گزارش آماری نقض حقوق محیط زیست، فروردین ماه ۱۴۰۲
تهیه نمودار:میناآقابیگی
آماروارقام: ندا فروغی
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از ۱۰۳خبر که در طول ماه فروردین تهیه شده است.این گزارشات از سایت کمیته دفاع ازمحیط زیست تهیه شده است که از رسانههای داخلی و خارجی مانند هرانا، ایلنا، ایرنا، دیدهبان، ایسنا، مهر، خبربان، قطره، تسنیم، یورونیوز، انصاف و پایگاه خبری محیط زیست و حیات وحش جمعآوری گردیده است.آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیتهای جامعه باشد.همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حفاظت محیط زیست درفروردین ماه همکاری کردند، خانمها و آقایان: مینا آقابیگی، ایرانداخت کیا، علیرضا جهانبین، رزا جهانبین، ساناز تنهایی قلی بیگلو، حمیدرضا امینی، علی برومند، کاوه قزلباش، ندا فروغی، مجید رئوفی، فرشته خیام الحسینی، صمد جعفری، فاطمه غلامحسینی، سپهر رضائی شایان، سعید طائف، محمودرضا صالحی، اصغر خدابنده سامانی، ناصرخواجوی اورکی، قندیل دادخواه میباشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است.
https://mohitzist.bashariyat.org
آلودگی هوا
۱-تهرانیها در سال ۱۴۰۱، ۱۷۰ روز هوای آلوده تنفس کردند!۲۹ اسفند ۱۴۰۱ تسنیم ،هوای تهران در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ شرایط بدتری داشت و در مجموع روزهای آلوده نسبت به سال گذشته ۵۶ روز افزایش داشت.به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، هوای تهران در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ شرایط بدتری داشت و در مجموع روزهای آلوده نسبت به سال گذشته ۵۶ روز افزایش داشت. علت این افزایش روزهای آلوده در نیمه اول سال بیشتر مربوط به طوفانهای گردو غبار و در نیمه دوم نیز آلودگی ناشی از تردد خودروها بود.در سال ۱۴۰۱ تهرانیها ۳روز هوای پاک و ۱۹۰ روز هوای قابل قبول تنفس کردند. تعداد روزهای پاک در سالی که گذشت یک روز از سال ۱۴۰۰ بیشتر بود اما این آمار در مقایسه با تعداد روزهای آلوده اهمیت چندانی ندارند.آلاینده اصلی هوای تهران در سال ۱۴۰۱ نیز مانند سال ۱۴۰۰ ذرات ۲.۵ میکرون بودند؛ از مجموع ۱۷۰ روز آلوده، ۱۳۳ روز مربوط به ذرات کمتر از۲.۵ میکرون بود. همچنین ۰۳ (اوزن) نیز ۴۷ روز، (NO2) ۲ روز، (SO2) ۱ روز و ذرات کمتر از ۱۰ میکرون نیز ۱۰ روز در شرایط ناسالم بودند.آلودهترین ماه سال با اختلاف زیاد مرداد ماه سال جاری بود که هجوم ذرات اوزن، ۲.۵ PM و ۱۰ PM به ریه پایتختنشینان، ۲۶ روز آلوده را رقم زد.
۲-میانگین شاخص آلودگی هوا در زمستان به ۱۵۰ رسیده بود۱۳ فروردين تسنیم، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: میانگین آلودگی هوا در پاییز سال گذشته بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ بود و در زمستان نیز به ۱۵۰ رسیده بود که توقع داریم در سال ۱۴۰۲ کاهش پیدا کند.به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، علی سلاجقه با حضور در برنامه تلویزیونی صف اول ضمن تبریک ایام نوروز و ماه مبارک رمضان درخصوص فرهنگسازی محیط زیست در کشور اظهار کرد: ما کشوری با پیشینه فرهنگی طولانی هستیم و دین ما نیز سرشار از آموزههایی درخصوص حفظ طبیعت است. مردم ما در مسائل حفظ طبیعت جلو هستند اما اینکه چه اتفاقاتی افتاده که وضعیت طبیعت ما را نامناسب کرده است، بحث دیگری است.وی افزود: فرهنگسازی ۲ جنبه دارد و مردم ودولت مردان هر دو وظایفی دارند؛ به طور مثال در بحث لوازمی که ما به عنوان ظروف پلاستیکی استفاده میکنیم باید کارخانهها و دولت مردان به سمت تولید ظروف دوستدار محیط زیست بروند. در دولت سیزدهم آییننامه کاهش پلاستیک مصوب شده و بر اساس آن سالی ۲۰درصد تولید پلاستیکهای زیر ۴ میکرون در کشور کاهش پیدا میکند و در یک بازه زمانی 5 ساله به صفر میرسد.
