شترهای سرگردان یکی از علل اصلی غبارخیزی تالاب صالحیه البرز است

کرج – ایرنا – دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست چرای شترهای سرگردان را یکی از علل اصلی غبارخیزی تالاب صالحیه و بیابان های نظرآباد استان البرز عنوان کرد و گفت: بیشتر این شترها بدون مجوز در این منطقه در حال چرا هستند.

شترهای سرگردان یکی از علل اصلی غبارخیزی تالاب صالحیه البرز است

به گزارش خبرنگار ایرنا، علی محمد طهماسبی بیرگانی روز پنجشنبه در بازدید میدانی از تالاب صالحیه در استان البرز که با هدف احیای تالاب انجام شد، افزود: یکی از کانون های غبارخیز مهم در کشور ما تالاب های صالحیه نظرآباد و الله آباد قزوین است.

وی اظهار داشت: طبق مطالعات انجام شده حدود ۱۲۵ هزار هکتار مناطق با ظرفیت  غبارخیز این محدوده است که ۳۵ هزار هکتار آن شدید است و با توجه به وضع موجود هر بار که آب این دشت سیلابی را مشروب نمی کند در مدیریت سرزمین بهره برداری ها باید این نواحی محدود بشود به خصوص چرای شتر که یکی از مهمترین علت های تشدید غبارخیزی

است .

وی گفت: قرار است مدیریت محیط زیست  البرز کارگروه استانی را سریع تر شکل بدهد تا موضوع را به تدریج به سطوح ملی منتقل کنیم و دستگاه های متولی را در این موضوع پاسخگو کنیم به خصوص این موضوع به وزارت جهاد کشاورزی، عشایری، دام و سازمان مراتع و بیابانزایی کشور مرتبط است که وظایفی دارند و این وظایف در سیاست گذاری ها تدوین شده است.

تهدید جدی البرز و تهران با گرد و خاک

طهماسبی بیرگانی با بیان اینکه برای این موضوع برنامه مدونی با حضور دستگاه های ذیربط خواهیم داشت، تصریح کرد: این ناحیه در آینده ای بسیار نزدیک به شدت استان های البرز و تهران را تهدید جدی می کند که اگر پیشگیری نکنیم به وضعیتی بحرانی تر از اکنون منجر می شود که کنترل آن خیلی مشکل تر خواهد بود.

وی به منابع زیستی و اقتصادی که این تالاب تاثیرگذار بر روی آن است اشاره کرد و گفت: ممکن است گرد و غبار در یک منطقه بیابانی تاثیری بر روی اقتصاد و زیست نداشته باشد ولی غباری که از اینجا تولید می شود بر جمعیت زیادی تاثیر می گذارد علاوه بر اینکه خیلی از منابع اقتصادی کشور در این دو استان متمرکز شده که به شدت به آن ها آسیب می زند و صنایع حساس ما را درگیر خواهد کرد.

دبیر ستاد ملی مقابله با گردو غبار سازمان حفاظت محیط زیست افزود: بنابراین امروز به البرز آمدیم تا بحث تالاب صالحیه و این کانون بحرانی را به بخش ملی برسانیم و در ستاد ملی تصمیمات خاص گرفته شود و دستگاه های استانی مکلف بشوند که پیگیری ها و مصوبات ستاد ملی را برای مدیریت عرصه مدنظر قرار دهند.

وی در خصوص تعیین وتامین حق آبه تالاب ها، گفت: یک حرکنی را برای استفاده از پساب تصفیه شده داشتیم که در سطوح ملی پیگیری شده ولی هنوز عملیاتی نشده است.

طهماسبی بیرگانی افزود: این ۳۵ هزار هکتار طی یک مدت زمانی به این وضع دچار شده که برنامه عمل ۱۰ ساله را تدوین کرده و ابلاغ کرده ایم و به استان فرستادیم که اگر ملاک عمل قرار گیرد وظایف تمام دستگاه ها در آن مشخص شده و حداقل یک دوره ۱۰ ساله با پای کار آمدن تمام دستگاه ها نیاز است تا این وضعیت را مدیریت کرد واگر تمام دستگاه ها به تکالیف خود عمل کنند شاهد بهبود این وضعیت خواهیم بود

یک هزار و ۸۰۰ نفر شتر سرگردان بدون مجوز در بیابان های نظرآباد

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز نیز در این بازدید گفت: رییس جمهور در سفر خود به البرز دستور اکید برای رفع مشکل تالاب صالحیه دادند که پیرو این دستور ستاد احیای تالاب صالحیه در نظرآباد تشکیل شد و جلسات در دستگاه های مربوطه انجام شد .

مجید درگی یکی از مسایل و مشکلات تالاب صالحیه را احداث زهکشی در سالیان گذشته توسط وزارت جهاد کشاورزی از قزوین به سمت البرز دانست و افزود:این زهکش اکنون به مانعی برای عبور آب از بالادست تالاب به سمت جنوب تبدیل شده که بخش عمده ای از این تالاب که در جنوب واقع شده آبی به آن نمی رسد که در نتیجه این مساله باعث شده که یک بیابان لم یزرع شکل بگیرد.

وی با بیان اینکه همچنین چرای شترهای سرگردان یکی دیگر از معضلات در این منطقه می باشد، اظهار داشت: در این منطقه بالغ بر ۲ هزار نفر شتر به صورت سرگردان چرا می کنند که با پیگیری های انجام شده مشخص شد که ۲۰۰ نفر از این شترها متعلق به یکی از روستاهای شهرستان نظرآباد و دارای بدون مجوز هستند و مابقی متعلق به این منطقه نیستند.

وی گفت: در گذشته هم اقداماتی برای مدیریت این شترها شده و علیرغم دستورات موکدی که صادر شده و دادستان استان هم ورود کرده اند عزم و اراده جدی برای مدیریت این شترها ایجاد نشده و همچنان این شترها باعث تخریب این منطقه شده اند.