از تخریب کوره‌های زغال‌گیری تا دستور توقف مازوت‌سوزی

تخریب کوره‌های زغال‌گیری آلاینده غیر مجاز، دستور توقف مازوت‌سوزی و ثبت روز ملی محیط‌بان در تقویم رسمی کشور از جمله خبرهای حوزه محیط زیست در آبان ماه 1403 بود.13 فروردین

خبرگزاری مهر، گروه جامعه: حوزه محیط زیست یکی از حوزه‌های پر مخاطب قطره است و روزانه علاقه‌مندان زیادی موضوعات محیط زیستی را دنبال می‌کنند. این حوزه بسیار گسترده و شامل هوا، آب، خاک، حیات وحش، گیاهان و… می‌شود.

در سالی که گذشت، رویدادهای مهمی در این عرصه رقم خورد که هر یک به نوعی بر آینده محیط زیست کشور تأثیرگذار خواهند بود. در این گزارش، بر مهم‌ترین اتفاقات زیست‌محیطی آبان ماه 1403 از جمله مروری داریم.

تخریب کوره‌های زغال‌گیری آلاینده غیر مجاز در اسلامشهر

در آبان ماه سال پیش حمیده خدنگی رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اسلامشهر گفت: 7 دهنه کوره زغال‌گیری آلاینده و غیر مجاز در این شهرستان تخریب شد.

وی با اعلام این خبر اظهار داشت: با توجه به گشت و پایش زیست محیطی کارشناسان این اداره و شناسایی تعداد 7 دهنه کوره زغال آلاینده و غیر مجاز واقع در گلدسته منطقه چهاردانگه، پس از پیگیری‌های به عمل آمده و انجام مراحل قانونی، کوره‌های مذکور امروز بر حسب دستور قضایی و با همکاری عوامل فرماندهی نیروی انتظامی اسلامشهر و کلانتری گلدسته تخریب شدند.

وی در ادامه افزود: فعالیت آلاینده و غیر اصولی کوره‌های تولید زغال در اراضی مذکور، علاوه بر تهدید سلامت و بهداشت شهروندان، موجب تخریب خاک و آلودگی‌های زیست محیطی از جمله آلودگی هوا در منطقه شده بود.

همچنین آبان ماه سال پیش حمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اتخاذ تصمیم سازمانی در خصوص نحوه پیگیری طرح طبیعت گردی جزیره آشوراده گفت: تا اطلاع ثانوی در محدوده‌های موسوم به 22 هکتاری و 48 هکتاری هر گونه فعالیت عمرانی و اجرایی اعم از ورود مصالح و منابع قرضه و ساخت و ساز مربوط به هر یک از دستگاه‌های ذینفع در جزیره ممنوع و تخلفات احتمالی دستگاه‌ها قابل پیگیری قانونی و حقوقی است.

وی همچنین از محیط زیست استان گلستان خواست تا گزارشی از آخرین وضعیت طرح طبیعت‌گردی آشوراده به‌ویژه قرارداد با سرمایه‌گذار را به این معاونت اعلام کند.

همچنین آبان سال پیش امید حاجتی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط‌زیست، با اشاره به اینکه روز 8 آبان در شورای فرهنگ عمومی کشور به عنوان روز ملی محیط‌بان ثبت شده است، بیان‌کرد: این روز از سال آینده در تقویم رسمی کشور ثبت می‌شود.

وی ضمن تبریک روز ملی محیط‌بان به خادمان طبیعت، افزود: محیط‌بانان ما دلسوزانه و ایثارگرانه از نعمت بزرگ محیط‌زیست کشورمان پاسداری می‌کنند و این در حالی است که کاستی‌های فراوانی در حوزه جبران خدمات محیط‌بانان زحمتکش و تجهیزات مورد نیاز آنها وجود دارد ولی ما در سازمان حفاظت محیط‌زیست تلاش می‌کنیم تا با حمایت دولت محترم و ریاست محترم سازمان، برنامه‌ریزی لازم را برای بهبود حداکثری وضعیت موجود انجام دهیم.

امید حاجتی معاون توسعه مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص وضعیت مدیریت پسماند شهرهای گردشگر پذیر گفت: در بودجه سال آینده برای مدیریت پسماند در مناطق گردشگری شمال کشور، برنامه استفاده از 10 درصد عوارض آزادراه‌های منتهی به این منطقه، تدوین شده است.

این در حالی است که یکی از بزرگترین مشکلات شهرهای شمالی کشور پس از هر موج گردشگری نظیر تعطیلات عید و ایام تابستان انباشت زباله در این مناطق است.

این مشکل به قدری حاد بوده است که در سال‌های گذشته تصاویر بسیار زشت و زننده‌ای از کوه زباله در استان‌های شمالی کشور منتشر می‌شده است.

