خطر بیماری‌های عفونی سیل‌زدگان گلستان را تهدید می‌کند

دکتر عبدالرضا فاضل، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان، روز شنبه، ۱۰ فروردین (۳۰ مارس) اعلام کرد که خطر بیماری‌های عفونی، پوستی، اسهال، هپاتیت و مارگزیدگی مردم مناطق سیل‌زده را تهدید می‌کند. به گفته فاضل این بیماری‌ها با فروکش کردن سیل و گرم شدن هوا شایع می‌شود و مردم باید با رعایت توصیه‌های بهداشتی، از مبتلا شدن به این بیماری‌ها پیشگیری کنند.


یکی از اساسی‌ترین دلایلی که برای سیل ترکمن‌ صحرا برشمرده‌اند عدم تخلیه آب پشت سدها پیش از آغاز بارش‌ها بوده است. مسئولان توزیع آب در منطقه آب این سدها را به کشاورزان می‌فروشند و به نظر می‌رسد همین مسئله باعث شد تا از تخلیه آب سدها جلوگیری شود و با جاری‌شدن آب سدها و احتمال شکسته شدن دیواره‌های سدها، دریچه‌های سدها باز شد که حاصل آن فاجعه‌بار بوده است.

عدم لایروبی رودخانه‌های گرگان، اترک و قره‌سو نیز جریان آب را در این رودخانه‌ها کند کرده است. مسئولان استانی و کشوری می‌توانستند با هزینه‌ای اندک این رودها را لایروبی کنند اما عدم توجه به این موضوع باعث خسارتی چند صد برابر شده است.
در حالی که چندین روز از سیل گذشته بود خبری از کمک‌های هلال احمر و ارتش و ارگان‌های ذیربط در منطقه نبود و حتی شبکه استانی اخبار سیل را پوشش نمی‌داد و همه مشغول تبریک عید نوروز بودند. سیل ترکمن‌ صحرا یک بار دیگر عدم توانایی مسئولان را در مدیریت بحران به نمایش گذاشت.
نقش شبکه‌های اجتماعی در آگاهی رسانی به مردم بسیار مهم بود. اولین کسانی که به یاری مردم گنبد، آق قلا و گمیشان شتافتند خود مردم محلی بودند که هم در مسیر سیل با ایجاد موانع سعی می‌کردند ورود جریان آب به شهرها را کند کنند و هم با توزیع اقلام اساسی و خوراکی به یاری همشهریان خود شتافته بودند. در این مقطع هیچ خبری از کمک‌های دولتی و امدادرسانی سازمان یافته نبود. صیادان بندر ترکمنی و گمیشانی به ویژه از روستاهای چاپاقلی و چارقلی و آغیزلی قایق‌های خود را به آق قلا آوردند و به یاری مردم شتافتند و بار دیگر ثابت کردند که مردم از مسئولان چندین گام جلوتر هستند.
رسانه‌های محلی گزارش کردند که کمک‌های زیادی از استان‌های ترک‌نشین شمال غرب کشور، آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل، زنجان به ترکمن صحرا رسیده است. این مسئله نگرانی مسئولان را که به چنین وقایعی به دید امنیتی نگاه می‌کنند نیز برانگیخت. برخی از سایت‌های محلی از ضبط کمک‌های جمع‌آوری شده مردمی از سوی نیروی انتظامی و انتقال آن به هلال احمر خبر داده‌اند و همین باعث شد تا امدادگران منطقه آذربایجان ایران سعی کنند شخصا کمک‌ها را به دست مردم سیل‌زده برسانند.