گونه هایی که بیشتر در استان مرکزی شکار شدند

ایسنا/مرکزی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: از ابتدای دولت سیزدهم تا پایان تیرماه سال جاری کشف هزار و ۵۸۱ مورد شکار و صیدغیرمجاز در این استان به ثبت رسیده است.

عباس جودکی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در این مدت هزار و ۶۴۴ مورد سلاح و ادوات غیرمجاز از شکارچیان کشف و ضبط شده و با تشکیل پرونده به دستگاه قضائی معرفی شده‌اند.

وی با اشاره به تخلف زنده‌گیری پرندگان وحشی با هدف فروش آنها گفت: بیشترین شکارهای غیرمجاز درخصوص گونه‌هایی مانند قوچ، میش، کل و بز و نیز انواع پرندگان قابل شکار بوده است.

وی با بیان اینکه نوع شکار غیرمجازی که انجام می‌شود به فصول مختلف سال بستگی دارد، اظهار کرد: در شهرستان تفرش بیشترین شکار قوچ و میش، در ساوه و زرندیه انواع پرندگان شکاری و قوچ و میش و در هفتاد قله اراک شکار کل و بز هم علاوه بر قوچ و میش به ثبت رسیده است.

جودکی به خسارات و آسیب‌هایی که شکار غیرمجاز به محیط زیست وارد می‌کند، اشاره کرد و افزود: شکار غیرمجاز حیوانات نظیر قوچ و میش تاثیر منفی بر نسل شکار دارد، در واقع کاهش نسل این حیوانات در جمعیت حیات وحش تاثیرگذار خواهد بود.

وی بیان کرد: تشخیص ندادن نر یا ماده بودن پرندگان در هنگام شکارغیرمجاز و نیز شکار در فصل تخمگذاری و جوجه‌آوری تبعات منفی بر روی گونه‌های جانوری و حیات وحش باقی خواهد گذاشت.

او در ادامه به برخوردهای بازدارنده قانونی با شکارچیان غیرمجاز در استان مرکزی اشاره کرد و افزود: صدور احکام قضائی با بازدارندگی بالا در راستای پیشگیری از شکار غیرمجاز و به نفع محیط زیست صورت گرفته و موجب شده است که تخلفات شکارچیان به حداقل برسد و مجازات‌ها به گونه‌ای بوده است که شکارچیان غیرمجاز از ارتکاب مجدد خودداری کردند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان مرکزی به کمبود نیروی انسانی در یگان حفاظت اشاره کرد و افزود: استان مرکزی در مقایسه با کل کشور از لحاظ نیروی انسانی (کارشناس و یا محیط بان) با کمبود جدی مواجه است به گونه‌ای که دو سوم چارت سازمانی یگان حفاظت محیط زیست استان مرکزی خالی است که این مهم در حفاظت از محیط‌زیست و تشدید گشت‌ها بسیار تاثیرگذار است.

وی با اشاره به آمار بالای شکارچیان غیرمجاز در شهرستان‌های ساوه  و زرندیه اظهار کرد: مشارکت موسسات مردم نهاد نظیر حافظان طبیعت ساوه و زرندیه به عنوان بازوی کمکی یگان حفاظت محیط زیست استان توانسته است مانع فعالیت شکارچیان غیرمجاز در این منطقه شود.

جودکی در ادامه وجود یک محیط بان در ساوه و دو محیط بان در زرندیه را جوابگوی حفاظت از محیط زیست و حیات وحش این دو شهرستان ندانست و افزود: برای حفاظت از محیط زیست به همکاری و مشارکت بیشتر مردم بویژه سازمان‌های مردم نهاد نیاز داریم.

وی با اشاره به انجام گشت‌های حفاظتی به منظور جلوگیری از وقوع تخلفات در حوزه شکار غیرقانونی و زنده‌گیری حیات وحش یا ایجاد آلودگی‌های زیست محیطی اظهار کرد: هرگونه نگهداری و خرید و فروش جانوران وحشی و تخریب طبیعت و محیط زیست به لحاظ قوانین و ضوابط، تخلف بوده و قابل پیگیری است.

جودکی در پایان از همیاران و دوستداران محیط زیست و حیات وحش خواست هرگونه شکار، زنده‌گیری و نگهداری غیرمجاز حیوانات وحشی و پرندگان در سطح استان را از طریق سامانه ۱۵۴۰ به یگان حفاظت محیط زیست اطلاع دهند.