بحران آب، آلودگی و خشکیدگی تالاب،دریاچه و رودخانه
۱-خشکی “تالاب هامون” ریشه حیات در منطقه را میخشکاند. ۱۴ فروردين شهر خبر،کاهش ۵۲ درصدی بارندگی در سیستان و بلوچستان و تأثیر آن در خشکسالی سیستان بیش از همیشه به ما گوشزد میکند که دریافت حقآبه ایران باید از اولویتهای دیپلماسی کشور باشد.خشکی تالاب اکوسیستم را تحت تأثیر قرار داده و به نوعی ریشه حیات را در منطقه میخشکاند.به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، وضعیت بارش در سال ۱۴۰۱ نسبت به میانگین بارشهای بلند مدت ۱۴ درصد کاهش داشته که از این بین، بیشترین کاهش بارش در استان سیستان و بلوچستان بوده و نزولات آسمانی در این استان حدود ۵۲ درصد کاهش داشته است.کاهش بیش از ۵۰ درصدی بارندگی در استان سیستان و بلوچستان اثر خود را در بهار و تابستان امسال نشان خواهد داد و این کاهش، باعث دشوار شدن معیشت مردم در این استان به ویژه کشاورزان خواهد شد. بارندگیها چاه نیمهها را پر نمیکند و در نتیجه کشاورزی با مشکل مواجه خواهد شد. از طرفی هنوز مسئولین موفق به دریافت حقآبه هامون از افغانستان نشدهاند که این موضوع نیز در کنار کاهش بارندگی بی شک شرایط را برای مردم دشوارتر خواهد کرد.نقش «کشورهای دیگر» در پرداخت نکردن حقآبه ایران از هیرمند مشهود است ،کاهش بارشها و تأثیر آن در خشکسالی سیستان بیش از همیشه به ما گوشزد میکند که دریافت حقآبه ایران باید بیش از همیشه مورد توجه قرار گیرد و از اولویتهای دیپلماسی کشور باشد. سهم ایران از رودخانه هیرمند علاوه بر پر کردن چاه نیمهها در مرطوب کردن بستر تالاب نیز مؤثر است و علاوه بر رونق کشاورزی در منطقه، با تر کردن تالاب باعث کاهش طوفانهای گرد و غباری در ایران و افغانستان خواهد شد.با وجود اهمیت این موضوع، دریافت حقآبه از دولت فعلی افغانستان همچنان میسر نشده و آبی به تالاب هامون نرسیده است. در این رابطه علی سلاجقه؛ رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفته است که پیگیری حقآبه ایران از رود هیرمند «جزو برنامههای اصلی» این سازمان در سال جدید است.این صحبت سلاجقه درحالی مطرح شده است که سازمان محیط زیست تنها بخش فنی کار، مربوط به اندازهگیری شرایط نرمال تراز آبی، پرآبی و کمآبی را بر عهده دارد و پیگیری حقآبه باید از جانب وزارت امور خارجه انجام شود. در واقع اهمیت موضوع حقآبه ایران از هیرمند برای مسئولین زمانی ثابت میشود که این وزارتخانه دریافت حقآبه را در اولویتهای خود قرار دهد.در رابطه با تبعات عدم دریافت حقآبه ایران از افغانستان، مهدی اسماعیلی بیدهندی؛ عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران به تسنیم گفت: یکی از مهمترین تبعات خشکی تالاب هامون تبدیل شدن آن به کانون ریزگرد و درگیر شدن مردم سیستان با این ریزگردهاست که علاوه بر مشکلات معیشتی و اقتصادی، سلامت مردم را هم تحت تأثیر قرار خواهد داد. خشکی تالاب اکوسیستم تالاب را تحت تأثیر قرار داده و به نوعی ریشه حیات را در منطقه میخشکاند.وی تأکید کرد: اگر حقآبه ما از هیرمند دریافت نشود، ممکن است که این موضوع توسط کشورهای دیگر نیز تکرار شده و آنها نیز این جسارت را پیدا کنند که حقوق ایران را پایمال کرده و مطمئن باشند که ایران از نظر حقوقی اقدامی را علیه آنها انجام نمیدهد!عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: باید هرچه زودتر برای گرفتن حق خود از طرفهای افغانستانی اقدام کنیم. اگر در گرفتن حقآبه خود از افغانستان اقدام نکنیم، موجی از ناامیدی در داخل کشور در رابطه با عدم توانایی حاکمیت در احقاق حقوق مردم و دفاع از حقانیت ملی ایجاد میشود.
