ارسال کننده خبر غلام رضا اخلاقی
«تنوع زیستی جزایر» عنوان روز جهانی تنوع زیستی در سال ۲۰۱۴
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: ۲۲ ماه MAY مصادف با اول خردادماه از سوی سازمان ملل متحد روز جهانی تنوع زیستی (IDB- International Day for Biological Diversity) ، برای افزایش درک و آگاهی مردم جهان از اهمیت مسائل مربوط به تنوع زیستی نام گرفته است.
همزمان با مجمع عمومی سازمان ملل متحد که سال ۲۰۱۴ را «سال بین المللی ملت های جزیره ای کوچک در حال توسعه» نامیده است، دبیرخانه کنوانسیون تنوع زیستی در سازمان ملل متحد عنوان روز جهانی تنوع زیستی امسال را «تنوع زیستی جزایر» نامگذاری کرد.
جزایر و مناطق دریایی و ساحلی اطراف آنها، اکوسیستم های منحصر به فردی را تشکیل می دهند که غالبا مملو از گونه های فراوان گیاهی و جانوری خاص آن منطقه است که در هیچ جای دیگر جهان یافت نمی شوند.
این اکوسیستم ها به عنوان میراث یک تاریخ تکاملی منحصر به فرد، گنجینه ای از ذخایر طبیعی غیرقابل جایگزین محسوب می شوند. همچنین این اکوسیستم ها کلیدی برای معیشت، اقتصاد، رفاه و هویت فرهنگی ۶۰۰ میلیون جزیره نشین، یعنی یک دهم جمعیت جهان می باشند.
جزایر خانه بیش از ۶٠٠ میلیون نفر معادل یک دهم کل جمعیت دنیا است. بسیاری از جزیره نشین ها با فرهنگ منحصربفردشان که برآمده از اقتصاد، محیط زیست و فرهنگ شناخته شده یا نشده خودشان است، با استفاده از منابع طبیعی محیط اطراف خود به حیاتشان ادامه می دهند.
جزیره ها پناهگاه بسیاری از اکوسیستم های جدا از هم است، از جنگل های کوهستان تا تالابها که غذا، آب تازه، چوب، الیاف، داروها، سوخت، ابزار و مواد خام مهم دیگر را تأمین می کنند. جزایر دارای ارزش های زیبا شناسی، عرفانی، آموزشی و غیره هستند که معاش، اقتصاد و فرهنگ جزیره نشینان را تامین می کنند.
اکوسیستم های جزایر همچنین در حفظ و نگهداری کارکردهای اکوسیستمی دخیل هستند، مانند: مقابله با بلایای طبیعی، حفاظت از چرخه های مواد مغذی، تشکیل خاک و شن و همچنین کمک در تنظیم تعادل آب و هوا.
اقتصاد جزایر، بویژه ملت های جزیره ای کوچک با در نظر گیری فقدان نسبی متغیرهای اقتصادی اشاره شده در ذیل، در مقابل کشورهای توسعه یافته بسیار آسیب پذیر هستند.
– وجود جمعیت اندک و اقتصاد کوچک آنها
– ظرفیت سازمانی ضعیف در بخش های دولتی و خصوصی
– دور بودن از بازارهای جهانی
– آسیب پذیر بودن جزایر در مقابل بلایای طبیعی و تغییرات آب و هوایی (بویژه بالا آمدن سطح دریاها بدلیل تغییرات آب و هوایی)
– شکنندگی و ظرافت اکوسیستم های زمینی و دریایی
– هزینه های بالای حمل و نقل
– محدودیت تنوع در تولید و صادرات
– وابستگی به بازارهای جهانی، تمرکز در بخش صادرات و فرار بودن درآمد
– آسیب پذیر بودن نسبت به شوک های اقتصادی بیرونی
ملت های جزیره ای کوچک دارای نسبت بالایی از مناطق دریای و ساحلی هستند که جزء منابع مهم درآمدی برای آنها محسوب می گردد.
عمده اهمیت اقتصادی اکوسیستم های ساحلی و کناری بسیاری از ملت های جزیره ای کوچک، برای استقرار، امرار معاش، کشاورزی، تجارت، ماهیگیری و توریسم است. اکوسیستم های ساحلی همچنین تکمیل و تأمین کننده بسیاری از نقش های اکولوژیکی هستند.
سواحل مرجانی خدمات بسیاری را به جهان عرضه می کند از جمله سواحل ماهیگیری که تهیه کننده منابع اصلی پروتئین برای بسیاری از جمعیت ساکن جزایر بخصوص خرد ملت های جزیره ای کوچک است.
تنوع زیستی جزیره ها از اهمیت خاص و حیاتی برای ساکنین آنها برخوردار است. این جزایر مخازن اطلاعات ژنتیکی هستند که بخشی از تنوع زیستی امروزی بعنوان تکامل میلیون ها ساله می باشد.
در نهایت می توان گفت: تنوع زیستی جزایر دارای ارزش های فراوان برای تمام بشر در سرتاسر دنیا است.
آخرین دیدگاهها