آلودگی نفتی در سرخون؛ یک میلیون ماهی تلف شدند

در پی شکستگی خط لوله انتقال نفت در سرخونِ چهارمحال و بختیاری و نشت نفت به رودخانه این منطقه، یک میلیون ماهی تلف شدند.۱۲ آذر ماه امسال به دنبال بارندگی و رانش زمین، لوله‌های انتقال نفت آسیب دید و نشت آن خسارتی جدی به اکوسیستم منطقه حفاظت شده «هلن» وارد کرد.

ارسال کننده : نادر زندی

‫آلودگی نفتی در سرخون؛ یک میلیون ماهی تلف شدند‬‎ ile ilgili görsel sonucu

شهرام احمدی، مدیرکل محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اعلام این خبر گفت که بیش از ۶۰۰ کامیون خاک آلوده به نفت از این منطقه خارج شده است.

اما خبر تلف شدن بیش از یک میلیون ماهی اکنون در حالی اعلام می‌شود که روابط عمومی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در منطقه اصفهان سه‌شنبه ۱۶ آذر به خبرگزاری‌های داخلی اطلاع داده بود که نشتی خط لوله نفت مارون تحت کنترل قرار گرفته است.

خط لوله انتقال نفت در سرخون تاکنون سه بار در سالهای ۶۸، ۹۰ و ۹۵ دچار مشکل شده و خسارات جدی به اکوسیستم این منطقه وارد کرده است.

در اواخر دهه هفتاد نیز رانش زمین خط لوله انتقال نفت مارون به اصفهان را شکست و باعث نشت نفت خام به زمین‌های میانکوه و سرخون شد.

به گفته شهرام امیری، لوله‌های نفتی در این منطقه، روزانه ۵۵۰ هزار بشکه نفت را به سه پالایشگاه اصفهان، تبریز و تهران منتقل می‌‎کنند.

سرخون مرکز منطقه میانکوه استان چهارمحال بختیاری است، منطقه‌ای که در آن کشاورزی، دامپروری و پرورش ماهی اصلی‌ترین مشاغل مردم برای امرار معاش به شمار می‌رود و به همین خاطر حفاظت از محیط زیست آن اهمیت دو چندان می‌یابد.

رادیو زمانه در این باره نوشت؛ از دی‌ماه سال ۱۳۹۰ با شیوع بیشتر آلودگی‌های نفتی اعتراضات و شکایات مردم منطقه نیز آغاز شد. در طی این مدت بخش عمده‌ای از صنعت پرورش ماهی نابود شد و کشاورزی منطقه آسیب دید.

به گفته منابع خبری داخلی در سال‌های اخیر در پی آلودگی‌ها و بحران‌های زیست محیطی بیش از دو هزار فرصت شغلی در سرخون از بین رفته است و شماری از مردم این منطقه برای تامین معیشت خود به‌ناچار مهاجرت کرده‌اند.

علاوه بر این، در طول پنج سال گذشته آب شرب منطقه نیز به سبب نفوذ آلودگی‌ نفتی دچار مشکل شده است.

تنها در یک مورد آلودگی آب چشمه سرخون سبب شده است تا آبرسانی به ۲۱ روستای منطقه سرخون با تانکر صورت بگیرد.

به گفته ساکنان منطقه قرار بود شرکت نفت تصفیه‌خانه‌ای برای آب شرب ساکنان منطقه احداث کند؛ وعده‌ای که تاکنون عملی نشده است.

از استان چهارمحال و بختیاری به عنوان یکی از پرآب‌‌ترین استان‌های کشور نام برده می‌شد. اما خشکسالی‌ سال‌های اخیر دامن این استان را هم گرفته است. استانی که ۱۰ درصد منابع آبی ایران را در اختیار داشت و مبدأ بسیاری از پروژه‌های انتقال آب به شمار می‌آمد، اما اکنون ۵۸ منابع آب زیرزمینی خود را از دست داده است.

چهارمحال و بختیاری در طول سال‌های اخیر اعتراض‌ها و درگیری‌های بسیاری را بر سر آب پشت سر گذاشته است. مقامات ایران بحران آب در این استانِ روزگاری پر آب را بحرانی امنیتی می‌خوانند. بحرانی که اکنون با آلودگی نفتی منابع آبی تشدید شده است.