پسماند روی؛ ثروتی خفته در زنجان

ایسنا/زنجان مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان زنجان گفت: به دنبال فروش  پسماندهای روی هستیم و مبلغ حاصل از فروش در راه توسعه استان استفاده خواهد شد.

پسماند روی؛ ثروتی خفته در زنجان

محمدرضا یافتیان در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اقلیم استان زنجان، اظهار کرد: در گذشته زنجان یک استان کشاورزی بوده ولی امروزه سرعت رشد صنایع بیشتر شده است؛ این صنایع باید به مسائل محیط‌زیستی نیز توجه کنند. در حین توسعه باید به محیط‌زیست نیز اهمیت داد. حدود ۶۰۰ موضوع در کمیته کارشناسی مطرح و ۵۰ درصد این موارد نیز ایجاد اشتغال بوده است. این مسئله نشان‌دهنده این است که محیط‌زیست بدون زیر پا گذاشتن پارامترهای زیستی، نقش به سزایی در توسعه اقتصادی دارد.

وی با بیان اینکه در مجموع حدود ۱۵۰۰ واحد صنعتی در استان داریم و از این تعداد حدود ۱۰۰ واحد مشکلاتی دارند و ۳۰۰ مجموعه صنعتی نیز داریم که مدام ارزیابی و پایش می‌شوند، تصریح کرد: بحث انتقال شهرک روی یکی از محورهای مطرح شده است اما این کار در کوتاه‌مدت انجام نمی‌شود و نیاز به زمان دارد. در حال حاضر لندفیل سردهات را داریم که کمک کرده تجمع پسماندهای شهرک روی را نداشته باشیم.

یافتیان با تاکید بر اینکه این پسماندها سرمایه استان هستند، ادامه داد: به دنبال فروش این پسماند هستیم؛ مبلغ حاصل از فروش در زمینه توسعه استان استفاده خواهد شد. لایه‌های زیرین پسماند روی بسیار ارزشمند است؛ به علت اینکه در گذشته فناوری لازم برای استحصال نبوده و حاوی فلزاتی شامل سرب و کادمیم است.

این مسئول با اشاره به اینکه برای کاهش آلودگی این پسماند، دیوارکشی و مالچ‌پاشی در محل انجام شده است، افزود: تلاش ما استحصال پسماندها در همان محل شهرک است، یعنی بنایی بر جابه‌جایی پسماندها وجود ندارد و پس از استحصال این پسماند، خاک باقی مانده در سردهات دپو خواهد شد.

وی با بیان اینکه صنایع با توجه به پارامترهایی مثل آب، برق و حفظ محیط‌زیست پایش می‌شوند، عنوان کرد: صنایع در فرآیند تولید نباید فرآیندی غیرقابل کنترل و مغایر با محیط‌زیست داشته باشد. لازم به ذکر است که در شهرک روی توسعه ممنوع شده است و دیگر توسعه صنعت نداریم و مجوزی در این خصوص صادر نمی‌شود.

یافتیان با اشاره به اینکه در ابهر پسماند صنایع فولاد را داریم، گفت: صنایع فولادی صنایع جدیدی است و پسماند آن‌ها تاکنون مشکلی ایجاد نکرده اما باید یک لندفیل ویژه صنایع فولادی داشته باشیم‌. پسماندهای صنعتی باید مدیریت شود که این مدیریت به عهده خود آن صنعت است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان زنجان با بیان اینکه علی‌رغم تلاش‌هایی که صورت می‌گیرد، در خصوص پسماند شهری مشکلاتی در سطح استان وجود دارد، خاطرنشان کرد: مدیریت پسماند شهری نیازمند کار بیشتر است. در همه شهرهای استان، پسماند از خروج منازل تا محل دفع پایش می‌شوند تا ببینیم چه مشکلاتی دارند و یا چه مشکلاتی را ممکن است به وجود بیاورند. در خصوص پسماند روستایی نیز باید اساسی فکر شود. ما روستاهای زیبا و با ظرفیت‌های خوبی داریم اما زباله به چهره زیبای این روستاها ‌‎‎آسیب می‌زند. اگر این مسائل حل شود در بسیاری از روستاها می‌توانیم بحث بوم‌گردی و گردشگری را داشته باشیم. زنجان پتانسیل جذب گردشگر را دارد ولی باید از این پتانسیل استفاده کرد.