۲- خطر بیابانی شدن ایران را تهدید میکند: کشور ایران با قرارگیری در اقلیم خشک و نیمه خشک، همواره در خطر بیابانی شدن قرار داشته و در دهههای اخیر تغییرات اقلیمی و فعالیتهای انسانی بیابانی شدن ایران را تسریع کرده است. ۱۸ فروردین تابناک ،به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، کشور ایران به علت اقلیم خشک و نیمه خشکی که دارد، همواره در معرض مشکلات مربوط به کم آبی، خشکسالی و بیابان زایی قرار دارد.تغییرات اقلیمی به عنوان چالشی جهانی و در کنار آن فعالیتهای انسانی و برخی تصمیمهای مدیریتی در داخل کشور سبب شده تا معدود پهنههای سبزرنگ باقی مانده در ایران نیز جای خود را به رنگ خشک بیابان بدهند.در ادامه به ۱۴ نکته درباره بیابانزایی اشاره میکنیم: بیابانزایی نوعی تخریب زمین است که در پی آن منطقه به زمینی خشک و لم یزرع تبدیل میشود. معمولاً چنین منطقهای آب، پوشش گیاهی و حیات وحش خود را از دست میدهد. اگر مناطق دارای جریانات سطحی مانند تالابها و دریاچهها بهدلیل استفاده از منابع آبی دچار کاهش سطح آبی شوند، تبدیل به مناطق بیابانی خواهند شد. براساس اطلس مناطق بیابانی نیز بیش از ۸۸ درصد از کشور میتواند تحت تاثیر بیابانزایی قرار گیرد. طی دهه اخیر حدود یک میلیون هکتار کانون گرد و غبار فعال به آمار بیابانهای کشور افزود شده است. اعمال سیاستهای نادرست در زمینه مدیریت منابع آب و کشاورزی و تغییر اقلیم و دخالتهای انسانی از اصلیءترین علل بیابانزایی هستند. در سالهایی که با خشکسالی مواجه هستیم، وسعت بیابانهای کشور بهدلیل عدم رویش کافی پوشش گیاهی افزایش مییابد. اگر گسترش سدسازیها، افزایش سطح زیر کشت و عدم مدیریت آب در کشور ادامه پیدا کند، در آیندهای نزدیک دشتهای بزرگ و تولیدی کشور به علت بیابانزایی از چرخه خارج خواهند شد. وابستگی شدید دامداران به مرتع و سدسازی بدون توجه به مدیریت آب از دیگر عوامل بیابانزایی است. بیابانزایی و کاهش مساحت بافت جنگلی بهطور مستقیم سبب تولید ریزگرد میشود. روز جهانی مبارزه با بیابانزایی و خشکسالی هر سال هفدهم ژوئن، به منظور ارتقای آگاهی عمومی از تلاشهای بینالمللی برای مبارزه با بیابانزایی برگزار میشود. مدیریت مبتنی بر مشارکت جوامع محلی با کاربریهای متجانس مانند اکوتوریسم بیابانی، پرورش شتر، نیروگاههای بادی وخورشیدی میتوانند از راهکارهای مدیریت بیابانزایی باشند. کاهش چرای دام در مراتع حساس و کمپوشش و فرهنگسازی در جهت کاهش فشار بر اراضی حساس و کم بارش و دارای اقلیم خشک و شکننده در میان آحاد جامعه نیز از دیگر راهکارهای مقابله با پدیده بیابانزایی است. استفاده از ظرفیت اشتغالزایی در بیابانها میتواند از بهرهبرداریهای بیش از حد – که منجر به بیابانزایی میشود جلوگیری کند.
