توفان مگس‌ ها در راه تهران؟!

ارسال کننده خبر حسین محمودی|

توفان مگس‌ ها در راه تهران؟!

به گزارش ستاره نیوز به نقل از روزنامه اعتماد، هنوز یک هفته از تذکر و هشدار در صحن شورای شهر درمورد افزایش نگران‌کننده تعداد موش‌ها در تهران و اعلام رقم 50 میلیونی خانواده این جانوران موذی و انتقاد نسبت به نحوه مبارزه با این موجودات نمی‌گذرد که خبری دیگر از جانوران موذی، موش‌ها راحداقل برای مدتی به حاشیه برد.

خبر به افزایش غیرعادی نوعی مگس دربرخی مناطق تهران از جمله خیابان و میدان فاطمی اشاره دارد که باعث شده مردم این مناطق و حتی رهگذران را کلافه کند.

پیگیری‌های خبرنگار ما منجر به روشن شدن ابعاد وسیع‌تری از تبعات حضور این مگس‌ها که به خاطر رنگ‌شان به مگس‌های سفید معروفند، شد. تبعاتی در حد تهدید پایتخت 12 میلیونی و احتمال مختل شدن زندگی تهرانی‌ها. اینها فقط هشدارها و احتمالات نیستند بلکه تحقیقات حکایت از آن دارد که هجوم این مگس‌ها به باغ‌ها و مزارع صیفی‌جات «قزوین» از چندی قبل آغاز شده و علاوه براینکه مردم این خطه را کلافه کرده، باعث شده تا بسیاری از محصولات کشاورزی و به خصوص صیفی‌جات این استان که از مهم‌ترین منابع تامین صیفی‌جات پایتخت است، نابود شده یا درشرف نابودی قرارگیرد و قزوین را درآستانه بحرانی جدی قراردهند.

در مورد اصالت و محل اصلی زندگی این حشرات موذی اختلاف‌نظرها بسیار است. گروهی آنها را نروژی و گروهی دیگر آن را متعلق به صحراهای مغولستان می‌دانند. گفته می‌شود که این حشرات گرچه درنگاه اول ممکن است برای انسان بی‌خطر باشند و بیشترین تهدیدشان در مورد محصولات کشاورزی باشد ولی در عین حال شیوه‌های غلط مبارزه با این حشرات باعث شده تا این حشرات به شکل غیرمستقیم و از طریق افزایش بیماری‌های خطرناکی چون سرطان و MS، به تهدیدی جدی برای انسان بدل شوند.

قوت گرفتن احتمال هجوم مگس‌ها به تهران

دکتر مهدی ضرابی، حشره‌شناس و عضو گروه مهندسی علوم زیستی دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران با تایید افزایش بی‌سابقه آمار مگس‌های سفید با نام علمی «عسلک گلخانه» – Bemisia tabaci – در برخی از مناطق تهران گفت: ما 25 سال است که روی این حشرات مطالعه و تحقیق می‌کنیم چرا که اگر راه‌های مقابله با آن را ندانیم واقعا به موجودات خطرناکی تبدیل می‌شوند و می‌توانند تهدیدی جدی برای کشاورزی و حتی انسان – به شکل غیرمستقیم – تلقی شوند.

وی دلیل افزایش این حشرات را در شیوه غلط مبارزه با این موجودات عنوان می‌کند و می‌گوید: استفاده از سموم شیمیایی و آفتکش‌های چینی یا نامرغوب توسط کشاورزان باعث مقاوم شدن این حشرات نسبت به سموم شیمیایی و درنهایت افزایش تصاعدی آنها به ویژه درمزارع کشاورزی شده است.

وی با ذکر اینکه این حشرات آفت کشاورزی محسوب می‌شوند و تنها به شکل غیرمستقیم زندگی انسان را تحت تاثیرقرارمی دهند، گفت: این حشرات باعث ایجاد بیماری‌های مشترک بین حیوان و انسان نیستند ولی اولا باعث خشک شدن مزارع و به خصوص صیفی‌جات و بحران تامین محصولات کشاورزی به شکلی جدی می‌شود و ثانیا از طریق مسموم شدن محصولات کشاورزی آن هم به دلیل استفاده از سموم خطرناک شیمیایی نامرغوب و افزایش پنهان و البته نگران‌کننده برخی بیماری‌های خطرناک، زندگی انسان‌ها را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

دکتر ضرابی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحقیقات صورت گرفته در مورد افزایش انواع بیماری‌های انسانی ناشی از این حشرات در ایران گفت: بر اساس تحقیقات علمی ما استفاده از انواع سموم نامرغوب شیمیایی یا روش‌های غیراصولی باعث آلوده شدن محصولات کشاورزی و صیفی و در نهایت افزایش انواع بیماری‌های رنگارنگ درایران شده است. این قضیه به قدری جدی است که امروز اکثر پایان‌نامه‌های دانشگاهی ما به همین مساله اختصاص پیدا کرده و نتایج آن حاکی از افزایش بی‌سابقه انواع بیماری‌هایی مانند سرطان و MS در بین ایرانیان دارد.

