ارسال کننده خبر ابوالفضل نعیمی
احتمال شیوع آنفولانزای فوق حاد پرندگان از طریق پرندگان مهاجر بسیار جدی است
سازمان دامپزشکی کل کشور طی نامه ای از سازمان حفاظت محیط زیست درخواست نمود به دلیل مشاهده آنفولانزای فوق حاد پرندگان در برخی کشورها به خصوص کشور روسیه و احتمال شیوع این بیماری در ایران همزمان با شروع فصل سرما و آغاز مهاجرت گرندگان به کشور از هرگونه شکار و صید پرندگان وحشی مهاجر را ممنوع اعلام کند.
در پاسخ به نامه دکتر خلج ریاست سازمان دامپزشکی کشور، معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز طی نامه ای در تاریخ ۹۳/۹/۱۱ به ادارات کل حفاظت محیط زیست کشور ممنوعیت صید و شکار پرندگان مهاجر آبزی را اعلام نمود.
سازمان خواروبار و کشاورزی ملل، به جامعه جهانی هشدار داده که ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان سلامتی انسان و حیوان را به شدت تهدید میکند.
بر اساس گزارش فائو این بیماری در ابتدای ابتلا علائم خاصی ندارد و به این دلیل مقابله با آن بسیار سخت است.
شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان پیش از این در سال ۸۹ و سال ۹۰ در کشور ما اتفاق افتاد که سازمان دامپزشکی با اقدامات گسترده و معدومسازی پرندگان آلوده موفق به کنترل بیماری شد.
باتوجه به درگیر شدن برخی کشورها با آنفولانزای فوق حاد پرندگان برای مقابله با این بیماری باید از لحاظ آماده بود
رییس شبکه دامپزشکی شهرستان بندرانزلی گفت: بر اساس گزارشات دریافتی از وقوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در سایر کشورها، توجه به عوامل مستعد کننده بروز بیماریهای تنفسی و اقدامات پیشگیرانه ضروری است.
دکتر نوید صفرزاده گفت: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بعنوان یکی از بیماری های خطرناک مشترک انسان و دام در ماکیان، بوقلمون و سایر پرندگان عفونتزا بوده و این بیماری قابل سرایت به سایر حیوانات و انسان است.
وی افزود: تالاب انزلی بعنوان یکی از زیستگاه های ویژه جهت زمستان گذرانی پرندگان مهاجر از نقاط مختلف جهان از نقاط با ریسک بالا در شمال کشور است که می بایست از این منظر بسیار هوشیار و برای مقابله با این بیماری از هر لحاظ در آمادگی کامل بود.
وی گفت: در جریان این مانور یک فلامینگوی زخمی مشاهده و بلافاصله توسط محیطبانان حفاظت محیط زیست بندرانزلی به ایستگاه محیطبانی واقع در تالاب بندرانزلی انتقال یافته و توسط تیمهای دامپزشکی مورد مداوا قرار گرفت.
تشکیل ستاد مقابله با بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان در کرمانشاه
دکتر نادر پرور مدیر کل دامپزشکی استان کرمانشاه در اولین جلسه ستاد مقابله با بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان که به ریاست مهندس منصوری رئیس سازمان جهادکشاورزی کرمانشاه و اعضای این ستاد در سازمان جهادکشاورزی برگزار شد گفت: خوشبختانه تاکنون هیچ موردی از بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان در ایران و کرمانشاه مشاهده نشده است اما با توجه به اینکه برخی کشورهای اروپایی و کشور روسیه درگیر این بیماری شده اند لازم است دستگاههای مرتبط آمادگی لازم را داشته باشند.
از شکار و صید پرندگان مهاجر جدا خودداری شود
دکتر حیدری رئیس اداره طیور دامپزشکی کرمانشاه مخزن ویروس آنفولانزای حاد پرندگان را پرندگان وحشی آبزی بویژه اردک وحشی اعلام کرد و افزود: مرغ، بوقلمون، اردک، کبوتر، غاز، پرندگان وحشی، خوک و انسان میزبان های این بیماری هستند.
دکتر حیدری در مورد اینکه چگونه می توان از وقوع این بیماری جلوگیری کرد، گفت: اجرای اقدامات بهداشتی – قرنطینه ای، جلوگیری از تماس پرندگان مهاجر و آزاد پرواز با طیور پرورشی، ضدعفونی و پاکسازی مزرعه پرورش طیور قبل از هر جوجه ریزی، ایجاد حوضچه های ضدعفونی در مبادی مزرعه و سالن های پرورشی، استفاده از تجهیزات و لباس ضدعفونی شده جهت ورود به مزرعه، سوزاندن یا دفن بهداشتی لاشه های تلف شده و… مواردی هستند که با رعایت آنها می توان از وقوع این بیماری جلوگیری کرد.
حیدری با توجه به احتمال ناقل بودن پرندگان مهاجر توصیه نمود از شکار و صید پرندگان مهاجر جدا خودداری شود.
