رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، بیان کرد: با توجه به بحرانهای امروز کشور نباید به محیط زیست به عنوان موضوع دست دوم بپردازیم چرا که حتی اگر امروز هم به این مقوله بپردازیم باز خیلی دیر است.
ارسال کننده : دکتر زهرا ارزجانی
معصومه ابتکار در سومین هم اندیشی سیاستگذاران منابع آب، با تأکید بر اینکه اگر اقتصاد مقاومتی در کشور ما خوب اجرا شود در بسیاری از زمینهها ملاحظات زیست محیطی رعایت شده و به اقتصاد سبز دست خواهیم یافت، گفت: اقتصاد اگر موثر، درونزا و متکی بر محیط زیست باشد رشد سبز را برای خود ترسیم خواهد کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، افزود: این تصور که حقابه طبیعت را گرفته و جای دیگری صرف کنیم و در این هنگام از طبیعت انتظار سرویس داشته باشیم نه علمی و نه منطقی است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تقدیر از اقدام وزارت نیرو در سال 93 که برای نخستین بار حقابه زیست محیطی را ابلاغ کرد، گفت: اما متاسفانه زاینده رود و گاوخونی از این حقابه محروم هستند.
وی تصریح کرد: سفرههای آب زیرزمینی استان فارس به عنوان مهمترین استان اجرایی سیاست خودکفایی گندم از خط قرمز عبور کرده و بختگان به عنوان یکی از زیباترین چهرههای آن خشک شده است.
ابتکار با اشاره به اینکه از 14 تالاب استان فارس 12 تالاب آن خشک شده است، افزود: متأسفانه بخش کشاورزی را توسعه دادهایم که نهایتا به ضرر این بخش تمام خواهد شد چرا که اگر تالابها آسیب ببیند کشاورزی، آب و اقتصاد آسیب خواهند دید. اگر اقتصاد مقاومتی را در نظر بگیریم، نمیتوانیم این روند را ادامه دهیم.
وی با تأکید براینکه باید اقتصاد کشاورزی به شیوه زندگی ایرانیان تغییر یابد، تصریح کرد: خودکفایی گندم باید با روشهای سازگار با تغییرات آب و هوایی اتفاق بیفتد.
وی با بیان اینکه سالانه 10 میلیون موبایل در کشور به دلیل مصرفگرایی و تکنولوژیهای به روز کنار گداشته میشود، گفت: باید با تغییر اصلاح مصرف طوری رفتار کنیم که با کوهی از زبالههای الکترونیکی مواجه نشویم چرا که دور انداختن در اقتصاد دنیای امروز نه علمی و نه اقتصادی است.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه انسان با ساخت پلاستیک و مواد شیمیایی چرخه طبیعت را بر هم زده است، افزود: در اقتصاد سبز هیچ چیزی در چرخه محیط زیست تخریب پذیر نیست، اگر کالایی را نتوانیم به شکل کمپوست وارد طبیعت کنیم باید با بکارگیری فناوری جدید از بدو تولید آن برای تک تک اجزا و قطعات آن چرخه بازگشت به طبیعت را در نظر بگیریم.
وی تأکید کرد: امروز اقتصاد در دنیا به جایی رسیده که به تک تک منابع زمین اهمیت قائل شده و آنها را ارزشگذاری میکند، حتی برای فلزات نیز ارزش قائل شدهاند چرا که آنها به این باور دست یافتهاند که اگر نتوانیم فلزات و ثروتهای ارزشمند را از چرخه تولید برگردانیم دیگر ذخایری در دنیا و کشورها وجود نخواهد داشت.
ابتکار درباره اقدامات اقتصادی سایر کشورهای جهان گفت: اروپا تا سال 2020، 25 درصد از رشد اقتصادی خود را از بازیافت به دست خواهد آورد، یعنی از زباله به رشد اقتصادی دست خواهد یافت، آنها میخواهند با برگرداندن همه چیز به چرخه مصرف و طبیعت از دست دادن حتی کوچکترین منبع و ذرات جلوگیری کنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در بسیاری از مناطق کشور با مدیریت پسماند، بازیافت و استفاده مجدد روبرو هستیم چرا که از ابتدا برای مصرف خود برنامهریزی نکردهایم.وی تأکید کرد: جهت گیری برنامه ششم توسعه مبتنی بر منابع کشور به ویژه آب است.
ابتکار با اشاره به اهمیت نقش اطلاعرسانی به کشاورزان کشور، افزود: کشاورزان باید بدانند که با ادامه این روش خود چه آیندهای در پیش خواهند داشت، حالت تنش بین استانی و منطقهای بین کشاورزان باید به یک درک مشترک تبدیل شود، در مقابله با تغییر روش کشاورزان ما با یک مولفه اجتماعی روبرو هستیم که نمیتوانیم آن را نادیده بگیریم ولی از سوی دیگر نمیتوانیم از به تأخیر افتادن اجرای سیاستهای حوزه آب به علت همین مولفه اجتماعی جلوگیری کنیم چرا تهدیدات حوزه آبی کشور جدی و آینده نگران کننده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر استفاده از تجارب سایر کشورها، بیان داشت: چند روز گذشته سند همکاری خوبی با اتحادیه اروپا در حوزه مسائل محیط زیست و آب منعقد کردهایم، در این سند بیانیه مشترکی برای همکاری در حوزه تغییر اقلیم، بهینه سازی مصرف انرژی، سازگاری، مدیریت آب و حفاظت از منابع آب در نظر گرفته شده است.
معاون رییس جمهور ادامه داد: به زودی برنامه اقدام مشترک و نشست علمی مشترکی را با اتحادیه اروپا در بحث تغییرات اقلیم خواهیم داشت و امیدواریم تا این برنامه به تحولات ما در بخش استفاده از تکنولوژیهای روز کمک کند.
ابتکار گفت: دوران اقتصاد خاکستری دوران ناپایداری است چرا که ثروت عمومی جامعه یعنی آب، خاک، هوا و غیره به دلیل فعالیتهای صنعتی نابود شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: علت دیگر ناپایدار بودن اقتصاد خاکستری عدم محاسبه و ارزش گذاری منابع کشور است البته ما از اقتصاد به علت ایجاد اشتغال و ارزش افزوده وارده به کشور متشکریم ولی حرفمان این است؛ این موضوعات نباید به قیمت آلوده کردن بخشی از منابع آب، هوا و خاک اتفاق بیفتد.
وی افزود: سومین مشکل اقتصاد قهوهای و خاکستری مجانی بودن ثروت الهی یعنی هوا، خاک و انرژی است، در این اقتصاد منابع قیمتگذاری مناسب نشدهاند، با این تصور که با یارانه گذاشتن روی منابع میتوانیم عدالت اجتماعی را مطرح کنیم کماکان کمترین دهکها، کمترین منفعت را از منابع و بیشترین صدمات را از خسارت وارده بر طبیعت میبرند بنابراین در این اقتصاد نه عدالت درون نسلی و نه عدالت بین نسلی با بهانه سیستم یارانهها تأمین میشود.
ابتکار تأکید کرد: بسیاری از فعالیتهای صنعتی امروز با قیمت نابودی و آلودگی آب، خاک، هوا و تنوع زیستی شده است.وی ادامه داد: توجه به مشارکت سیاسی زنان که یکی از ارکان مهم این جامعه هستند نیز اولویت دیگری است که باید به آن توجه کرد.
آخرین دیدگاهها