این کارشناس اکولوژی حشرات همچنین درمورد احتمال هجوم این حشرات به تهران و تهدید کردن زندگی شهروندان گفت: این مساله دور از ذهن نیست چرا که این حشرات موجودات عجیبی هستند. وی ادامه داد: در این مورد به مسوولان هشدارداده‌ایم ولی متاسفانه تاکنون هیچ‌کدام توجهی به این هشدارهای علمی و کارشناسی شده نکرده‌اند.

توفان مگس‌ها در راه تهران

قاسم علی اکبر، پژوهشگر مبارزه با موجودات مهاجم نیز درهمین مورد با هشدار نسبت به احتمال هجوم مگس‌های سفید به تهران، به «اعتماد» گفت: دلیل افزایش این حشرات، یا تغییر غذایی آنهاست یا دستکاری و دخالت‌های غیرکارشناسی بشر در زندگی یا شیوه‌های نابودی آنها یا تغییرات ناگهانی آب و هوایی و اقلیمی است که درمورد قزوین این عوامل در حال بررسی است. وی این حشرات را حشراتی مهاجم می‌نامد و می‌گوید: این حشرات امروز درقزوین و به خصوص در مزارع آن به حدی زیاد شده‌اند که دربسیاری از موارد کشاورزان و کارگران جرات نزدیک شدن به بوته‌ها و گیاهان برای آب دادن یا چیدن محصولات خود را ندارند.

علی اکبر نیز ضمن بی‌سابقه خواندن افزایش این حشرات در قزوین، احتمال هجوم این حشرات به تهران را بسیار بالا دانسته و می‌گوید: در این مورد تحقیقات بسیاری کرده‌ایم و رد این حشرات را تا صفادشت در جنوب غربی تهران گرفته‌ایم. در تهران هم نشانه‌هایی از آغاز هجوم حشرات در بخش‌هایی از خیابان آزادی و میدان فاطمی و حتی ولیعصر قابل رویت است. در نهایت به نظر می‌رسد این حشرات که به یک‌باره رشد کرده و زیاد می‌شوند، با نخستین تغییر جدی دمایی و وزش بادهای پاییزی، به سمت تهران حمله‌ورشده، نه تنها گیاهان که حتی زندگی انسان‌ها را نیز با مشکلاتی جدی مواجه کنند.

چرا که این حشرات به دلیل آنکه نمی‌توانند مسافت زیادی را پرواز کنند با بادها همراه می‌شوند و کوچ کرده به محل بعدی هجوم می‌برند. وی با تاکید بر اینکه دلیل افزایش این حشرات استفاده از سموم شیمیایی است در پاسخ به این سوال که هجوم آنها به پایتخت چگونه زندگی شهروندان آن را با اختلال مواجه خواهد کرد؟ گفت: هجوم این حشرات در حد هزار و میلیون نیست بلکه در حدی میلیاردی و حتی تریلیاردی است.

تایید گزارش‌های مردمی

این هشدارها درحالی بی‌تاثیر و مسکوت مانده که چند روز قبل رییس سازمان پارک‌ها و فضای سبز تهران درگفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به پرسش‌های موجود، درباره حضور برخی حشرات جدید در فضای تهران، با بیان اینکه «مگس سفید» آفتی خطرناک نیست، گفته بود، دلیل افزایش این حشرات افزایش دماست و این حشرات در منطقه 6 در مناطقی چون فاطمی و ولیعصر دیده شده‌اند.

محمد مختاری افزود: «برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست از مبارزه مکانیکی ازجمله آب‌شویه با مایع پالیزین دو در 1000 یا جمع‌آوری برگ‌های آلوده در ساعات پایانی شب برای مقابله اقدام می‌کنیم.»رییس سازمان پارک‌ها و فضای سبز تهران در عین حال سمپاشی بی‌رویه را عامل بروز این مساله برشمرد و افزود: بر این اساس حشراتی که مگس سفید را شکار می‌کنند در سمپاشی از بین می‌روند که این روند باعث می‌شود مگس سفید افزایش پیدا کند.

جالب‌تر اینجاست که مسوولان شهرداری منطقه 6 به عنوان متولیان حفاظت از فضای سبز منطقه از حضور چنین پدیده‌یی درمنطقه خود اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند. همچنین پیگیری‌های «اعتماد» برای اطلاع از چند و چون صحت بروز بیماری‌های غیرمستقیم ناشی از هجوم این حشرات با این پاسخ از سوی دکتر گویا، مدیرکل بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت مواجه شد: ما از این مساله بی‌اطلاعیم.

حال باید منتظر ماند. منتظر بادی که این حشرات مهاجم را به تهران دعوت کند یا دست به کار شدن مسوولان برای آمادگی با هجوم مگس‌های سفید به پایتخت. خطری که اگر اتفاق افتد، می‌تواند فاجعه‌یی زیست‌محیطی را برای تهران‌نشینان رقم زند