به زودی طرح مدیریت زیست بومی تالاب گاوخونی تکمیل می شود

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طرح های مقابله با پدیده ریزگردها در استان های بزرگ درگیر این پدیده زیست محیطی در دست اجراست.

ارسال کننده : علی شعبانزاده

معصومه ابتکار  در جلسه کارگروه مشترک احیای تالاب بین المللی گاوخونی و مقابله با پدیده گرد و غبار در استان اصفهان افزود: برنامه های مقابله با ریزگردها در استان هایی نظیر کرمان، یزد ، فارس، سیستان بلوچستان و خراسان نیز در دست اجراست در حالی که نباید از کانون های خارجی نظیر عراق و عربستان نیز غافل شد .
وی استان اصفهان را نیز از مناطق درگیر و در معرض خطر ریزگردها دانست و گفت : استان اصفهان دارای ظرفیت بزرگی از گردشگری است که گردو غبار و ریزگردها از جمله جدی ترین و اصلی ترین مسائل این استان به شمار می رود.
ابتکار در عین حال خشک شدن کانون های آبی و تالاب ها را از دلایل انتشار ریزگردها با منشاء داخلی دانست و گفت : در اعتبارات سال 96 حوزه زیست محیطی سهم قابل توجهی برای احیای تالاب بین المللی گاوخونی و مقابله با گردو غباردیده شده است.
وی ادامه داد: احیای تالاب ها در سراسر کشور نیازمند اجرایی شدن مصوبات شورای عالی آب است همچنین نگاه ملی همکاری بین دستگاهی و میان استانی و اصلاح الگوی مصرف از دیگر ملزومات آن به شمار می رود.
معاون رئیس جمهوری تصریح کرد: تغییر اقلیم و شرایط نامناسب زیست محیطی آلودگی هوا و خشکسالی نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان به یک بحران تبدیل شده است وتخریب محیط زیست در 100 سال اخیر به اوج خود رسیده و به جدی ترین معضل بشری رسیده است.
معاون رئیس جمهوری بابیان اینکه افزایش دما کاهش بارندگی و روان آب ها در 50 سال اخیر با رشد جمعیت همزمان شده است گفت: در کنار این مقوله ها رشد بی رویه کشاورزی و همچنین رشد یک سویه صنعت باعث شده که تالاب ها با شرایط ناگواری روبرو شده و خود به کانون انتشار ریز گردها و گردو غبار مبدل شود
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طرح های مقابله با پدیده ریزگردها در استان های بزرگ درگیر این پدیده زیست محیطی در دست اجراست.
وی احیای تالاب های مختلف کشورهمچون ارومیه، بختگان، جازموریان وهورالعظیم و گاوخونی را نیازمند همکاری نهادها و دستگاه های مختلف و استان ها دانست وگفت: کانون های تولید ریز گرد و گردو غبار برای همه مناطق کشور مضر است بنابر این نمی توان این مناطق را مختص یک استان و یا یک شهروی با بیان اینکه بودجه 96 بر دو محور آب و محیط زیست است و دولت یازدهم اعتبار خوبی برای حفظ و احیا تالاب ها و کنترل آلودگی هوا و گرد وغبار تخصیص داده است، اظهار کرد: با توجه به اینکه به زودی طرح مدیریت زیست بومی تالاب گاوخونی نیز تکمیل می شود، این تالاب ها هم از این اعتبارات بهره مند خواهد شد.
معاون رییس جمهور ضمن یادآوری اهمیت و آثار تغییر اقلیم در جهان و ایران، خاطرنشان کرد: همین اهمیت منجر به عزم جهانی و امضا توافق جهانی تغییرات آب و هوا پاریس توسط 195 کشور و پیوستن رسمی 120 کشور  به این توافق شد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر تاثیر وسیع تغییر اقلیم در ایران همچون خشک شدن تالاب ها، کاهش شدید بارش برف و باران، افزایش دما، تصریح کرد: برای سازگاری با شرایط سخت تغییر اقلیم، باید همکاری های بین بخشی و بین استانی، تقویت نگاه ملی به ویژه در حوزه آب، اجرای دقیق مصوبات شورای عالی آب، اصلاح الگوی مصرف آب در تمام بخش ها به ویژه صنعت و کشاورزی در دستور کار قرار گیرد.
ابتکار اضافه کرد: رییس جمهوری دولت یازدهم را دولت محیط زیستی می دانند زیرا می دانند اگر  نگاه و رویکرد در حوزه محیط زیست و آب تغییر نکند، تمامی بخش های اقتصادی و اجتماعی کشور و فراتر آینده تمدنی کشور در معرض تهدید و تاثیر قرار می گیرد.
معاون رییس جمهور خاطرنشان کرد: اصلاح الگوی مصرف آب در تمام بخش های کشور الزامی است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر ضرورت اصلاح و بازنگری در الگوی کشت و آبیاری کشور، تصریح کرد: بخش کشاورزی مصرف کننده عمده منابع آب کشور است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود:هرچه اصلاح و بازنگری الگوهای مصرف آب به تاخیر بیافتد، محیط زیست و به تبع آن کشاورزی و اقتصاد و سلامت و کشاورزی کشور خسارت بیشتری خواهد دید.
معاون رییس جمهور با تاکید بر لزوم تغییر شیوه زندگی در کشور و تطبیق و سازگاری با تغییراقلیم و خشکسالی، تصریح کرد: بازچرخانی و تصفیه آب، تکمیل طرح های فاضلاب کشور، حذف کشت گونه های آب بر از جمله تغییرهای ضروری در این زمینه است.
وی ادامه داد: خوشبختانه دولت یازدهم صدای زنگ هشدار و بیداری ارومیه برای سراسر کشور را شنید و با اقداماتی همچون تصمیم ها و رویکردهای اتخاذ شده در شورای عالی آب، تخصیص حق آب تالابها و طبیعت، سعی کرد تا این روند و نگاه یک سویه بهره کشی از طبیعت را پایان بخشد.
ابتکار با اشاره به هم زمانی رشد نامتوازن صنعت، کشاورزی وجمعیت با تغییر اقلیم و تاثیرات ناخوشایند آن در کشور، گفت: رشد یک سویه و بدون توجه به ملاحظات و ظرفیت زیستی، منجر به بحران های متعدد محیط زیستی در کشور شده است.
وی با بیان اینکه ایران متاثر از کانون های گرد و غبار خارجی و داخلی و به ویژه خارجی ناشی از کشورهای عراق، عربستان و صحرای قره قوم ترکمنستان است، اظهار کرد: حدود 20 کانون داخلی گرد و غبار در کشور داریم.
معاون رییس جمهور خاطرنشان کرد: گرد و غبار یکی از مهم ترین تبعات تغییراقلیم در سراسر جهان است و از همین رو یکی از مهم ترین گزارش های تهیه در اواخر مسولیت بان کی مون دبیرکل سازمان ملل به موضوع جهانی گرد و غبار اختصاص داشت. دانست.

