هامون به عنوان دوازدهمین ذخیره گاه زیست کره ایران در یونسکو ثبت می شود

مذاکرات ثبت تالاب هامون در داخل ایران و افغانستان به عنوان ذخیره گاه زیست کره در یونسکو انجام شده است

ارسال کننده : نادر زندی

پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): مدیرکل محیط زیست استان سیستان و بلوچستان اظهار داشت: . در واقع تالاب بین المللی هامون سال هاست در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده که درصدد بودیم تا این تالاب به عنوان ذخیرگاه زیست کره در یونسکو نیز به ثبت برسد.سعید محمودی در گفت و گو با خبرنگار پانا، افزود: ثبت ذخیره گاه زیست کره از این جهت برای تالاب هامون اهمیت دارد که وضعیت این تالاب در پی جلب نگاه های بین المللی بهبود می یابد. در این راستا پروپوزالی تهیه شده و به دبیرخانه یونسکو ارسال شده و ما باید در روز موعود از این پروپوزال دفاع کنیم.وی با بیان اینکه ثبت ذخیره گاه تالاب هامون در تغییر نگرش نهادهای مربوطه بین المللی تأثیرگذار است، گفت: مهم ترین مشکل تالاب هامون این است که کشور افغانستان حق آبه ای را که از قبل تعیین شده به ما نمی دهد و جامعه بین المللی به ویژه بخش های مختلف سازمان ملل متحد از جمله یونسکو، سازمان عمران سازمان ملل، UNDP با ثبت این ذخیره گاه افغانستان را موظف به انجام تعهدات فی مابین می کنند.

محمودی تصریح کرد: در واقع جلب نگاه های بین المللی برای حل مشکل تالاب هامون بسیار اثرگذار است و طبق این برنامه کشور افغانستان باید به مجامع بین المللی پاسخگو باشد.
تالاب بین المللی هامون یکی از تالاب های مهم دنیا و بزرگترین دریاچه آب شیرین در سراسر فلات ایران محسوب می شود که با مساحتی حدود ۵۷۰۰ کیلومتر مربع و دامنه عمقی ۱ تا ۵ متر در ناحیه کویری و بیابانی شرق کشور، در منطقه سیستان واقع شده است.
به گزارش دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران، در حال حاضر ۵۵۴ ذخیره گاه زیستکره در ۱۰۷ کشور جهان تصویب شده و ایران از جمله کشورهای پیشگام و موثر در تحقق برنامه های انسان و کره مسکون سازمان یونسکو (MAB) محسوب می شود و به عنوان یکی از اعضای فعال کمیسیون ملی انسان و کره مسکون یونسکو به شمار می رود.
در ایران در حال حاضر ۱۰ منطقه به عنوان ذخیره گاه زیستکره به اسامی ۱- توران ۲- کویر ۳- گلستان ۴- میانکاله ۵- ارژن و پریشان۶- گنو ۷- حرا ۸- دنا ۹-ارسباران ، ۱۰- دریاچه ارومیه و ۱۱- تنگ صیاد به ثبت رسیده است.
در صورت ثبت نهایی و پذیرش ذخیره گاه زیست کره تالاب هامون این تعداد در کشورمان به ۱۲ ذخیره گاه افزایش خواهد یافت و این ذخیره گاه، سومین ذخیره گاهی خواهد بود که پس انقلاب در کشور ثبت جهانی شده است.
شایان ذکر است در دهه ۱۹۶۰ متخصصین و کارشناسان ارشد محیط زیست بر ایده نوینی تحت عنوان ذخیره گاه زیستکره به توافق رسیدند و از همان سال ایجاد و تاسیس ذخیره گاه زیستکره در یونسکو به جدیت پیگیری شد تا از این طریق حفاظت و مدیریت مناطق و عرصه های با ارزش اکوسیستمی و دارای غنای ژنتیکی بالای گیاهی و جانوری با در نظر گرفتن جوامع محلی و نقش مشارکتی آنها در روند مدیریت بهینه و توسعه پایدار عملا امکان پذیر گردد.
وجه تمایز ذخیره گاه های زیست کره از دیگر طبقات حفاظت شده، روش برنامه ریزی و مدیریت مناسب آنهاست که بر پایه استفاده های چند منظوره و سپردن نقش اساسی و سازنده به جوامع محلی استوار است.
در این برنامه ریزی ها، توجه به ارتباط متقابل انسان و منابع طبیعی و استفاده پایدار، زمینه حفاظت و حمایت از منابع ژنتیکی گیاهی و جانوری، پژوهش، نظارت و کنترل پیوسته زیست محیطی را فراهم می آورد
.