منابع آب در استان اصفهان متوقف شود چرا که زاینده رود قربانی تصمیمات مدیران ناکارآمد و بیاطلاع و غیرمسئول بوده است.
فریده خدادادی-در سال های اخیر کاهش بارش ها در کشور به حدی بوده است که بسیاری از سدها و رودخانه از جمله زاینده رود خشک شدند و این مساله موجب گشته که آب مهم ترین مساله برای کشت محصولات کشاورزی کشاورزان است نگرانی آن ها را برای تامین آب شرب دو چندان سازد و اعتراضات مجدد آنها را به دنبال داشته باشد.
به گزارش جهان اقتصاد؛ جمعه ۲۱آبان، وزیر نیرو جهت بررسی مشکلات تأمین آب در حوضه آبریز زایندهرود وارد استان اصفهان شد و از حوضه رودخانه زایندهرود و تالاب گاوخونی بازدید کرد.کشاورزان در این دیدار خواستار حقآبه خود شدند و وزیر نیرو وعده پیگیری و حل مشکلات را به آنها داد؛ شنیدهها حاکی از این است که همزمان با ورود وزیر به استان، مردم نیز با حضور در پل خواجو به حمایت از کشاورزان برخواستند. کشاورزان در مواجهه با حل نشدن معضل کم آبی در استان اصفهان بسیار ناراحت هستند و همچنان شنیدهها از اعتراضات آنها به این وضعیت حکایت دارد و گویا شنیدن سخنان و وعدههای مسئولین برای برون رفت از این معضل هم دردی از مشکلات آنها دوا نمیکند.
خبرنگار جهان اقتصاد، در این زمینه با محمدرضا محبوبفر، کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار، به گفتوگو پرداخته است که در ادامه میخوانید.
این کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار اظهار کرد: درحال حاضر ۳۰۰ نقطه شهری در فصل پاییز با بحران آب مواجه شدند.
محبوب فر افزود: بحران آب هم به صورتی است که صنعت، کشاورزی و شرب برای تامین آب با مشکل مواجه شده و حتی ممکن است برق هم به دلیل کمبود آب نیروگاهها با مشکل مواجه شود. اخیرا بهمنظورجبران آب نیروگاهها توسط وزارت نیرو به نیروگاههای کشور نامه نگاری شده است تا با توجه به تنشهای آبی آب نیروگاه را خودشان تامین کنند، در مقابل نیروگاهها فاضلاب شهرکهای مسکونی را خریداری کردند که به جای آب برای گرداندن توربینها استفاده کنند.
وی درخصوص تجمعهای شکل گرفته اعتراضی مرتبط با آب مدعی شد: در حال حاضر هشتمین روز اعتراضی است که در اصفهان صورت گرفته است و این بارهمبستگی آحاد مردم اصفهان به ویژه خیرین، کشاورزان، کسبه، بازار و مدیران صنایع را شاهد هستیم. این تجمع اعتراضی به صورت تحصن شکل گرفت و به صورت بستنشینی ۲۴ساعته در هشتمین روز خود ادامه دارد.
این کارشناس محیط زیست و توسعه پایدارادامه داد: این تجمعات دراعتراض به عدم تخصیص حقابه کشاورزی زاینده رود آغاز شده است و متاسفانه تاکنون هیچ اقدامی درراستای تحقق مطالبات معترضین صورت نگرفته است.
وی با اشاره به سفر وزیر نیرو به استان اصفهان و دیدار نمایندگان اصفهان درمجلس با رییس جمهور بیان کرد: بر اساس دیدارهای انجام شده مقررشد که حل معضل منابع آب به استان اصفهان واگذار شود و به نحوی مدیریت آب استانی شد به طوری که هریک از استانها باید در خصوص مدیریت منابع آب تصمیم گیری کنند. از سوی دیگر وزیر نیرو اعلام کرد که برای حل مشکل آب کشاورزان به وی فرصت دهند اما اگر قرار بود کشاورزان نیز این بارهم به صحبتهای وزیر نیرو اعتماد کنند، اعتراضاتی که در بستر رودخانه زاینده رود صورت میگیرد، ادامه پیدا نمیکرد و این گونه است که می توان گفت مردم و شهروندان اصفهانی به این وعدهها اعتمادی ندارند زیرا بارها از این وعدهها داده شده وعمل نشده است.
