احکام جایگزین برای متخلفان زیست‌محیطی

روز هفدهم اردیبهشت‌ماه سال جاری نیروهای یگان محیط زیست دشت آزادگان در استان خوزستان متوجه شدند درختان حاشیه یکی از جاده‌های این شهرستان قطع و ریشه‌کن شده است. مهرشاد احمدوند، رئیس اداره محیط زیست شهرستان دشت آزادگان، دراین‌باره گفت: محیط‌بانان در تحقیقات خود متوجه شدند عامل قطع درختان صاحب یک واحد خدماتی است که شبانه اقدام به قطع درختان کرده تا واحد خدماتی مربوطه برای خودروهای عبوری دید بهتری داشته باشد.

ارسال کننده : زهرا ارزجانی

‫احکام جایگزین برای متخلفان زیست‌محیطی‬‎ ile ilgili görsel sonucu

وی اظهار كرد: درختان قطع‌شده ۳۴ اصله درخت شامل سه درخت شاه‌گز، ۱۴ درخت اکالیپتوس، ۱۳ درخت کهور، چهار درخت آکاسیا بودند. با شکایت اداره محیط زیست دشت آزادگان پرونده‌ای در این رابطه در مراجع قضائي تشکیل و متهم به جهت رسیدگی به جرم به دادسرا معرفی شد.

در جریان رسیدگی به این پرونده در دادگاه کیفری دشت آزادگان، دادگاه با استناد به گزارش نیروهای محیط زیست، کیفرخواست صادره از دادسرا و اعترافات موجود در پرونده، بزهکاری متهم را محرز و مسلم دانست. بنابراین دادگاه با استناد به ماده ۶۹۰ قانون تعزیرات و ماده ۶۷ و ۲۳ قانون مجازات اسلامی، متهم را به پرداخت دو میلیون ریال جزای نقدی بدل از ۹۱ روز حبس محکوم کرد. همچنین دادگاه متهم را به کاشت ۶۸ درخت )دو برابر تعداد درختان قطع‌شده( در همان محلی که اقدام به تخریب درختان کرده بود و دو سال حفاظت و نگهداری از درختان کاشته‌شده محکوم کرد». اما این اولین‌بار نیست که قضاتی در شهرستان‌ها و استان‌های سراسر کشور احکامی این‌چنینی برای متخلفان زیست‌محیطی صادر می‌کنند. به باور کارشناسان و فعالان حوزه محیط زیست، صدور احکام جایگزین این‌چنینی– به جای صدور حکم زندان و…- برای متخلفان محیط‌زیستی اثراتی به مراتب بهتر و مفیدتر هم برای جامعه و هم برای طبیعت دارد. صدور این حکم جایگزین و جالب استقبال کاربران زیادی را در شبکه‌های اجتماعی به همراه داشت که آن را نمونه یک حکم قضائي خوب و اثربخش قلمداد می‌کردند.

.جمع‌آوری زباله به جای زندان  برای شکارچی متخلف

قاضی دادگاه كيفري شهر بوكان در آذربايجان‌غربي چندی‌پیش به ‌جاي صدور حكم حبس براي يك شكارچي متخلف، دستور به اجبار او براي نظافت مناطق حفاظت‌شده محیط زیست داده است. این شکارچی ۱۷ اسفند‌ماه سال گذشته وقتی اقدام به شكار غيرقانوني كبك كرده بود، دستگیر شد. پس از بررسی پرونده، دادگاه نیز بزهكاري متهم را محرز دانست و او را به استناد ماده ۱۰ قانون شكار و صيد محكوم به تحمل ۱۰۰ روز حبس تعزيری كرد. اما قاضي با توجه به شرايط سني، نداشتن سابقه كيفري و در راستاي آشتی متهم با محيط ‌زيست و فرهنگ‌سازي در اين زمينه، متهم را موظف كرد به ‌مدت ١٥روز با نظارت مأموران حفاظت ‌محيط ‌زيست زباله‌هاي رهاشده در مناطق حفاظت‌شده شهرستان بوكان را جمع‌آوري و در كلاس‌هاي توجيهي محيط‌ زيست شركت كند.