صید و شکار غیر مجاز
۱-۳۵۱ متخلف شکار و صید در کردستان طی سال گذشته دستگیر شدند.ایسنا/کردستان3فروردین، مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان گفت: ۳۵۱ متخلف شکار و صید در سال ۱۴۰۱ به همت یگان حفاظت محیط زیست استان دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند. اقبال حمیدی، در گفت و گو با ایسنا تعداد پروندههای تشکیل شده تخلفات شکار و صید در استان را ۳۰۸ فقره خواند و اظهار کرد: ۴۳ سلاح مجاز، چهار سلاح غیرمجاز و یک هزار و ۹۲۸ فقره ادوات و وسایل شکار و صید از متخلفان کشف و ضبط شد. وی ادامه داد: در سال گذشته یک هزار و ۳۹۹ مورد صید غیرمجاز آبزیان، ۱۳۷ مورد زنده گیری و شکار غیرمجاز پرندگان و ۴۲ مورد زنده گیری و شکار غیرمجاز پستانداران توسط یگان حفاظت محیط زیست استان شناسایی و ثبت شد.مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان اظهار کرد: ۱۶۳ مورد نگهداری و خرید و فروش حیات وحش زنده هم در سال گذشته توسط یگان حفاظت محیط زیست استان کشف شد.حمیدی به وظایف یگان حفاظت محیط زیست استان اشاره کرد و یادآور شد: راهبری و تدوین برنامه های عملیاتی برای مقابله با شکار و صید غیرمجاز، برگزاری دوره های آموزشی نظامی و نحوه بەکارگیری سلاح سازمانی، ساماندهی مجوز حمل سلاح سازمانی و تجهیزات انفرادی محیط بانان، تهیه ملزومات اطفای حریق و مشارکت در برنامه های ستاد بحران و برگزاری جلسات با نیروی انتظامی از جمله وظایف یگان حفاظت است.مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان ادامه داد: پیگیری امورات مربوط به حق الکشف، خرید لباس و جیره غذایی، میدان تیر و صدور کارت همیار محیط بان از دیگر وظایف یگان حفاظت محیط زیست است.کردستان دارای ۱۶ پاسگاه محیط بانی و پنج منطقه حفاظت شده شامل منطقه چلچمه و سارال با ۹۷ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده بیجار با وسعت ۳۲ هزار هکتار، منطقه بدر و پریشان قروه با وسعت ۴۳ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده شاهو و کوسالان با وسعت ۵۷ هزار هکتار و منطقه عبدالرزاق سقز با وسعت ۳۹ هزار هکتار و پناهگاه حیات وحش زریوار با وسعت سه هزار هکتار و ۲ اثر طبیعی ملی و چندین منطقه شکار ممنوع است که این استان را در زمره منحصربفرد ترین نقاط کشور به لحاظ تنوع گونههای جانوری و گیاهی قرار داده است.
2- نجات ۱۰ قطعه کبک وحشی از دست شکارچیان در سروآباد، ایسنا/کردستان ۲۰فروردین رئیس اداره حفاظت محیط زیست سروآباد از دستگیری دو شکارچی متخلف و نجات ۱۰ قطعه کبک وحشی خبر داد.حبیب اله دبستانی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در گشت و کنترل منطقه حفاظت شده کوسالان توسط محیط بانان ۱۰ قطعه کبک وحشی نجات داده شدند.وی ادامه داد: محیط بانان در سه ماموریت جداگانه علاوه بر دستگیری دو شکارچی، سه قبضه اسلحه که یکی از اسلحه ها غیر مجاز بود و ۸ قفس چوبی نیز همراه کبک ها کشف و ضبط گردید.وی تصریح کرد: متخلفان جهت انجام مراحل قانونی به مراجع قضایی معرفی شدند.منطقه حفاظت شده کوسالان – شاهو در شهرستان های سروآباد- مریوان و کامیاران و هم مرز با کردستان عراق واقع شده است و در این منطقه ۱۱۷ گونه پرنده، ۲۳ گونه پستاندار، ۱۷ گونه خزنده و ۲۴۲ گونه گیاهی شناسایی شده است. مناطق حفاظت شده بزرگترین میراث طبیعی هر کشوری است که می تواند در خدمت جامعه ی امروز و نسلهای آینده باشد و با حفظ تنوع زیستی و ارائه خدمات اکوسیستمی در ایفای نقش حیاتی در حفاظت از بهترین ذخایر ژنتیکی فون و فلور، منابع پایه آب و خاک بەعنوان بسترساز توسعه و معیشت پایدار زیستمندان باشد.
