خبرگزاری تسنیم
یک محیطبان بازنشسته و پیشکسوت محیط زیست کشور با اشاره به حذف “مشارکت مردم در حفظ محیط زیست” از برنامه هفتم توسعه گفت: الان تنها راه نجات حیات وحش ما، مشارکت مردم است اما برای این کار باید گزینش درستی داشته باشیم و از افراد متعهد استفاده کنیم.۲۲ آبان
یکی از موضوعات محوری که در دولت سیزدهم دنبال شده است و مسئولین این دولتها بارها بر آن تأکید داشتهاند، موضوع “مردمیسازی و مشارکت مردم در بخشهای مختلف حاکمیتی” است.
این موضوع در سازمان حفاظت محیط زیست نیز تحت عنوان مشارکت مردمی در حفظ محیط زیست دنبال میشود و با توجه به کمبود بودجه و محیطبانان سازمان حفاظت محیط زیست و با توجه به اصل 50 قانون اساسی کشور که حفاظت از محیط زیست را وظیفه عمومی تلقی میکند، جذب مشارکت مردم بومی و بخش خصوصی میتواند تأثیر بسزایی در حفاظت از محیط زیست کشور داشته باشد.
با وجود تأکید چندین و چندباره سازمان حفاظت محیط زیست در دولت سیزدهم بر بحث جذب مشارکتهای مردمی، این موضوع از برنامه هفتم توسعه که نقشه راه پیشرفت ایران اسلامی در سالهای پیشرو است حذف شده و به نظر میرسد که سازمان برنامه و بودجه در این موضوع نیز سازمان حفاظت محیط زیست را مورد کم لطفی قرار داده است!
همکاری مردم و بخش خصوصی بهویژه در بحث قرقهای اختصاصی و حفاظت از تنوع زیستی کشور نقش کلیدی دارد؛ جایی که کمبود نیروهای محیطبان به یکی از چالشهای اصلی سازمان حفاظت محیط زیست تبدیل شده؛ در حالی که بر اساس چارت سازمانی باید 8000 محیطبان داشته باشیم اما این تعداد در زمان حاضر 3800 نفر است و یک محیطبان باید بهجای 2 یا 3 نفر کار کند.
این مورد قدرت بازدارندگی یگان حفاظت محیط زیست را کاهش داده و جسارت بیشتری را به شکارچیهای غیرمجاز داده تا به دور از چشم محیطبانان به مناطق حفاظت شده بیایند و شکار کنند!
برنامه هفتم توسعه , سازمان محیط زیست , حیات وحش ,
در این رابطه بهمن نجفی؛ محیطبان بازنشسته و پیشکسوت محیط زیست کشور که حفاظت از حیات وحش را از 15 سالگی آغاز کرده است، به تسنیم گفت: دخیل کردن مردم در حفاظت از طریق قرقها به شرط اینکه قرقداران و افرادی که میخواهند در حفاظت شریک شوند، افراد درست، علمی و با تجربهای باشند میتواند بسیار کمککننده باشد. باید تجارب این افراد دانش آنها و میزان تعهدی که به حیات وحش کشور دارند پیش از واگذاری قرق بررسی شود.
وی ادامه داد: تجربه من که حاصل دههها حفاظت است، نشان داده که بسیاری از افرادی که به دنبال ایجاد قرق هستند، میخواهند که همان ابتدا به یک سرمایهای برسند در همان سال اول برای آنها پروانه صادر شود و درآمد داشته باشند. لذا باید برای گزینش این افراد یک غربالگری درست انجام شود و کسانی که واقعاً علاقمند و عاشق حیات وحش هستند، انتخاب شود.
پیشکسوت محیط زیست تأکید کرد: اگر غربالگری درستی انجام شود، واگذاری قرقها اتفاق بسیار خوبی خواهد بود و اثر بسیار زیادی در افزایش جمعیت حیات وحش خواهد داشت.
نجفی ادامه داد: در حال حاضر سازمان حفاظت محیط زیست برای مثال در طبس به ازای هر 300 هزار هکتار یک محیطبان دارد. این شرایط تنها مختص به طبس نیست و در سایر مناطق حفاظت شده کشور نیز همین شرایط وجود دارد. اگر افرادی باشند که با تجربه بوده و مدیریت خوبی داشته باشند، میتواند جایگزین خوبی برای کمبود نیروهای محیطبان سازمان حفاظت محیط زیست باشد.
وی بیان کرد: به عنوان مثال، در قرق منصورآباد و در بسیاری دیگر از قرقها مشاهده میکنیم که مردم همکاری کردند، مشارکت کردند و نهایتاً منجر به افزایش تعداد گونهها شده است. پیش از انقلاب در منطقه خارتوران سمنان ما گور ایرانی و قوچ را حفاظت کردیم و به تعداد 2 هزار گور و 500 قوچ رسیدیم اما در سالهای پس از انقلاب که برای مدتی حفاظت رها شد شکارچیان از سر انتقامجویی به یکباره به منطقه هجوم آورده و تا توانستند شکار کردند. الان مجدداً با پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست و سرمایهگذاری بخش خصوصی کارهایی انجام شده است که انشاءالله بهزودی با مشارکت مردم اتفاقات خوبی در جمعیت حیات وحش منطقه پارک ملی خارتوران میافتد.
محیطبان بازنشسته سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه مشارکت مردمی در حفظ حیات وحش مردمی که زمانی در مقابل محیط زیست بودند را کنار محیط زیست و حیات وحش قرار میدهد، گفت: الان تنها راه نجات حیات وحش ما، مشارکت مردم است اما برای این کار باید گزینش درستی داشته باشیم و افرادی که مناسب این کار هستند را برگزینیم. ما برای این کار امید به مشارکت مردم داریم و امیدواریم که مردم به ما کمک کنند تا حیات وحش را حفظ کنیم.
آخرین دیدگاهها