** معضل آب استان اصفهان با وعدههای پوپولیستی حل نمیشود
عضو انجمن آمایش سرزمین ایران تصریح کرد: معضل آب استان اصفهان با انجام کارها و وعدههای پوپولیستی و بیسرانجام حل نمیشود.
محبوب فر گفت: درحال حاضرخود دشت اصفهان با کسری ۲.۹ میلیارد مترمکعب آب مواجه شده است که شوخی بردار نیست، این در حالی است که هرگونه برداشت از آبهای زیرزمینی و آبهای سطحی به صورت سدسازی و انتقال آب متوقف شود اما اکنون خود وزیر نیرو اذعان میکند برای تامین آب کشورهیچ راهحلی جز انتقال آب یعنی برداشت آب از طریق سدسازی و انتقال آب وجود ندارد درصورتی که اکنون وضعیت منابع آبی دراین استان خطرناک است. حتی به تازگی فروچالههایی در کف مغازه ایجاد شده است.
وی افزود: در حال حاضر باید هرگونه برداشت جدید از منابع آب در استان اصفهان متوقف شود چرا که زاینده رود قربانی مدیران ناکارآمد و بیاطلاع و غیرمسئول بوده است.
عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران گفت: وقتی خشک شدن چشمه بزرگ کوهرنگ را شاهد هستیم . باید توجه داشت خود چشمه کوهرنگ سرچشمه کارون است یعنی تمام یخچالها خشک شده است و آبی وجود ندارد.
** خطر احداث سد کوهرنگ ۳ برای خوزستان
وی افزود: در حال حاضر به منظور حل مشکل آب استان اصفهان احداث ساخت سد کوهرنگ سوم مطرح شده است که در صورت احداث آن ارتباط کارون با سرچشمه اصلی یعنی رشته کوه زردکوه قطع و منبع تامین آب تابستان خوزستان محو میشود و با خشکی این استان مواجه خواهیم شد و افزایش هزینه در بخش صنعت و تولیدات کشاورزی را شاهد خواهیم بود یعنی ابر تورم اقتصادی را در کالاهای اساسی واقلام مورد نیاز مردم از این قسمت مشاهده خواهد شد.
به عقیده عضو انجمن آمایش سرزمین ایران، با توجه به آغاز اعتراضات مردم اصفهان نسبت به تامبن حقابه و مطالباتشان، سرکوب این اعتراضات مشکلات امنیتی را برای کشور به دنبال خواهد داشت.
وی عنوان کرد: کشاورزان اصفهانی پیشتر در بهار و تابستان اعتراضاتی داشتند و به آنها به دلیل خساراتی که وارد شده بود مبالغی اعطا شد اما اکنون پولی ندارند و از ابتدای مهرماه در راستای پیگیری مطالبات خود دست به اعتراض زدند که تاکنون اقدام عملی برای تحقق خواستههای آنها صورت نگرفت و این بار دست به تحصن زدند .
محبوب فر افزود: در حال حاضر پدیده فرونشست در استان اصفهان تشدید شده و خطر ناک است.
** خطر گسترده شدن دامنه اعتراضات به سایر شهرها
وی مدعی شد: همزمان با استان اصفهان مردم استان چهارمحال و بختیاری و خوزستان دست به تجمعهای اعتراضی دست زدند و دود این اعتراضات به چشم کرمان و یزد هم خواهد رفت و با وجود نبود پول برای پرداخت خسارات کشاورزان و نبود آب، خطر وقوع جنگ آب وجود دارد.
آخرین دیدگاهها