یک فوریت طرح حفاظت از جنگل‌ها تصویب نشد + نظرات موافقان و مخالفان

 ارسال کننده خبر محمود نعیمی
۲۶ خرداد ۱۳۹۴
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): نمایندگان مجلس با یک فوریت طرح حفاظت و صیانت از جنگل‌ها مخالفت کرده و بر این اساس این طرح به صورت عادی در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد.
در صورت تصویب این طرح در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، هرگونه بهره برداری از جنگل ها برای یک دوره تنفس ۱۰ ساله ممنوع خواهد شد.
طرح حفاظت و صیانت از جنگل‌ها در بین نمایندگان مخالفان و موافقانی دارد که روز یکشنبه هفته جاری همزمان با رای گیری پیرامون یک فوریت این طرح، در مورد آن اظهار نظر کردند.

نجف نژاد / موافق
مقداد نجف نژاد نماینده رشت در جلسه علنی روز یکشنبه در توضیح دلایل مطرح کردن یک فوریت طرح حفاظت و صیانت جنگل ها گفت: ما یک کشور بیابانی هستیم که قطعا در چنین شرایطی حفاظت و حراست از جنگل‌ها به عنوان یک موهبت خدادادی از اهمیت و اولویت بسیار زیادی برخوردار است.
اگر نسبت به استفاده از جنگل‌ها فرهنگ سازی درست صورت نگیرد و به درستی از جنگل‌ها حفاظت نشود شاهد تکرار حادثه آتش سوزی در جنگل ها خواهیم بود، همانطور که اخیرا جنگل‌های استان گیلان دچار آتش سوزی شد.
نماینده مردم رشت با بیان این که قوانین مربوط به منابع طبیعی به اصلاح و بازنگری نیاز دارد گفت: که در حال حاضر بهره‌برداری بسیار زیادی از جنگل‌ها صورت می‌گیرد که در مقایسه با میزان نگهداری از جنگل‌ها هیچ است.
پیشنهاد ما این است که دوره‌ تنفس ده ساله بدهیم تا این مدت از جنگل‌ها بهره برداری نشود و اهتمام جدی‌تری برای نگه‌داری از جنگل‌ها صورت گیرد.
ابراهیم نکو / مخالف
ابراهیم نکو به عنوان مخالف فوریت این طرح گفت: نگهداری و حفاظت از جنگل‌ها امری بدیهی است اما تعیین ممنوعیت ۱۰ ساله برای استفاده از جنگل‌ها درست نیست چون ممکن است جلوی برخی از اقدامات مثبت دیگر را بگیرد.
نماینده مردم رباط کریم در مجلس اظهار داشت: به جای این کار باید روش‌های دیگری در نظر گرفته شود تا ضمن جلوگیری از تخریب جنگل‌ها آنها مورد حفاظت و نگهداری قرار گیرند.
علیرضا محجوب / موافق
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی در واکنش به مخالفت نمایندگان با یک فوریت طرح حفاظت و صیانت از جنگل‌ها، گفت: متاسفانه تاکنون به دلیل سهل انگاری مسئولان جنگل‌های بسیاری در مناطق مختلف کشور دچار آتش سوزی شده و مورد تخریب قرار گرفته است، ازاین رو هدف اصلی طرح موردنظر این است که مدت ۱۰ سال فرصت رشد، بازسازی و احیا به جنگل‌ها داده شود.
علیرضا محجوب گفت: درحال حاضر برخی اقدامات متخلفان و ورود افراد مختلف به جنگل ها این مناطق را از حالت طبیعی به حالت مصنوعی تبدیل کرده است؛ بسیاری عقیده دارند که جنگل ها را مانند پارک‌ها و فضاهای سبز داخل شهر باید مورد نظافت قرار داد که البته به این بهانه هم نباید وارد جنگل‌ها شد زیرا طبیعت در چرخه‌ای طبیعی این کار را انجام خواهد داد، بر این اساس طرح صیانت و حفاظت از جنگل‌ها می‌تواند سدی دربرابر هرگونه حضور و بهره برداری غیرقانونی در جنگل‌ها باشد.
وی افزود: هرچند که این طرح هیچ گونه ارتباطی به متجاوزان به زمین های دولتی نداشته و به موضوعاتی فراتر از زمین‌خواری و جنگل‌خواری اشاره می کند، به عبارت بهتر این طرح به این نکته تاکید می‌کند که شرایطی به وجود آید که حتی افرادی که مجوز داشته و با مجوز در جنگل‌ها مشغول به کارهستند نیز نتوانند از این مناطق بهره برداری کنند، بنابراین انجام همه فعالیت ها در جنگل ها باید متوقف شده و زمینه برای هر گونه فعالیت کاهش پیدا کند.