گونه های جانوری در معرض خطر انقراض
۱-ایمن سازی جاده عباس آباد/ آیا وزارت راه مانع برخورد خودرو با یوزها میشود؟تهران – ایرنا ۱۶ فروردین – محدوده عباسآباد – میاندشت یک دهه است که به قتلگاه یوزپلنگهای منطقه توران تبدیل شده و آخرین تلفات آن برخورد یک خودرو با یک قلاده یوز ماده باردار در تاریخ ۶ فروردین امسال است که موجب شد یک یوز ماده از چرخه زادآوری خارج شود این در حالیست که جمعیت یوزها بحرانی است.به گزارش گروه جامعه – هنوز یک هفته از شروع سال جدید نگذشته بود که خبری تکاندهنده منتشر شد، یک قلاده یوزپلنگ در محور میاندشت – عباس آباد بر اثر تصادف جادهای تلف شد، خبر زمانی بیشتر ناراحت کننده شد که اعلام کردند یوز تلف شده ماده شناسنامه داری با نام ماجراد و به احتمال زیاد باردار است، با این خبر آه از نهاد دوستداران محیط زیست برآمد، در چنین شرایطی که فقط ۷ قلاده یوزپلنگ ماده و ۳ قلاده یوزپلنگ نر در طبیعت توران شناسایی شده است، تلف شدن این یوز ماده ضربه بزرگی بر پیکر بی جان جمعیت رو به انقراض این گربه سان ارزشمند وارد کرد.محور میاندشت – عباس آباد در استان سمنان یکی از مسیرهای اصلی کشور و جاده ترانزیتی و مواصلاتی تهران – مشهد است که از حاشیه مرز شمالی منطقه حفاظتشده توران شاهرود عبور میکند، البته این اولین حادثه تلخی نبود که در این محور رقم خورد، بین سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۷ هفت قلاده و تابستان ۱۴۰۱ نیز یک قلاده یوزپلنگ در همین محور قربانی سرعت زیاد خودروهای عبوری شدند، اگر وضعیت این جاده به همین روال ادامه پیدا کند و ایمن سازی صورت نگیرد شاید ماجراد آخرین یوزپلنگ قربانی سهل انگاری ما انسان ها نباشد، این تلفات در حالی رخ می دهد که جمعیت گونه یوزپلنگ آسیایی در معرض انقراض قرار دارد و اگر فکری برای حفاظت از این گربه سان صورت نگیرد ممکن است برای همیشه منقرض و به سرنوشت عموزاده های خود مانند ببر و شیر ایرانی دچار شود و به تاریخ بپیوندد.سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی حفاظت از تنوع زیستی تلاش زیادی را در راستای حفظ این گونه انجام می دهد حتی پروژه تکثیر در اسارت را هم با هدف حفظ ژنوم این گونه با جدیت پیش می برد هر چند در این بخش نیز خبرهای ناگواری مانند تلف شدن سه توله که از یوز ماده در اسارت توران به نام ایران متولد شده بودند هم تکاندهنده بود که مهمترین آن پیروز توله یوز نری بود که ۹ اسفندماه سال گذشته در ۱۰ ماهگی تلف شد اما تمرکز سازمان بر حفاظت در طبیعت و حفظ زیستگاه است و بارها هم بر این موضوع تاکید کرده است.بر این اساس برای ایمن کردن محور میاندشت – عباس آباد مکاتبات زیادی با وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی این امر داشته و حتی طرح ایمن سازی این محور را برای اجرا به این وزارتخانه ارسال کرده است که شاید اگر وزارت راه عملیات اجرایی آنرا پیشتر آغاز کرده بود دیگر ماجراد را با سن بیش از سه سال و داشتن سه جنین از دست نمی دادیم این در حالی است که گونه زادآور برای افزایش جمعیت یوزها از اهمیت زیادی برخوردار است اما ما در یک لحظه شاید بتوان گفت که چهار یوز را از دست دادیم که یکی از آنها در اوج زادآوری بود.