کشور باید برای آینده کم آب آماده شود

عیسی کلانتری  گفت : اگر مردم حس نکنند که دچار کمبود منابع آب هستیم، هیچ برنامه ای برای کاهش مصرف نخواهند داشت، اگر امروز وزارت نیرو منابع آبی را بدون در نظر گرفتن کمبودهای آتی تامین کند، حتی وزارت جهاد کشاورزی این کمبود را حس نخواهد کرد.

ارسال کننده : نادر زندی

کلانتری در سی و سومین جلسه کمیته هماهنگی که با محوریت بررسی برنامه منابع و مصارف سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه برای سال آبی 96-1395 برگزار شد، به وضعیت دریاچه ارومیه اشاره کرد و افزود: تاکید امروز ما صرفا تامین آب دریاچه ارومیه نیست بلکه اصلاح الگوی مصرف است، مدیریت آب در این حوضه آبریز نمونه ای برای مدیریت آب در فارس، خراسان و کرمان است.
مجری ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: با وزیر نیرو نشست های متعددی داشتیم و در نهایت تصمیمات و مصوباتی کارشناسی از آن استخراج شد، بنابراین باید آن را رعایت کنند، ما نمی توانیم بدون ایجاد تغییر در مدیریت مصرف آب مشکل کمبود آب کشور را برطرف کنیم.
کلانتری گفت: همه باید طبق مصوبات ستاد در راستای کاهش 40 درصدی مصرف آب حرکت کنیم؛ وزارت نیرو به گونه ای رفتار می کند که هیچ کس نه متوجه بحران و نه متوجه کمبود آب می شود.
وی افزود: معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت به رغم کاهش 16 درصدی مصرف آب، تولید در حوضه آبریز 17 درصد رشد کرده است، این وزارتخانه به دنبال منافع خود است و به خاطر همراهی ما این گزارش را نمی دهد چون به دنبال رشد است و هرچه ما بیشتر آب به او بدهیم بیشتر استقبال می کند.

*** جای خالی 2 میلیارد و 578 هزار متر مکعب نیاز آبی دریاچه ارومیه
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکید کرد: طبق مصوبه هیات وزیران، وزارت نیرو باید سالانه 2میلیارد و 578 هزار متر مکعب آب مورد نیاز دریاچه ارومیه را تامین کند اما وزارت نیرو نسبت به این موضوع در عمل کم کاری می کند.

*** تغییر رویه باید در نگاه و عمل همزمان باشد
بنابراین گزارش، در ابتدای جلسه مسعود تجریشی، مدیر دفتر تلفیق و برنامه ریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه از برگزاری دو جلسه پیشین کارگروه های ستاد که یکی پیرامون منابع و دیگری در خصوص مصارف بود، گزارشی ارائه کرد و گفت: این جلسه برای نهایی شدن وضعیت منابع و مصارف در سال 96-1395 و ارائه گزارشی به کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه برپا شده است.
مدیر دفتربرنامه ریزی و تلفیق ستاد نیز در تایید این موضوع اعلام کرد: موضوع احیای دریاچه ارومیه اراده نظام برای احیا است.
تجریشی افزود: بنابراین ما باید مشخص کنیم به دنبال اصلاح وضعیت مصرف آب در بخش کشاورزی هستیم یا می خواهیم به این موضوع بهای چندانی ندهیم، ما تا زمانی که به بخش کشاورزی برای مصرف بهینه از آب و افزایش بهره وری فشار نیاوریم، بحث مدیریت مصرف آب به سرعت پیش نمی رود.
وی گفت: ما باید رویه ها را اصلاح کنیم، نباید سلیقه ای رفتار کنیم، باید طوری مدیریت کنیم که آب مورد نیاز با تاخیر وارد دریاچه نشود.
وی تاکید کرد: اگر خواهان اصلاح وضعیت موجود هستیم باید این نگاه را در عمل نشان دهیم، معتقدیم این نگاه کم رنگ است شاید دلیل آن ابهام در مصوبات است، اگر از نگاه شما این گونه است ما قطعا مصوبات جدیدی ارائه خواهیم کرد.
همچنین در این جلسه گزارشی از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران در خصوص عملکرد منابع و مصارف سال آبی گذشته و پیش نویس پیشنهادی برای برنامه منابع و مصارف سال جاری ارائه شد.
سید مرتضی موسوی نماینده وزیر نیرو در ستاد احیای دریاچه ارومیه در این باره گفت: طبق برنامه مصوب سالانه 8 درصد در بخش کشاورزی کاهش آب داشتیم براین اساس امسال در سد بوکان 389 میلیون متر مکعب آب به بخش کشاورزی تزریق خواهیم کرد در مقابل 180 میلیون متر مکعب آب برای دریاچه پیش بینی شده است.
کلانتری در پاسخ به آن گفت: وزارت نیرو از سد بوکان که آب مطمئن دارد نیاز ما را تامین نمی کند و در مقابل ما را به سدهایی که آبی ندارند حواله می دهد و این برخلاف سیاست های مصوب است.