تهران- ایرنا- بررسی گزارشهای رسانهای نشان میدهد از سال ۱۳۹۵ تاکنون، هر ۱۲ روز یکبار یکی از تالابهای ایران دستخوش حریق شده است و این رخداد، پرسشهای زیادی را مطرح میکند.
ایران نزدیک به ۳ میلیون هکتار تالاب دارد که این میزان با ارتباط تنگاتنگی که بین انسان، حیوانات، گیاهان و منابع آبی ایجاد شده، نقش عمده و مهمی در تعدیل آب و هوایی کشور و اقلیم منحصر به فرد کشور داشته و دارد. تا جایی که در سال ۱۳۵۰ (۱۹۷۱) بنابر اهمیت نقش جدی این تالابها در تعادل اکوسیستم ایران، کشورمان پیشگام و بنیانگذار کنوانسیون بینالمللی «رامسر» شد.
این کنوانسیون و معاهده بینالمللی برای حفاظت از تالابها، حیوانات و گیاهان وابسته به آنها(به ویژه پرندگان آبزی) است که در ابتدا به امضای نمایندگان ۱۸ کشور شرکتکننده رسید اما در حال حاضر این پیمان ۲ هزار و ۴۱۲ مکان به وسعت بیش از ۲۵۴ هزار هکتار در ۱۷۱ کشور را پوشش میدهد.
هرچند ایران در سال ۱۳۵۰ بنیانگذار این معاهده بینالمللی در حفاظت از تالابها بود اما امروزه تالابهایش از حال و روز خوشی برخوردار نیست و اگر بگوییم رمقی برای آن باقی نمانده و ارادهای هم برای حفاظت و نگهداری از آنها نیست، سخن به بیراهه نراندهایم.
متاسفانه بررسی میزان آتشسوزی تالابها در ۵.۵ سال گذشته نشان میدهد هر ۲ ماه یکبار ۵ تالاب ایران طعمه حریق شده و این چیزی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذر کردمتاسفانه بررسی میزان آتشسوزی تالابها در ۵.۵ سال گذشته نشان میدهد تقریبا هر ۲ ماه یکبار ۵ تالاب ایران طعمه حریق شده و این چیزی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذر کرد.
تالابهایی که در حال سوختن هستند
تاکنون تعداد ۲۲۶ تالاب در ایران شناسایی شده که تا سال ۱۳۹۷ تعداد ۲۵ مورد از آنها در زمره تالابهای بینالمللی ثبت شده در کنوانسیون رامسر هستند. اما نکته جالب اینجاست که از سال ۱۳۹۵ تاکنون تعداد قابل توجهی از تالابهای ایران در آتش سوختند که هر سال بر تعداد آن نیز افزوده شده است.
به استناد گزارشهای رسانهای ایرنا، از سال ۱۳۹۵ تا شهریور ۱۴۰۱، ۱۷۳ بار تالابهای ایران دچار حریق شدهاند. این یعنی از سال ۹۵ تاکنون بهطور میانگین تقریبا هر ۱۲ روز یکبار، یکی از تالابهای ایران دچار حریق شده است.
بیشترین تعداد دفعات حریق نیز مربوط به استان مازندران بوده که در ۵.۵ سال بیش از ۵۰ بار تالابهای آن دچار حریق شده و تالاب میانکاله با رکورد ۳۹ بار آتشسوزی، بیشترین تعداد حریق را به خود اختصاص داده است. پس از آن نیز تالاب میانگران ایذه در استان خوزستان(۱۴ بار)، تالاب انزلی در استان گیلان(۱۳ بار)، تالاب هورالعظیم در استان خوزستان و زریبار در استان کردستان هریک ۱۲ بار در این سالها با حریق مواجه شدهاند.
آخرین دیدگاهها