محجوب تاکید کرد: مجلس در مسئله قانونگذاری باید ابتدا زمینه ها برای وقوع جرم را باید کاهش داده و پس از آن به فکر مجازات باشد، زیرا مگر می توان تنها با کنترل و یا اعمال مجازات بر متخلفان پدیده زمین خواری را کنترل کرد؛ بنابراین تا ۱۰سال همه افراد چه آنهایی که مجوز داشته و چه کسانی که مجوز ندارند حق فعالیت در جنگل ها را نباید داشته باشند.
عضوکمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جنگل‌ها از حالت طبیعی خارج شده و بعد از آن توسط زمین خواران تصرف می‌شوند، تصریح کرد: با این طرح دست اندازی به جنگل ها به مدت ۱۰ سال متوقف می شود و اگر پس از این مدت طرح موردنظر موفقیت‌آمیز بود می‌توان اجرای آن را ادامه داد.
مهرداد بائوج لاهوتی / مخالف
عضو مجمع نمایندگان استان گیلان بابیان اینکه صیانت از جنگل به معنای برخورد با زمین خواران و جنگل خواران است، گفت: جلوگیری از بهره برداری از جنگل ها به مدت ۱۰ سال در جهت صیانت از آنها اقدامی نادرست است.
مهرداد بائوج لاهوتی در گفت وگو با خانه ملت، درخصوص مخالفت نمایندگان مجلس با یک فوریت طرح حفاظت و صیانت از جنگل‌ها، گفت: به طور کلی همه نمایندگان مجلس با صیانت از جنگل ها و مراتع کشور موافق هستند، اما دلیل مخالفت نمایندگان با یک فوریت طرح این است که گفته شد ۱۰ سال به افراد اجازه  بهره برداری از جنگل ها داده نشود که این راهکار اقدامی مناسب برای صیانت از جنگل‌ها نیست.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: صیانت از جنگل به آن معنا است که نباید به متجاوزان و متخلفان اجازه تصرفات غیرقانونی از جنگل داده شود، زیرا بسیاری از آتش سوزی‌ها در جنگل‌های شمال کشور عمدی بوده و با صیانت از جنگل ها باید از این مشکلات جلوگیری کرد.
وی تاکید کرد: اینکه گفته شود تا ۱۰ سال از جنگل‌ها هیچ بهره‌برداری صورت نگیرد حرف درستی نیست، زیرا تمامی کشورهای دنیا از جنگل ها بهره برداری اقتصادی می کنند، حال چطور ممکن است که بتوان تا سال ها از بهره برداری ها جلوگیری کرد، البته بخشی از جنگل ها باید تبدیل به احسن شده و درختان جدید جایگزین درختان قدیمی شوند؛ بنابراین این طرح نه تنها صیانت نبود بلکه آسیبی برای جنگل ها و مراتع کشور بود، زیرا با اجرای این طرح جلوی کاشت گونه های جدید گرفته می شود.
این نماینده مردم درمجلس نهم با تاکید بر اینکه مراقبت کردن از جنگل ها با روش عدم بهره برداری از آن به مدت ۱۰ سال اقدامی اشتباه است، تصریح کرد: امروز صیانت از جنگل‌ها باید از طریق برخورد با متخلفانی صورت گیرد که با تصرف‌های غیرقانونی منابع طبیع و جنگل‌ها را تخریب کرده اند.
عضو مجمع نمایندگان استان گیلان در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: بنابراین باید با برخورد شدید با متخلفان و متجاوزان به اراضی دولتی و تغییر کاربری ها از ادامه این مشکل جلوگیری شود، همچنین دولت درحال حاضر باید قوانین موجود در حفاظت از جنگل ها را به خوبی اجرا کند زیرا هیچ خلاء قانونی در این زمینه وجود ندارد.
نمایندگان در نشست علنی روز یکشنبه ۲۴ خردادماه مجلس با یک فوریت طرح حفاظت و صیانت از جنگل ها با ۹۶ رأی مخالف،‌ ۴۶ رأی موافق و ۶ رأی ممتنع از مجموعه ۱۹۶ نماینده حاضر در صحن علنی، مخالفت کردند.
بر این اساس محمدرضا باهنر رئیس جلسه، این طرح به صورت عادی در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد.