رییس اداره حیات وحش محیطزیست مازندران گفت: تاکنون بیماری بوتولیسم در ۲۳ گونه از پرندگان مهاجر وحشی در تالاب بینالمللی میانکاله مشاهده شد.
کوروس ربیعی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: براساس آمار تاکنون حدود ۱۷ هزار بال از این پرندگان وحشی بر اثر بیماری بوتولیسم ناشی از مسمومیت غذایی در تالاب بین المللی میانکاله تلف شدند و این روند نیز با گذشت یک ماه همچنان ادامه دارد.
وی بیشترین تلفات ناشی از بیماری بوتولیسم را مربوط به گونه های فلامینگو، کشیم بزرگ ، مرغابی ها و چنگر معمولی دانست و دلیل آن را ازدیاد جمعیت این گونه ها در تالاب میانکاله اعلام کرد و اظهار داشت: تاکنون ۹۰ درصد از تلفات پرندگان مهاجر وحشی ناشی از بوتولیسم مربوط به این چهارگونه بود که بیشترین جمعیت ساکن در تالاب را نیز به خود اختصاص دادند.
ربیعی گفت: پیش بینی می شود روند صعودی تلفات پرندگان مهاجر وحشی ناشی از بوتولیسم حداقل تا پایان هفته جاری و قبل از شروع مهاجرت معکوس همچنان ادامه داشته باشد و پس از آن با شروع مهاجرت معکوس احتمال کاهش تلفات قطعاً وجود دارد.
پرخوری دلیل صعودی شدن تلفات
رییس اداره حیات وحش مازندران یکی از مهمترین دلایل روند صعودی آمار تلفات را ناشی از پرخوری این پرندگان در تغذیه دانست و گفت: پرندگان مهاجر در زمان آغاز مهاجرت معکوس برای انجام سفری طولانی به ذخیره سازی انرژی می پردازند که روزهای پرخوری آنان نسبت به زمان عادی است که میزان آلودگی را در بدن آنان افزایش می دهد.
ربیعی فرود بین راهی هنگام مهاجرت معکوس برخی از گونه های پرندگان در تالاب میانکاله و توقف ۲ روزه جمع آوری لاشه پرندگان به دلیل برودت شدید هوای اواخر هفته گذشته را از دیگر دلایل روند صعودی تلفات پرندگان مهاجر وحشی ناشی از بوتولیسم در این تالاب اعلام کرد.
تلفات پرندگان مهاجر وحشی ناشی از آنچه که سازمان دامپزشکی کل کشور بوتولیسم نوعی مسمومیت غذایی اعلام کرد برای دومین سال متوالی نهم بهمن ماه سال جاری نیز شروع شد و در یک ماه اخیر مرگ ۱۷ هزار بال از پرندگان وحشی را رقم زد و این روند همچنان ادامه دارد.
سال ۹۸ نیز این بیماری که دوم بهمن ماه آغاز شد و تا ۲۴ اسفندماه ادامه داشت، باعث تلفات حدود ۵۰ هزار بال از این پرندگان وحشی را در تالاب بین المللی میانکاله و خلیج گرگان در استان های مازندران و گلستان رقم زد.
تالاب بین المللی میانکاله با حدود ۴۰ هزار هکتار مساحت در شرق استان مازندران واقع و تا اینچه برون در استان گلستان ادامه دارد و همساله این منطقه به دلیل داشتن ذخیرگاه مناسب غذایی یکی از مناطق جمعیت پذیر پرندگان در فصول چهارگانه است به طوری که برآورد می شود به طور میانگین سالانه بیش از ۱۳۰ تا ۱۵۰ گونه از پرندگان مهاجر وحشی و بومی با جمعیت ۱.۵ میلیون بال در این تالاب تغذیه می کنند.
اگرچه در یک دهه اخیر به دلیل کاهش آب ورودی و خشکسالی حدود ۱۴ هزار هکتار از مساحت تالاب بین المللی میانکاله خشک شد، ولی همچنان این ذخیرگاه زیست کره یکی از مناطق مهاجرت پذیر برای پرندگان مهاجر محسوب می شود.
آخرین دیدگاهها