معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: محیط زیست کشور با پنج چالش اساسی آب، آلودگی هوا، تغییر کاربریهای زمین (فرسایش خاک)، انرژی و تنوع زیستی مواجه است.
به گزارش شفقنا، ایرج حشمتی روز دوشنبه در همایش بین المللی حفاظت از خاک، صنعت و امنیت غذایی در بندر سیراف استان بوشهر اظهار کرد: در مبحث تغییر کاربری اراضی و به نوعی فرسایش خاک، کشور ما در حال حاضر با ۱۶.۵ تن در هکتار فرسایش خاک مواجه است.
وی بیان کرد: به تعبیری دیگر سالانه ۲ تا ۲.۵ میلیارد تن خاک کشور دچار فرسایش میشود و این در حالی است که برای ۲ تا ۳ سانتیمتر خاک چیزی در حدود یکهزار سال زمان نیاز است.
حشمتی ادامه داد: دنیا نیز در روز جهانی خاک برای ارزش گذاشتن به خاک سالم و مدیریت پایدار خاک این روز نمادین را جشن میگیرد و در آن تبادل تجربیات صورت میگیرد تا تجارب مورد نیاز کشورها بین آنها منتقل شود.
وی با اعلام این که خاک به عنوان یار خاموش نقش بسزایی در چرخه غذایی دارد، گفت: بیش از ۷۰ سال است که وضعیت موادمغذی خاک کاهش و ارزش غذایی پایین آمده است.
حشمتی ادامه داد: چیزی حدود ۲ میلیارد نفر معادل حدود یک چهارم از جمعیت جهان از گرسنگی پنهان رنج میبرند که این افراد ریزمغذی های خاک را از دست داده اند.
وی گفت: وضعیت فرسایش خاک همچنین معیشت بیش از یک میلیاردنفر از جمعیت جهان را تحت شعاع قرار داده و در گزارشی که شورای عالی فائو در سال ۲۰۱۶ در خصوص وضعیت خاک جهان منتشر کرد مشخص شد که یکی از ۱۰ تهدید اصلی خاک، آلایندگی و آلودگیهای خاک در اثر فعالیتهای صنعتی در مراحل ساخت، انتقال و استفاده است.
حشمتی ادامه داد: در بحث صنایع معدنی نیز سمومی بوسیله باران و باد منتقل میشود که کشور را نیز با مشکل مواجه میکند.
وی اظهار کرد: همچنین افزایش جمعیت و گسترش شهرنشینی، زیرساختها را افزایش و جادهها را بیشتر کرده که این موضوع نیز در فرسایش خاک دخیل است.
حشمتی افزود: پسماند نیز مشکلات عدیدهای در وضعیت آلودگی خاک ایجاد میکند و استفاده از پسابهای نامتعارف و کودهاد شیمیایی و سموم کشاورزی تهدید ویژهای برای خاک است.
وی بیان کرد: پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست این است که براساس اصل مترقی ۵۰ قانون اساسی که در فراز نخست حفاظت از محیط زیست برای نسلهای بعدی وظیفه ای عمومی است همه باید به این مهم توجه داشته و در حفاظت از خاک نقشی ارزنده ایفا کنند.
حشمتی افزود: واحدهای بزرگ صنعتی نیز موظف به خوداظهاری در زمینه خاک هستند که در صورت امتناع، سازمان حفاظت محیط زیست کار پایش را انجام در صورت تخطی از قوانین، این صنایع را به عنوان واحدهای آلاینده معرفی می کند.
وی با اشاره به اینکه نقش سازمانهای مردم نهاد در موضوع خاک، گفت: آلودگی خاک امکان آلودگی رودخانه ها و تالابها را به عنوان ارزشمندترین اکوسیستم کشور مورد تهید قرار می دهد.
آخرین دیدگاهها