مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: حذف خودروهای فرسوده تا ۳۵ درصد بر کاهش ذرات معلق ( pm 2.5) هوای شهر اصفهان موثر است.
به گزارش خبرنگار مهر، احمد رضا لاهیجان زاده صبح شنبه در برنامه تلویزیونی (تفاوط) شبکه اصفهان با اشاره به نقش خودروها در آلودگی هوای این کلانشهر، اظهار داشت: ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون یا pm2.5 بیشترین تأثیر را در شاخصهایی که برای آلودگی هوا اعلام میشود، دارد و بر همین اساس سهم ذرات معلق منابع متحرک در شعاع ۵۰ کیلومتر شهر اصفهان ۴۴.۳ درصد و در مناطق ۱۵ گانه شهر اصفهان ۷۶.۸ درصد است.
وی ادامه داد: اگر بتوانیم روی سه محور خودروی استاندارد، سوخت استاندارد و خودروهای فرسوده کار کنیم تا ۷۶ درصد میتوان سهم pm2.5 در هوای شهر اصفهان را کاهش داد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان خاطرنشان کرد: براساس آمار موجود از ۲۵ میلیون خودروی شماره گذاری شده در کشور ۶.۵ میلیون خودرو به سن فرسودگی رسیده که این عدد در شهر اصفهان حدود ۱۹۰ هزار خودرو است.
لاهیجان زاده افزود: طبق مطالعاتی که دانشگاههای اصفهان انجام دادند اگر بتوانیم خودروهای فرسوده را در اصفهان مدیریت و به تدریج از رده خارج کنیم تا ۳۵ درصد بر کاهش ذرات pm2.5 هوا به ویژه در محدوده ترافیکی و تا شعاع ۵۰ کیلومتر شهر اصفهان مؤثر است.
وی با بیان اینکه ۸۰ درصد ناوگان حمل و نقل بار و مسافر کشور به سن فرسودگی رسیده است، اضافه کرد: بر همین اساس است که نخبگان دانشگاهی در ۱۷۶ تکلیف ابتدا در هفت محور اول روی سوخت و خودروهای فرسوده برنامهریزی کردند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان تصریح کرد: خروج خودروهای فرسوده امری شدنی است اگر که دولت و مجلس به میدان بیایند و شاهد کمکهای دولتی و ورود بخش خصوصی باشیم.
لاهیجان زاده ادامه داد: در نظر بگیرید اجازه دادیم بخش خصوصی خودروی استاندارد هیبرید وارد کند اما تکلیف میکنیم که به ازای هر خودروی وارداتی باید دو خودروی فرسوده را کاهش دهید اگر مجوز ۳۰۰ هزار خودروی هیبرید داده شود و وارد چرخه شود که سوخت آن در هر ۱۰۰ کیلومتر سه تا چهار لیتر بیشتر نیست همزمان میتوانیم ۵۰۰- ۶۰۰ دستگاه خودروی فرسوده را از دور خارج کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در سازمان حفاظت محیط زیست اعتقاد داریم اگر در قانون بودجه ۱۴۰۲ و در برنامه هفتم توسعه واقعاً مجلس اراده کند میتواند مسئله خودروهای فرسوده را حل و فصل کند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان ابراز داشت: اگر برای ترافیک شهر اصفهان امکان روان سازی با روشهای مدیریتی معابر و طرح زوج و فرد اتفاق افتد میتواند تا ۴۰ درصد بر کاهش ذرات معلق 2.5 pm شهر اصفهان مؤثر باشد.
لاهیجان زاده تصریح کرد: هر اقلیم و جغرافیایی منابع محدود خود را دارد و نمیتوانیم در هر اقلیم همه نوع توسعهای داشت؛ آمایش سرزمین سالهای سال حلقه مفقوده کشور بود و حاصل این شد که نه تنها در اصفهان که در سراسر کشور توسعه نامتوازن را شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه به توان اکولوژیک هر منطقه توجه نشده، اظهار داشت: کلانشهر اصفهان در محدوده مرزی بین دو اقلیم کویر و کوهستان قرار گرفته و چنین مناطقی بسیار بسیار شکننده هستند؛ به فاصله ۹۰ کیلومتر از اصفهان به اقلیم زاگرس و ۶۰ کیلومتر به اقلیم کویر میرسیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان ادامه داد: نگاه به این منطقه که فقط با یک رودخانه و آب محدود مشخص که خوشبینانه اگر سدی وجود نداشته باشد حدود یک میلیارد و خردهای آورد آب دارد چند برابر از این منبع آب بارگذاری شده و آب به تحلیل رفته و تبعات آن شده برداشت از سفرهای زیر زمینی و تعداد چاهها افزایش یافته و فرونشست دشت اصفهان و برخوار را فرا گرفته و این دو دشت در کشور مناطق بحرانی و قرمز کشور شده است.
لاهیجان زاده ابراز داشت: اصفهان تنها کلانشهری در کشوری است که فرونشست داخل شهر کشیده شده و این بسیار خطرناک است و باید جریان آب رودخانه با دبی ۱۵ متر بر ثانیه در زاینده رود باشد تا بتوانیم از فرونشست جلوگیری کنیم.
وی با اشاره به اینکه سرعت وزش باد در شهر اصفهان در ۶۰ درصد سال ۲.۵ متر بر ثانیه و کمتر است، تصریح کرد: امروزه زمان علم است و آن دوران منسوخ شده که صنعتی بخواهد به دلخواه تصمیم بگیرد باید بر اساس واقعیت تصمیم گرفت. در نظر بگیرید جمعیتی ۲ میلیون نفری در شهری که ۶۰ درصد سال سرعت باد کمتر از ۲.۵ متر بر ثانیه است حتی اگر خودروها را استاندار کنیم شاید نتوانیم به ظرفیت قابل تحمل منطقه برسیم.
کد خبر
آخرین دیدگاهها