ارسال کننده محمود نعیمی
۱۷ تیر ۱۳۹۴
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): رودخانه کشکان یکی از ۳ رودخانه بزرگ لرستان و سیل خیزترین رودخانه این استان است که حوزه آبریز آن با مساحت ۹۷۷۵/۶۶ کیلومتر مربع بخش مهمی از سرشاخههای پر آب رودخانه کرخه را تشکیل میدهد.
متاسفانه این رودخانه خروشان به دلیل خشکسالی و استفاده غیراصولی از آب این رود، در بخشی از مسیر خود خشک شده و از حرکت باز ایستاده است و هزاران آبزی به کام مرگ فرورفتند.
………………………………………………….رودخانه کشکان در سال های پر آبی
فاجعه زیستمحیطی رخ داده است
به گزارش ایسنا، مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان با اعلام اینکه رودخانه کشکان در محدوده پلدختر خشک شده است گفت: خشک شدن این رودخانه یک فاجعه زیستمحیطی است.
فتحی بیرانوند اظهار داشت: آب این رودخانه از شهر پلدختر تا منطقه چممهر و هلوش خشک شده است و تمام آبزیان این مسیر یا از بین رفتهاند یا در حال مرگ هستند.
وی با بحرانی دانستن این وضعیت خواستار تشکیل جلسه ستاد بحران در مرکز استان ارستان شد و گفت: وضعیت رودخانه کشکان اسفبار است و باید در اسرع وقت چاره اندیشی شود.
فتحی بیرانوند گفت: در جلسهای که فردا با مدیرکل دادگستری لرستان با حضور مسئولان جهاد کشاورزی و آب منطقهای تشکیل خواهد شد، درباره برخورد با تلمبه های غیرمجاز برداشت آب تصمیمگیری می شود.
…………………………………………………….رودخانه کشکان در سال های پر آبی
در شهرستان پلدختر ۱۲۷۰ تلمبه آب غیرمجاز برای برداشت آب از رودخانه کشکان وجود دارد که اگر جلوی برداشت آنها گرفته نشود نمیتوان به احیای رودخانه کشکان امیدوار شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با اشاره به کشت محصولات آبدوست در منطقه، گفت: سیاستهای کشت در منطقه باید تغییر کند و جهاد کشاورزی باید اجازه کشت این محصول را ندهد. چرا در رومشکان هنوز باید طالبی کشت شود و یا ویسیان هم اکنون کشت برنج داشته باشد؟
متولیان باید از این امر جلوگیری کنند چراکه برای کشت هندوانه، طالبی و برنج آب زیادی مصرف میشود و تاثیر منفی روی دبی رودخانه میگذارند.
فتحی بیرانوند با بیان اینکه در چند نقاط مسیر رودخانه از جمله نزدیک پلدختر و چم گردالی کلا جریان آب قطع شده است، اظهار کرد: این قطعیها در طول تاریخ سابقه نداشته و منجر به یک فاجعه عظیم زیستمحیطی در مسیر کشکان و سیمره شده است.
برای برخورد با برداشت بیرویه آب اهرم قانونی خاصی نداریم
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی لرستان در این باره گفت: در شهرستان پلدختر میزان کشت محصولات غیراستراتژیک پایین بوده و تقریبا از مقدار کشتی که مجاز کردهایم نیز کشت صورت گرفته کمتر بوده است.
………………………………………….خشک شدن رودخانه کشکان در محدوده پلدختر
دکتر کیانوش حمیدیان اضافه کرد: در ویسیان هم اکنون ۸۵۰ هکتار برنج کشت شده که وزارتخانه اعلام کرده به جز در شمال ایران کشت این محصول را در هیچ جا مورد حمایت قرار نمیدهند، برای همین عملا حمایتی از این شالیکاران صورت نمیگیرد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اظهار کرد: متاسفانه مشکل اصلی کشت هندوانه و سیبزمینی است که علیرغم ممنوع کردنکشت آنها در منطقه، ۱۶۳۳ هکتار کشت هندوانه و ۱۶۹ هکتار کشت سیبزمینی انجام شده است.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: برای برخورد با زراعت هندوانه، سیب زمینی و محصولاتی که آب زیادی مصرف می کنند اهرم قانونی خاصی نداریم.
امور آب میتواند با توجه به حقآبهای که دارد با آنها مقابله کند. متولی آب ما نیستیم و تنها میتوانیم با کار ترویجی و ندادن نهاده با آنها برخورد کنیم.
کشتها سبز است نمیتوانیم اقدام به جمعآوری دستگاههای پمپاژ کنیم
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان نیز در این باره گفت: در سطح استان ۱,۳۸۳ دستگاه پمپاژ آب غیرمجاز وجود دارد که با بخشی از آنها برخورد شده است.