جای حیوانات تاکسیدرمی در اتاق مدیران و کارشناسان نیست

همچنین در آبان پارسال شینا انصاری با انتشار یک استوری در صفحه شخصی‌اش گفت: این یوز زیبا که در اتاق من بود، دیروز به موزه تنوع زیستی پردیسان ارسال شد.

وی تاکید کرد: جای تاکسیدرمی حیوانات در اتاق مدیران و کارشناسان نیست. باید تلاش کنیم تا زیستگاه‌های امنی برای زندگی این مخلوقات بی‌نظیر در کشور عزیزمان فراهم کنیم.

محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رییس جمهور در آبان سال گذشته با اشاره به اینکه سالهاست مشکل آلودگی هوا در کشور نه تنها حل نشده بلکه تشدید هم شده است؛ گفت: کاهش کیفیت هوا نشان می‌دهد یا قانون را خوب ننوشته‌ایم یا مجری خوبی نبوده‌ایم.

وی با تاکید بر اینکه در فصل سرما پدیده وارونگی هوا و ناترازی انرژی در این فصل از عوامل تشدیدکننده آلودگی هوا است؛ افزود: سالانه 16 میلیون تن مازوت برای تولید برق در کلان‌شهر اراک مصرف می‌شود که این امر، مشکلاتی برای زندگی و حیات مردم این استان و همچنین سایر استان‌ها نظیر تهران، البرز و اصفهان ایجاد کرده است.

قائم‌پناه با تاکید بر اینکه حفظ سلامت مردم، برای دولت وفاق ملی یک اصل است، تصریح کرد: به این علت رییس جمهور دستور دادند برای تأمین سلامت مردم استفاده از مازوت در نیروگاه‌ها ممنوع شود. این عادلانه نیست که ما برای تأمین برق عده‌ای، باعث به خطر افتادن سلامتی و حتی جان عده دیگری از مردم شویم.

همچنین در آبان ماه شینا انصاری رییس سازمان حفاظت محیط زیست از صدور دستور توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه کشور خبر داد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: هوای پاک حق همه شهروندان است.

وی ادامه داد: از حمایت دکتر پزشکیان برای حفاظت از محیط زیست سپاسگزارم و امیدوارم تلاش دولت برای رفع نا ترازی انرژی در آینده‌ای نزدیک به بار بنشیند.

بازار پرندگان فریدون‌کنار اجازه فعالیت مجدد نخواهد داشت

حمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در جریان بازدید از از تالاب‌ها و آب‌بندهای منطقه فریدون کنار، از باران و سرخ‌رود که در آبان ماه 1403 بود، بیان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست مصمم است با استفاده از تمام ظرفیت‌های قانونی و اجتماعی از شکار و صید غیرمجاز پرندگان آبزی و کنار آبزی که امسال به عرصه‌های زیستی فریدون‌کنار مهاجرت کرده‌اند، جلوگیری کند.

وی افزود: تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهیم داد عده‌ای سودجو با به‌کارگیری شیوه‌های غیرمتعارف چهره مردم بافرهنگ استان مازندران را خدشه دار و زحمات محیط‌بانان تلاشگر استان را زیر سوال ببرند.

وی تاکید کرد: همدلی و تشریک مساعی سازمان محیط زیست و مسئولین استانی می‌تواند موفقیت این طرح را تضمین کند.

ظهرابی گفت: در صورت لزوم با حمایت دستگاه قضایی، مسئولین امنیتی و انتظامی از تمام ابزار از جمله استفاده از بالگرد و پهباد برای برخورد قاطع با متخلفان و جمع‌آوری آلات و ادوات جرم استفاده خواهد شد.

از تخریب کوره‌های زغال‌گیری تا دستور توقف مازوت‌سوزی

شکار پرندگان به دلیل شیوع آنفلوانزا در استان گیلان ممنوع است

همچنین در آبان سال گذشته حمزه عشوری، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان گفت: علی رغم تصمیم سازمان مبنی بر صدور مجوز شکار پرندگان آبزی و کنار آبزی به دلیل مصوبات اخیر ستاد پیشگیری و کنترل آنفولانزای فوق حاد پرندگان و احتمال مبتلا بودن پرندگان مهاجر به این بیماری و امکان انتقال بیماری به شکارچیان، صدور مجوز شکار پرندگان در گیلان لغو شد.

وی افزود: از آنجای که استان گیلان گذرگاه عبور و توقف گاه پرندگان مهاجر است، امکان ارتباط پرندگان و انتقال بیماری وجود دارد، لذا به منظور تأمین سلامت و بهداشت عمومی مردم، مجوز شکار پرندگان به علت خطر انتقال بیماری، ممنوع اعلام می‌گردد.

عشوری در پایان تصریح کرد: مأموران یگان حفاظت محیط زیست گیلان به صورت شبانه روزی مناطق تحت مدیریت را مورد پایش و کنترل میدانی قرار می‌دهند و از هیچ تلاشی در راستای حفاظت از میراث زیست محیطی ارزشمند و غنی این استان دریغ نخواهند کرد.