مدیرکل دفتر زیستبومهای دریایی سازمان حفاظت محیطزیست گفت: اخیرا این سازمان پیگیریهایی را برای ممنوع کردن کلی استفاده از ابزارآلات مخرب مانند ترال و منوفیلامنت انجام داده است.
محمد طالبی متین، مدیرکل دفتر زیستبومهای دریایی سازمان حفاظت محیطزیست در پاسخ به این سوال که در سالهای اخیر و با افزایش حجم صید و رواج روشهای مخرب صیادی، چه آسیبهایی متوجه آبزیان پهنههای آبی جنوب کشور شده است، عنوان کرد: اثرات منفی صید غیرمجاز و استفاده از تجهیزات صیادی مخرب مانند ترال، تورهای منوفیلامنت و گوشگیر کف، به یک نگرانی عمده در روند مدیریت پایدار منابع دریایی تبدیل شده است، زیرا بهکارگیری تجهیزات مخرب صیادی با صید ضمنی، دورریز بسیار بالا و صید تصادفی گونههای غیرهدف مانند ماهیان نابالغ و آبزیان ارزشمند از جمله کوسهماهیان، لاکپشتهای دریایی و پستانداران دریایی همراه است و همچنین به اجتماعات بسترزی و زیستگاههای مهم مانند آبسنگهای مرجانی و … آسیبهای جدی و جبرانناپذیری وارد میکند.
به گزارش ایلنا، طالبی متین همچنین درباره برنامههای سازمان محیطزیست برای اصلاح روشهای مخرب صید توضیح داد: سازمان حفاظت محیطزیست همواره در جلسات و مکاتبات متعدد با سازمان شیلات ایران بر بهرهبرداری پایدار از منابع دریایی، اجرای اصولی فعالیتهای شیلاتی، ساماندهی شناورهای غیرمجاز و جلوگیری از فعالیت آنها و کاهش فشار صید بر جمعیت آبزیان از طریق جایگزینی فعالیتهای صیادی با آبزیپروری مسئولانه و پایدار تاکید داشته است. همچنین در راستای پیگیریهای فراکسیون محترم محیطزیست مجلس در ارتباط با توقف کامل صید مخرب ترال، حسب دستور اکید رئیسجمهور محترم، سازمان محیطزیست در راستای اجرای ممنوعیت کامل انواع ترال صنعتی، مکاتبات لازم را با ادارات کل استانهای ساحلی جنوبی و سازمان شیلات ایران و همچنین دادستانی کل انجام داده و مراتب را به آنها ابلاغ کرده است.
وی در ادامه گفت: اخیرا سازمان حفاظت محیطزیست پیگیریهایی را برای رفع خلأهای قانونی موجود در قانون حفاظت و بهرهبرداری از منابع آبزی و آییننامه مربوطه و ممنوع کردن کلی استفاده از ابزارآلات مخرب مانند صید ترال و منوفیلامنت با برگزاری جلسات کارشناسی در سطح سازمان و از طریق فراکسیون محترم محیطزیست انجام داده است. همچنین انجام بازدیدهای میدانی و گشت و کنترل دریایی در آبهای ساحلی منطقه جهت شناسایی متخلفان صید غیرمجاز و برخورد قانونی با آنها نیز توسط سازمان محیطزیست انجام میشود. با این وجود، سازمان شیلات نیز باید به تقویت زیرساختهای نظارتی و جایگزینی روشهای مخرب صید با روشهای سازگار با محیطزیست مانند صید لانگ لاین بپردازد.
طالبی متین در پاسخ به این سوال که با توجه به پایان یافتن مهلت دوساله توقف صید ترال، آیا قرار است در آینده مجددا برای از سرگیری این روش مخرب صید مجوز داده شود یا خیر و نظر سازمان حفاظت محیطزیست در این زمینه چیست؟ اظهار داشت: سازمان حفاظت محیطزیست ضمن اعلام مخرب بودن روش صید ترال و لزوم توقف آن، بر ممنوعیت فعالیت شناورهای صید صنعتی در داخل آبهای ساحلی (حد فاصل 12 مایلی از ساحل به عنوان دریای سرزمینی) تاکید دارد. ما براساس دستورات رئیسجمهور محترم و نظر ریاست محترم سازمان، به دنبال توقف کامل صید مخرب ترال هستیم.
وی در پایان تصریح کرد: با توجه به ممنوعیت صید ترال، سازمان محیطزیست تنها به منظور کاهش تبعات اجتماعی ناشی از بیکاری جوامع محلی، با صید میگو فقط به صورت سنتی و آن هم در بازه زمانی 30 تا 45 روز در هر سال، از اواسط تابستان تا اواسط پاییز، مشروط به انجام ارزیابی ذخایر توسط موسسه تحقیقات علوم شیلاتی و نظارت بر فعالیت صیادی توسط سازمان شیلات ایران موافقت کرده است.
آخرین دیدگاهها