علی امید سیفی بیان کرد: برای مقابله با برداشتهای بیرویه ۶۲ پلیس آب در سطح استان کار گشت و بازرسی انجام را میدهند و افرادی که چاه غیرمجاز دارند شناسایی و با تشکیل پرونده قضایی برای آنها تحویل قوه قضاییه داده میشوند.
…………………………………………..خشک شدن رودخانه کشکان در محدوده پلدختر
وی با بیان اینکه این افراد جریمه شده و به آنها تذکرات داده میشود، افزود: متأسفانه زمانی که کشتها سبز است ما نمیتوانیم اقدام به جمعآوری دستگاههای پمپاژ کنیم و مجوز این کار را نداریم.
سیفی با اشاره به وضعیت رودخانه کشکان اظهار کرد: روز گذشته هیأتی به منطقه فرستاده شد و از خرمآباد تا چممهر را مورد بررسی قرار دادند و از منطقه فیلم و عکس گرفته شد که به وزارتخانه برای اقدامات بعدی ارسال شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان خاطرنشان کرد: از مسیر رودخانه هر سال برداشت آب صورت میگیرد ولی امسال به علت کم شدن بارشها شرایط حاد شده است. ما نمیتوانیم تمام رودخانه با ۲۰۰ کیلومتر طول را به طور کامل پوشش دهیم و از برداشت غیرمجاز و بیرویه از سطح آن جلوگیری کنیم.
وی یادآور شد: در این مورد جهاد کشاورزی نیز باید ورود پیدا کند و اجازه کشاورزی در این مناطق داده نشود.
باید ستاد بحران تشکیل شود
مدیرکل جهاد کشاورزی لرستان نیز اظهار کرد: در حریم رودخانه انجام هر عملیاتی ممنوع بوده و باید با آن برخورد شود.
مهرداد غضنفری امرایی گفت: ما تنها با ندادن نهاده به این افراد میتوانیم از این کار جلوگیری کنیم. هر دستگاهی که در این زمینه مسئول است مانند قوه قضاییه، برق، امور آب، مدیریت بحران و… باید تشکیل کمیتهای بدهند و ستاد بحران تشکیل شود که برای این معضل فکری اساسی صورت گیرد.
………………………تلمبه های غیرمجاز که آب رود کشکان را به سمت اراضی زراعی پمپاژ می کنند
غضنفری امرایی یادآور شد: بهطور مثال امور آب باید از برداشت بیرویه و غیرمجاز چاههای منطقه جلوگیری کند.
مدیرکل جهاد کشاورزی لرستان اضافه کرد: تاکنون در منطقه ۷۰ الی ۸۰ چاه غیرمجاز را پلمپ کردهایم و سطح کشاورزی در منطقه را سهمیهبندی کردیم که اگر مازاد بر آن انجام دهند هیچ نهاده مصرفی و خدماتی به آنها داده نمیشود.
وی افزود: لرستان ۸۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد و روی کشت حتی یک هکتار آن هم حساس هستیم که البته میزان کشتی که در منطقه کشکان صورت گرفته خیلی معنادار نیست و تأثیر زیادی بر وضعیت کشکان ندارد؛ خشکی این رودخانه بهخاطر کمبود بارش و تغییر اقلیم است.
تجمع اعتراض آمیز مردم به خشک شدن رودخانه کشکان
به گزارش فارس، به دنبال خشک شدن رودخانه کشکان، روز گذشته (سه شنبه) گروهی از دوستداران محیط زیست و کشاورزان پلدختر با راهپیمایی در خیابان اصلی این شهر در اعتراض به خشک شدن رودخانه کشکان و برداشتهای بیرویه اعتراض کردند.
معترضان با تجمع در مقابل فرمانداری پلدختر خواستار توضیح مسئولان در این باره شدند که پس از چند دقیقه فرماندار پلدختر و امام جمعه این شهر با حضور در جمع معترضان به مطالبات آنها پاسخ دادند.
حجتالاسلام محمد سوری امام جمعه پلدختر عمده دلیل خشک شدن رودخانه کشکان را خشکسالیهای متوالی عنوان کرد و افزود: جا دارد، کشاورزان منطقه از کاشت محصولات آبدوست خودداری کنند تا ما شاهد این اتفاق نباشیم.
در ادامه فرماندار پلدختر با دعوت از معترضان به آرامش گفت: بحث خشک شدن رودخانه کشکان فراتر از تصمیمگیری مسئولان شهرستانی است و در این باره عزم دیگر مسئولان استانی و کشوری را میطلبد.
وی افزود: امروز یکی از دلایل خشک شدن رودخانه کشکان برداشت بیرویه و غیرمجاز تلمبههای آب کشاورزی و کاشت محصولات آبدوست است.
ترابینژاد با قول اینکه دوشنبه آینده طی جلسهای با مسئولان استانی در این خصوص تصمیمگیری میشود، گفت: به علت خشکسالی و عدم بارندگی احداث سد خاکی در منطقه بنلار و چولهول لازم و ضروری اس
آخرین دیدگاهها