ارسال کننده محمود نعیمی
افزايش توليد زباله يا همان طلاي سياه سبب نابودي حيات در گوهررود رشت شده است. به گزارش ايسنا، انسان امروز بيش از هر زمان ديگري زباله توليد ميکند. يکي از مشکلات زيست محيطي کشور ما دفن غير بهداشتي پسماندهاست. استان گيلان به دليل شرايط اقليمي خاصي که دارد از لحاظ زيست محيطي و دفن پسماندها با مشکلات زيادي مواجه شده است و به گفته کارشناسان محيط زيست گيلان در هيچ يک از 31 مکان دفن زباله استان، پسماندها به صورت اصولي و بهداشتي دفن نميشوند. بدترين دستاورد عدم دفن زباله بهداشتي شيرابه است که ميتواند به آبهاي زيرزميني نفوذ کند. همچنين تجمع گاز نيز به دليل عدم تخليه ممکن است باعث انفجار شود. سراوان يکي از مناطق زيبا و سرسبز گيلان در سالهاي اخير مورد بيمهري قرار گرفته و به محل تجمع زبالههاي شهرهاي گيلان تبديل شده است، به طور ميانگين در هر ثانيه پنج ليتر شيرابه و در شرايط بارندگي 18 ليتر شيرابه توليد ميکند. اين روزها شدت بارندگي در گيلان زياد است و شيرابهها که به آب و خاک نفوذ ميکنند و پس از ورود به دو رودخانه گوهررود و زرجوب وارد تالاب انزلي ميشوند. تجربه نشان داده اگر زباله بهدرستي مديريت شود، عمليات بازيافت و بازيابي آن به گونهاي علميصورت بگيرد و انرژي آن مهار شود، آنگاه از اين راه سود اقتصادي به دست ميآيد و در اين صورت ممکن است زباله طلاي کثيف نباشد، ولي نقره کثيف خواهد بود، اما فعلا زباله در گيلان فقط بيماري و مرگ را براي مردم به ارمغان آورده است و رودخانههايي چون گوهررود و زرجوب رشت را در ليست
آلودهترين رودخانههاي گيتي قرار داده است.
علاوه بر افزايش بيماري مردم استان آلوده شدن محيط زيست رودخانههاي رشت، مقدمه ساز مرگ حوزه گردشگري در اين شهرستان خواهد بود.
حجت شعبانپور، معاون امور عمراني استانداري گيلان در جمع خبرنگاران استان مشکلات زيست محيطي گيلان را در پنج محور پسماند، آلودگي رودخانههاي زرجوب و گوهررود رشت، تالاب انزلي و تغيير کاربريهاي غير مجاز عنوان کرد و گفت: سرانه توليد پسماند در گيلان با ميزان 850 گرم در شهر و 500 گرم در روستا بيش از ميانگين کشوري است، به طوري که گيلان روزانه با توليد هزار و 800 تن زباله روبروست. وي با بيان اينکه ميزان توليد زباله در زمان حضور گردشگران بيش از مقدار فوق است، افزود: با وجود آنکه طبق قوانين موجود ممنوعيت دفن در استانهاي ساحلي وجود دارد، اما اين زبالهها به بدترين شکل ممکن در استان دفن ميشوند. شعبانپور با اعلام جمع آوري تنها 30 درصد زباله توليدي روستاها گفت: بقيه پسماندهاي روستاها راهي جنگل و يا در رودخانهها سرازير ميشوند. وي تاکيد کرد: اگر اين شرايط ادامه پيدا کند، گيلان تا 10 سال ديگر در زبالهها دفن خواهد شد. شعبانپور با اشاره به وضعيت نامناسب تالاب انزلي، اين تالاب را در انتهاي مسير آلودگي دانست و گفت: اگر به شرايط تالاب انزلي رسيدگي نشود، سرنوشت درياچه اروميه در انتظار اين تالاب خواهد بود. وي از بين رفتن تالاب انزلي را مساوي با از بين رفتن گرشگري گيلان دانست. به گزارش خبرنگار ايسنا اغلب مراکز دفن زباله گيلان در جنگلها، حاشيه رودخانهها يا خط آبي سواحل قرار دارد. اين زبالهها در 25 مرکز به صورت کاملا غيراصولي دفن ميشوند مهم اين است که ما بايد توليد زباله را کاهش دهيم. مثلا فرض کنيد همين ناني که توليد ميشود اگر فرآيند توليد آن صحيح نباشد و فرهنگ مصرف نيز غلط باشد، منجر به هدر روي بخش زيادي از نان و توليد زباله ميشود. اگر چه ما نان را مقدس ميدانيم و اگر در پيادهرو افتاده باشد آن را کنار ميگذاريم ولي به مسائل کلان تر آن توجه نميکنيم. اگر محصول توليد شده کيفيت مناسب نداشته باشد زودتر به زباله تبديل ميشود. بنابراين الگوي درست توليد و مصرف بايد در سرلوحه کار ما قرار بگيرد که نيازمند کار طولاني مدت است.
آخرین دیدگاهها