این در حالی است که حتی راننده خاطی هم شناسایی نشده است؛ مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان دراین باره به خبرنگار ایرنا گفته بود: خودروی عبوری که با یوزپلنگ ماده در محدوده عباسآباد – میاندشت در شهرستان میامی، تصادف کرد به دلیل نبود دوربین جادهای و کنترل سرعت شناسایی نشد.بهرامعلی ظاهری افزود: نصب دوربین کنترل سرعت و ایمنسازی جاده بر عهده وزارت راه و شهرسازی است، اما با وجود اینکه سازمان حفاظت محیط زیست طرحهای دقیق به منظور ایمنسازی قلمرو یوزپلنگ آسیایی در منطقه را برای عملیات اجرایی تقدیم کرد، اما همچنان اقدامی نشده است و از دهه ۹۰ تاکنون محدوده عباسآباد – میاندشت به قتلگاه گونه ارزشمند یوزپلنگ آسیایی مبدل شده است.معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست نیز دراین باره به خبرنگار محیط زیست ایرنا گفت: سازمان محیط زیست قبلا طرح ایمن سازی محدوده عباسآباد – میاندشت در شهرستان میامی را به وزارت راه و شهرسازی ارسال کرده است و به طور مداوم آنرا پیگیری می کردیم، وزارت راه هم یک سری مکاتبات با سازمان محیط زیست انجام داد و حتی بازدید میدانی هم از آن محدوده داشته اما علمیات اجرایی این طرح تاکنون بنابه دلایلی آغاز نشده است.
2-آخرین وضعیت درنای بلژیکی / رویا تا اواسط اردیبهشت در حصار “اجاکله” ۸ فروردین ،ساری- ایرنا- مدیر کل حافظت از محیط زیست مازندران گفت: “رویا” همسفر بلژیکی که از همراهی با “امید” تک درنای سیبری در پایان زمستان گذرانی در تالاب فریدونکنار جامانده بود براساس پروتکل های مورد نظر نهادهای بین المللی تخصصی درناها نگهداری می شود و از اواسط اردیبهشت ماه این پرنده در “اجاکله” فریدونکنار می ماند. به گزارش خبرنگار ایرنا، همسفر تک درنای سیبری در مازندران معروف به “درنای امید” در پانزدهمین سال تنهایی سفرش به تالاب بین المللی فریدونکنار روز پنجشنبه ششم بهمن ماه با هماهنگی دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست کشور از کشور بلژیک به این منطقه منتقل شده بود.مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست در آن مقطع زمانی ابراز امیدواری کرده بودند که با آمدن جفت امید، نسل آن حفظ شود اما در مرحله اول هدف اصلی حفظ مسیر پروازی غرب در ایران است. با این حال امید پس از ۱۳۰ روز زمستان گذرانی یک روز زودتر از سال گذشته ۱۴ اسفند ماه سال گذشته همراه با درنای رویا این تالاب را را ترک کرد اما درنای بلژیکی در غرب مازندران توان ادامه همراهی را نداشت و بیستم اسفند ماه در منطقه عباس آبادِ مازندران زمین گیر شد.در همان زمان تیم های کارشناسی محیط زیست مازندران با حضور در محل فرود پرنده و زنده گیری، وضعیت سلامت آن را کنترل کردند که خوشبختانه مشکلی از این نظر وجود نداشت و با رعایت پروتکل های لازم پرنده به مبدا پروازش در فریدونکنار منتتقل شد.اکنون بعد از گذشت حدود ۲۰ روز از انتقال این پرنده در فریدونکنار تمامی اقدامات مربوط به آن از قبیل سازه محل سکونت، نوع تغذیه، نحوه مراقبت و تعداد افرادی که می توانند در این زمینه فعالیت کنند معین شده است.بنا به اعلام اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران، ” رویا” در زمان تحویل به ایران هشت سال سن داشت و پیش از این در مرکز تکثیردرناهای جهان در بلژیک متولد و نگهداری شده بود.
آخرین دیدگاهها