جنگل و هزار درخت درصورت احداث و آبگیری سد شفارود نابود میشود

ارسال کننده محمود نعیمی

 

۲۶ فروردین ۱۳۹۴
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: سد شفارود با ارتفاع ۱۳۷ متر بزرگترین سد بتونی غلتکی کشور خواهد بود که در شش کیلومتری غرب رضوانشهر و ۶۵ کیلومتری رشت بر روی رودخانه شفارود در حال تاسیس است.
احداث این سد به منظور تامین آب شرب شهرستان های رضوانشهر و پره سر به میزان ۵٫۷ میلیون مترمکعب در سال، تامین آب کشاورزی ۱۱ هکتار از زمین های منطقه به میزان ۹۸ میلیون مترمکعب در سال، تامین آب سالانه مورد نیاز صنعت به خصوص شرکت بزرگ چوب و کاغذ ایران (چوکا) به میزان ۱۲ میلیون مترمکعب و همچنین تولید انرژی برق آبی به میزان ۷۰ گیگاوات در حال انجام است.
در نقشه هوایی فوق محل احداث و محدوده حدودی دریاچه سد شفا رود مشخص شده است
در تصاویر ماهواره ای، پوشش کاملا جنگلی و متراکم محدوده مورد نظر برای آبگیری سد کاملا مشخص است
تخریب ۳۰۰ هکتار از جنگل های هیرکانی و نابودی هزار اصله درخت کهنسال در صورت آبگیری سد شفارود
اما احداث و آبگیری این سد موجب نابود شدن حدود ۳۰۰ هکتار از بهترین رویشگاه های جنگلی شمال کشور شده و بر اساس بررسی هایی صورت موجب نابودی حدود هزار درخت کهنسال و با ارزش خواهد شد.
تاکنون عملیات عمرانی احداث این سد در حدود ۱۷ درصد پیشرفت داشته است اما با تغییر دولت، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل ها با ادامه ساخت سد شفارود به شکل فعلی مخالفت نموده و عملیات احداث این سد فعلا متوقف شده است.
ارتفاع و حجم آبگیری سد باید کاهش یابد
با توجه به پیشرفت ۱۷ درصدی احداث سد شفارود، همچنین اهمیت تامین آب شرب منطقه توقف کامل این پروژه بعید به نظر می رسد اما سازمان حفاظت محیط زیست در نظر دارد با تغییر ساختار و کاهش ارتفاع سد، سطح اشغال جنگل بر اثر آبگیری سد را تا حد زیادی کاهش دهد.
به این منظور سازمان محیط زیست معتقد است این سد می بایست با ارتفاع پایین تر، حجم آبگیری کمتر، سطح اشغال کمتری از جنگل و نابودی درختان کمتری و صرفا با هدف تامین آب شرب منطقه احداث شود.
سازمان حفاظت محیط زیست با احداث سد شفارود با شرایط فعلی مخالف است
در این راستا معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا گفت: این سازمان با احداث سد شفارود در استان گیلان به علت نابودی حدود ۳۰۰ هکتار جنگل هیرکانی مخالف است و اکنون کمیته ای تخصصی در حال بررسی این پروژه است.
سعید متصدی افزود: بعد از بررسی های انجام شده در زمینه احداث سد شفارود در استان گیلان مشخص شد ایجاد این سد در کمترین حالت ۲۰۰ هکتار و در بیشترین حالت بیش از ۳۰۰ هکتار از جنگل های منطقه را نابود می کند.
وی با بیان اینکه بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست با احداث آن مخالفت کرده است گفت: قطعا انجام این پروژه تخریب های محیط زیستی بیشتری به همراه خواهد داشت و موجب قطع شدن هزاران اصله درخت کمیاب در منطقه می شود.
متصدی اظهار کرد: اما با توجه به اهمیت برخی موارد مانند تامین آب شرب و حقابه های زیست محیطی در منطقه، با همکاری سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری و وزارت نیرو در حال بازنگری کلی پروژه احداث سد شفارود هستیم.
وی گفت: با توجه به اولویت های منطقه، گزینه هایی که پاسخگوی نیازهای جامعه باشد و تخریب بسیار کمتری به همراه داشته باشد مورد بررسی قرار می گیرند تا تصمیم مناسبی اتخاذ شود.
متصدی تاکید کرد: با توجه به جلساتی که با سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری داشتیم این سازمان نیز با احداث سد شفارود به روشی که اکنون مطرح شده است مخالف است.
وی گفت: بعد از بررسی این پروژه از وزارت نیرو درخواست کردیم تا پایان دوره بازنگری و رسیدن به روشی مطلوب، اجرای ساخت سد را متوقف کند که اکنون این روند اجرا شده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: برای بازنگری پروژه احداث سد شفارود کمیته ای با مشارکت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، بخش مدیریت منابع آب وزارت نیرو و برخی از دانشگاهها به ریاست سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل شده است تا بعد از بررسی تمام جوانب طرح، به یک تصمیم صحیح بین دستگاهی دست یابیم.
وی تاکید کرد: اجرای تمام پروژه های سد سازی و آب بندها نیازمند ارزیابی زیست محیطی است در غیر اینصورت سازمان حفاظت محیط زیست با اجرای آنها مخالفت می کند که نمونه بارز آن متوقف شدن احداث سد شفارود است.