خبر معدوم سازی ۸ هزار سگ بلاصاحب در شهرستان رفسنجان در حالی منتشر شد که از سال ۸۷ کشتن سگ های بلاصاحب بدین شکل غیرقانونی است. طبق این آمار، تقریبا روزی ۱۷ سگ در رفسنجان توسط شهرداری این شهرستان کشته می شود.
ارسال کننده : احسان فتاحی
باز هم سگ کشی. این بار البته نه فیلمی پخش شده و نه خبر سگ کشی از یک سازمان درز کرده. بلکه عالی ترین مسئول یک نهاد با زبان خود پرده از یک اتفاق وحشتناک برداشت.
اتفاقی که شاید در کشور در نوع خودش بی سابقه باشد. اگر در سال های گذشته خبر کشتن چند سگ با اسید و یا حیوان آزاری باعث واکنش هایی در جامعه و برگزاری تجمعاتی در اعتراض به آن می شد، اتفاقی که اخیرا افتاده، چندین برابر وحشتناک تر است. طی سال ۹۴ و سه ماه اول سال ۹۵ حدود ۸ هزار سگ بلاصاحب در شهرستان رفسنجان معدوم شده اند.
به طور دقیق تر سال گذشته ۷ هزار و سی و در سال ۹۵ تاکنون ۹۴۴ قلاده سگ از بین رفته است. این خبر را علی اکبرپورمحمدی شهردار رفسنجان به خبرگزاری ایسنا داده است.
سگ کشی، عملی غیرقانونی
شهردار رفسنجان در حالی این آمار را اعلام کرده که طبق دستورالعمل کنترل سگ های ولگرد، که شهرداری ها مسئولش هستند، به هیچ عنوان نباید سگ ها کشته شوند. این قانون در سال ۸۷ در ستاد مرکزی کنترل جمعیت حیوانات ناقل بیماری به انسان در سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور مصوب و چندین بار توسط وزارت کشور و همچنین سازمان حفاظت محیط زیست کشور به شهرداری ها ابلاغ شده است. طبق این قانون، متولیان امر که شهرداری ها و دهیاری ها هستند، می بایست سگ های بلاصاحب را زنده گیری کنند و به محل هایی که از پیش تعبیه کرده اند، منتقل کنند. در آن محل عقیم سازی، اصلاح نژاد و نگهداری سگ ها صورت می گیرد و تنها در صورتی که یک سگ بیماری غیرقابل درمانی داشته باشد، با استفاده از روش های بیولوژیکی و بگونه ای که حیوان درد نکشد، معدوم شود.
روزی ۱۷ سگ در رفسنجان کشته می شود
اما انگار که با گذشت بیش از ۷ سال از تصویب این دستورالعمل، هنوز برخی شهرداری ها سگ های بلاصاحب را می کشند. همان اتفاقی که در رفسنجان رخ داده و در زمانی کمتر از ۱۵ ماه، ۷ هزار و ۹۷۴ هزار سگ معدوم شده اند. طبق این آمار، تقریبا روزی ۱۷ سگ ولگرد در رفسنجان توسط شهرداری این شهرستان کشته می شود.
مدیرکل محیط زیست کرمان: معدوم کردن سگ خلاف است
مدیرکل محیط زیست استان کرمان در رابطه با خبر سگ کشی ۸ هزارتایی در رفسنجان گفت: از نظر ما معدوم کردن سگ با اسلحه خلاف است البته من تا این لحظه چنین خبری را نشنیدم. محمود صفرزاده افزود: ما سگ کشی را تایید نمی کنیم و شهرداری ها باید در چارچوب ضوابط و طبق دستورالعمل ها سگ های بلاصاحب را کنترل کنند. وی تصریح کرد: سگ کشی به هیچ وجه مورد تایید نیست. پس از پایان صحبت با مدیرکل محیط زیست استان کرمان، این مدیر که در تهران به سر می برد با دفتر روزنامه تماس گرفت و گفت: من با اداره محیط زیست رفسنجان صحبت کردم و به من گفتند که چنین خبری حقیقت ندارد.
رییس محیط زیست رفسنجان: اگر این اتفاق افتاده باشد به طور قانونی با شهرداری برخورد می کنیم
رییس اداره محیط زیست شهرستان هم در این ارتباط گفت: “تاکنون در تمامی جلساتی که ما با شهرداری داشتیم از مخالفت سازمان محیط زیست با معدوم سازی به آن ها اطلاع داده ایم”.
حسین آخوندی افزود: “در خصوص سگ کشی ۸ هزارتایی که شما می گویید ما این مورد را فعلا تکذیب می کنیم چرا که اطلاعی در این خصوص نداریم اما اگر این اتفاق از طریق شهرداری رخ داده باشد، قطعا به طور قانونی برخورد می کنیم”.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا شیوه نامه کنترل سگ های ولگرد به شهرداری رفسنجان ابلاغ شده است، اظهار داشت: “بله. ما این شیوه نامه را به این نهاد ابلاغ کردیم”.
روابط عمومی محیط زیست استان: شاید شهرداری پنهانی این کار را کرده باشد
مدیر روابط عمومی محیط زیست استان کرمان هم در این ارتباط گفت: “تا این لحظه ما از این موضوع اطلاع نداریم و این خبر را تکذیب می کنیم”.
هرندی افزود: “اگر هم این اتفاق رخ داده، شاید پنهانی بوده باشد. وی تصریح کرد: طبق شیوه نامه ای که در اختیار شهرداری ها گذاشته شده، به هیچ عنوان شهرداری ها حق معدوم کردن سگ های بلاصاحب را ندارند”.
فرماندار رفسنجان: “شاید شهرداری مجبور به این کار شده است”.
فرماندار رفسنجان در رابطه با خبر سگ کشی ۸ هزارتایی در رفسنجان گفت: “من این خبر را نشنیدم اما این سگ های بلاصاحب در برخی شهرها از جمله نوق و رفسنجان مشکلاتی را ایجاد کردند”.
حمید ملانوری افزود: “در رفسنجان و نوق حیوان گزیدگی و سگ گزیدگی رخ داده و به برخی حتی بیماری هاری منتقل شده است، به همین دلیل تقاضای زیادی از سوی مردم برای جمع آوری با سگ های ولگرد داشته ایم”.
وی در پاسخ به این پرسش که جمع آوری با کشتن فرق دارد و آیا این عملکرد شهرداری غیرقانونی نیست، اظهار داشت: “ببینید از سال های قبل روش های مختلفی برای کنترل سگ های بلاصاحب مطرح شده اما نتیجه بخش نبوده اند. بعضا به دلیل اتفاقات وحشتناکی که می افتد، نهادهای مربوط راهی جز معدوم سازی ندارند”.
فرماندار رفسنجان در پاسخ به این پرسش که شهرداری کرمان محلی برای نگهداری سگ های بلاصاحب ایجاد کرده، چرا در رفسنجان این کار انجام نمی شود، ابراز داشت: “در رفسنجان هم بخش خصوصی قرار است پای کار بیاید و مجوزهایی در این خصوص صادر خواهد شد”.
رییس شورای شهر رفسنجان: “قبول ندارم زنده گیری سگ ها جواب داده است”.
رییس شورای شهر رفسنجان هم در این رابطه گفت: “برای معدوم سازی در فرمانداری جلسه برگزار می شود و یکی از نتایجش همین معدوم سازی بوده است”.
علیرضا خادم الحسینی افزود: “بعضی جاها سگ های ولگرد مشکلات زیادی بوجود آورده اند و مردم را اذیت می کنند. از دو جهت باید این مسئله بررسی شود. هم از لحاظ محیط زیستی و هم از لحاظ جان انسان ها”.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا سگ ها زنده گیری نمی شوند اظهار داشت: “۸ هزار سگ را مگر می شود زنده گیری کرد؟ تازه اگر این مسئله صحت داشته باشد که ۸ هزار سگ را کشتند. اما زنده گیری این تعداد سگ عملی نیست”.
خادم الحسینی تصریح کرد: “در سراسر کشور هم معدوم می کنند اما کسی خبر نمی شود. رییس شورای شهر رفسنجان در واکنش به این که زنده گیری سگ ها جواب داده و دیگر معدوم سازی سگ مرسوم نیست، عنوان کرد: من اصلا قبول ندارم زنده گیری سگ ها جواب داده است”.
الگوی که از شهرداری کرمان می شد گرفت
در حالی شهرداری رفسنجان اقدام به معدوم سازی ۸ هزار سگ بلاصاحب کرده است که چندماهی می شود شهرداری کرمان پناهگاهی برای این حیوانات ساخته است.
محمدرضا خانی معاون خدمات شهری شهرداری کرمان چندی پیش در این رابطه گفته بود: “این سگ ها تا پیش از این معدوم می شدند. اما امروز روند برخورد متفاوت شده است. دیگر به سگها شلیک نمیشود. با تماس تلفنی شهروندان همکاران ما بعد از گرفتن (خفتگیری) سگ آن را به محلی که تدارک دیده ایم منتقل میکنند و بعد از واکسیناسیون، پلاک گذاری و عقیم سازی می شود. این اتفاق را می توان به عنوان اقدامی در حد نمونه ملی ارزیابی کرد.ما توانستیم با تصمیم گیری در اتاق مشورتی خود و با نظر آقای شهردار و اعضای شورا از بحرانی که حامیان حقوق حیوانات را نگران کرده بود یک فرصت بسازیم، حالا نه تنها دیگر شهرداری نیاز نیست مورد انتقاد از این بابت قرار بگیرد بلکه با راهاندازی این مکان، انجمن های حامی حیوانات و دوستداران حیوانات به کمک ما آمده اند و در رسیدگی بهداشتی و حتی تغذیه این حیوانات یاری می رسانند. در گذشته ما کلی هزینه بکارگیری نیروی انسانی برای از بین بردن سگهای ولگرد و خرید فشنگ پرداخت می کردیم. در کنار این هزینه گزاف، مشکل آلودگی صوتی ناشی از شلیک گلوله در شهر را شاهد بودیم. اما موضوع امروز کاملا متفاوت شده است. دوستداران حیوانات در مجموعه ساخته شده حاضر میشوند و به حیوانات غذا می دهند و در واکسیناسیون و سایر موارد بهداشتی حیوانات به ما کمک می کنند”.
در حالی که شهرداری کرمان با ساختن پناهگاه، از کشته شدن سگ های بلاصاحب جلوگیری کرده که ۱۰۰ کیلومتر آن طرف تر، شهرداری رفسنجان بدون توجه به قانون، اقدام به کشتن سگ ها می کند. این موضوع در حالی است که با کمی تلاش می شد الگوی شهرداری کرمان را در رفسنجان هم پیاده کرد.
آخرین دیدگاهها