از مجموع ۹۶۰میلیون مترمکعب آب پشت سد لار، تنها ۱۲ میلیون و ۷۰۲هزار متر مکعب باقی مانده که قابل بهره‌برداری نیست. این سد، یکی از پنج سد تامین‌کننده آب شرب تهران است.

Lar

خبرگزاری «تسنیم» از کاهش بی‌سابقه ذخایر سد لار در استان مازندران و تهی شدن حجم مفید این سد خبر می‌دهد. این خبرگزاری روز شنبه ۲۳ اسفند در گزارش کوتاهی نوشت: «از مجموع ۹۶۰ میلیون مترمکعب حجم مخزن این سد، فقط ۱۲میلیون و ۷۰۲هزار مترمکعب باقی‌مانده که حجم مرده سد به شمار می‌رود.»

سد لار در ۷۵ کیلومتری تهران و ۱۰۰ کیلومتری آمل قرار دارد و یکی از پنج سد اصلی تامین آب شرب تهران است.

در تیر سال ۱۳۹۳، حجم آب موجود در مخزن سدهای لار، طالقان، کرج، ماملو و لتیان به ترتیب ۷۹، ۲۰۹، ۱۴۱، ۱۰۵ و ۷۰ میلیون مترمکعب گزارش شده بود.

پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو در آن زمان با اعلام این ظرفیت‌ها، یادآور شده بود که حجم آب ورودی به مخازن سدهای نامبرده، در مقایسه با زمان مشابه سال قبل، ۲۲ درصد کاهش داشته است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، در تیر ۱۳۹۳ گفته بود: «منابع آبی پاییزی سدهای تهران را تابستان پیش‌خور می‌کنیم و در پاییز چاه‌هایی را که تا پایان شهریور به تولید می‌رسند، جایگزین منابع سدها می‌کنیم.»

تهی شدن ذخایر آبی سد لار در حالی اعلام می‌شود که ناسا در گزارش سال ۲۰۱۳ خود، ایران را در جایگاه چهارم ۴۵ کشوری قرار داد که در معرض خطر خشکسالی قرار دارند.

در گزارش ناسا پیش‌بینی شده بود که تا سال ۲۰۴۵، تقاضای مصرف آب شیرین خاورمیانه ۶۰درصد افزایش می‌یابد و منابع آب شیرین آن تا سال ۲۰۵۰، به ۱۰درصد کمتر از میزان کنونی می‌رسد.

یک پیامد ناگزیر خشکسالی، مهاجرت کشاورزان و روستاییان به شهر و ایجاد مشکلات جدید اجتماعی است. رشدو توسعه شهرها، تولید خوراک و تامین بهداشت را نیز با مشکلات بسیار روبرو خواهد کرد.

حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو در ۵ اسفند در نخستین همایش مدیریت بحران و پدافند غیرعامل آب و برق اذعان کرد که بارندگی در سال ۱۳۹۳ حدود ۱۸درصد نسبت به میانگین سال‌های گذشته کمتر بوده و میزان روان آب‌ها و پوشش برفی نیز ۴۰درصد کمتر بوده است. او گفت: «ایران از نظر اقلیمی در شرایط مکانی و زمانی نامناسبی قرار دارد. طی هفت سال گذشته به دلیل خشکسالی‌ها متوسط بارندگی از ۲۵۰میلیمتر به ۲۰۳ میلیمتر کاهش یافته است.»

پیش‌تر و در ۲۹ بهمن، معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، وضعیت منابع آبی در ۱۴ شهر ایران از جمله تهران را بحرانی و نگران‌کننده خوانده بود.

مدیر کل محیط زیست استان تهران در ۲۹ شهریور ۱۳۹۳ از شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خواسته بود که برای رفع مشکل کم آبی، اقدام به برگزاری سراسری نماز باران کنند.