وی به مصرف کنندگان فراورده های دامی توصیه نمود که از مصرف و کشتار مرغ زنده به دلیل احتمال انتقال بیماری جدا خودداری نمایند و مرغ مورد نیاز خود را از مرغ های بهداشتی بسته بندی شده تحت نظارت دامپزشکی تهیه نمایند.
از هرگونه تماس با پرندگان بیمار و یا لاشه آنها خودداری شود
رئیس شبکه دامپزشکی چناران گفت: گشت های مشترک دامپزشکی و محیط زیست از تالاب ها و رودخانه های این شهرستان در حال اجرا است.
دکتر سیاح با اشاره به اولین گشت مشترک از مسیر رودخانه گلمکان تا دریاچه چشمه سبز واقع در منطقه حفاظت شده بینالود که با همراهی روسای ادارات محیط زیست و شبکه دامپزشکی انجام پذیرفته، افزود: با توجه به خطرات ناشی از انتقال بیماری آنفولانزای پرندگان برای انسان هرگونه تماس با پرندگان بیمار و یا لاشه آنها بدون رعایت نکات ایمنی ممنوع بوده و ضروریست در صورت مشاهده پرندگان مشکوک به آنفولانزا، ضمن اجتنناب از هرگونه تماس، مراتب در اسرع وقت به محیط زیست و دامپزشکی گزارش گردد.
گشت و پایش مشترک دامپزشکی و محیط زیست درمیان برای مقابله با آنفولانزای پرندگان
رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان درمیان نیز با اشاره به ورود پرندگان مهاجر به تالاب های این شهرستان و احتمال شیوع آنفولانزای فوق حاد پرندگان گفت: زیستگاه های پرندگان مهاجر با همکاری اداره محیط زیست مورد پایش مستمر قرار می گیرد.
دکتر ابوذر احمدی اظهار داشت: هرگونه تماس با پرندگان بیمار و یا لاشه آنها بدون رعایت نکات بهداشتی تهدید جدی برای سلامت انسان می باشد.
وی از شهروندان خواست در صورت مشاهده هرگونه تلفات غیر عادی در طیور ضمن اجتنناب از هرگونه تماس با پرندگان بیمار و تلف شده، مراتب را در اسرع وقت به دامپزشکی و محیط زیست گزارش دهند.
روسیه به عنوان مبدا بسیاری از پرندگان مهاجر، درگیر آنفولانزای فوق حاد پرندگان شده است
مدیر کل تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیبست در این باره گفت: براساس گزارشات سازمان بهداشت جهانی دام (OIE) در سال جاری میلادی سروتیپ های مختلفی از ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در سرتاسر جهان گزارش گردیده است که منجر به تلفات وسیعی در طیور اهلی و پرندگان وحشی شده است که از آن جمله می توان به استرالیا، چین و تایوان، کره، ژاپن، آلمان، هلند، انگلستان، روسیه و هند اشاره نمود.
دکتر خرازیان مقدم افزود: در بررسی وضعیت بیماری در کشور روسیه که مبدا بسیاری از پرندگان مهاجر به کشور ما می باشد در تاریخ ۳۰/۹/۲۰۱۴ شیوع آنفلوانزای فوق حاد تحت تیپ H5N1 گزارش گردیده است.
دکتر مقدم گفت: لذا با توجه به درخواست کتبی سازمان دامپزشکی کشور از سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر اعلام ممنوعیت شکار و زنده گیری پرندگان مهاجر تا اطلاع ثانوی، سازمان حفاظت محیط زیست به منظور اقدام پیشگیرانه جهت جلوگیری از احتمال شیوع این بیماری در کشور، طی ابلاغیه ای به ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها ممانعت از هرگونه شکار یا زنده گیری پرندگان مهاجر آبزی به ویژه در تالابها و مناطق حساس در سطح استانها را خواستار شده و همچنین در کنار آن نسبت به پایش مستمر زیستگاه های تالابی و مراکز مهم تجمع پرندگان آبزی تاکید نموده است.
احتمال آلودگی پرندگان مهاجر به آنفولانزای فوق حاد پرندگان بسیار زیاد است
مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماریهای طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم سازمان دامپزشکی گفت: پرندگان مهاجر مخزن بیماریهایی مانند آنفولانزا هستند و به همین دلیل ما از سازمان محیط زیست خواستیم شکار آنها را ممنوع کند.
فرشاد تهرانی در گفتگو با مهر اضافه کرد: همه تالابها و مراکزی که امکان نشست و برخاست این پرندگان در آنها وجود دارد، مورد رصد قرار میگیرند که اگر تلفات احتمالی یا مشکل خاصی در آن محدوده وجود داشت، ما بتوانیم آن را شناسایی کنیم.
تهرانی با اشاره به اینکه درخواست مذکور مورد تایید رئیس سازمان محیط زیست قرار گرفته است، افزود: ممنوعیت به این جهت است که اگر این پرندگان آلوده باشند که احتمال این امر زیاد است، احتمال انتقال بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان به افراد زیاد میشود و به دنبال آن مشکلاتی ایجاد خواهد شد.
آخرین دیدگاهها