مطالبه گری شهروندان استان اصفهان بلوغ زیست محیطی مردم این استان است
رسول زرگرپور استاندار اصفهان روز دوشنبه در کارگروه مشترک احیای تالاب بین المللی گاوخونی و مقابله با پدیده گرد و غبار استان اصفهان یکی از دلایل برخوردارنبودن این تالاب از برنامه جامع را نبود منابع و تسهیلات عنوان کرد و گفت: اجرای برنامه ها و اقدامات زیست محیطی بیش از هر عامل دیگری نیازمند تسهیلات و منابع است.
وی از تالاب گاوخونی به عنوان تنها تالاب کشور یاد کرد که با وجود بزرگی و گستردگی،بدون برنامه احیاست.
استاندار اصفهان خاطرنشان کرد: سیاست های ابلاغی، برنامه های تدوین و اجرا شده، فرهنگ سازی و مطالبه گری هوشمندانه مردم در عرصه حفاظت محیط زیست در استان وجود دارد و تنها به منابع و تسهیلات بطور مبرم نیاز داریم.
وی اضافه کرد: برای مثال جابه جایی و یا تعطیلی مجموعه های غیر استاندارد تولید آجر و یا گچ نیازمند تسهیلات و منابع است، به ویژه اینکه اینگونه طرح ها باید بطور گسترده انجام شود.
استاندار اصفهان تصریح کرد: برای مثال در مقوله میراث فرهنگی، تسهیلات و منابع بهتری وجود دارد، اما محیط زیست از این منابع و تسهیلات بی بهره است.
زرگرپور با اشاره به ارزیابی زیست محیطی که برای آغاز هر طرحی الزامی شده است نیز گفت: این ارزیابی نباید به بهانه سیاسی تبدیل شود، زیرا برخی قصد دارند با این شیوه طرح مورد نظر را بکوبند و از آن بی دلیل انتقاد کنند.
استاندار اصفهان ازسازمان حفاظت محیط زیست درخواست کرد که درچنین مواقعی ارزیابی زیست محیطی را پس از حصول نتیجه نهایی و قطعی شدن اعلام کند تا باعث بهره برداری سیاسی و تخریب طرح نشود.
زرگرپورمطالبه گری شهروندان استان اصفهان را به عنوان ‘بلوغ زیست محیطی’ مردم این استان نامید و همانند یک فرصت طلایی ارزیابی کرد و گفت: از این فرصت باید به بهترین شکل برای بهبود شرایط محیط زیست استفاده کرد.
استاندار اصفهان با اشاره به کاهش آلودگی هوای استان اصفهان نسبت به سال ۹۲ تصریح کرد: این میزان در ۹ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۵۰ درصد کاهش داشته است.
وی با اشاره به عملیات تثبیت خاک مناطق شرق اصفهان با روش نهالکاری، خاطرنشان کرد: این طرح نیز از جمله طرح های اساسی برای مقابله با پدیده گرد و غبار به شمار می رود.