سرپرست ادارهکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در سه ماه اول سال جاری ۱۱ واحد آلاینده در استان شناسایی شده گفت: محیط زیست استان با پایش شبانه در شهرکها از تخلیه فاضلابها به رودخانه جلوگیری میکند.
به گزارش خبرگزاری فارس از شهرکرد، سعید یوسفپور صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: استان چهارمحال و بختیاری در سطح کشور بالاترین نرخ زیستی در واحد میلیون هکتار را داراست اما چرای بیرویه دام، تغییر اقلیم و آبخیزداری غلط این اقلیم را با بحرانی جدی مواجه کرده است.
سرپرست ادارهکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به وجود یکهزار و ۵۰۰ واحد صنعتی و کشاورزی فعال خاطرنشان کرد: در سطح استان ۲۹ شهرک و ناحیه صنعتی داریم که ۴ شهرک سامان، شهرکرد، چلگرد و بروجن دارای تصفیهخانه فاضلاب هستند، همچنین ۱۰ تصفیهخانه شهری و روستایی در استان وجود دارد.
تولید ۲۵۰ تن زباله خانگی در شبانهروز
یوسفپور اظهار داشت: هر شهروند در سطح استان حدود ۷۰۰ الی ۷۲۵ گرم پسماند خانگی در شبانهروز تولید میکند که در سطح استان ۲۵۰ تن در شبانهروز و در شهرکرد ۱۶۵ تن است.
وی ادامه داد: ۹۴۵ تن پسماندهای پزشکی، ۳۰ هزار تن پسماند ویژه صنعتی، ۱۰۰ هزار تن پسماند عادی کشاورزی و ۱۴۰ هزار تن پسماند ویژه کشاورزی شامل سموم و آفتکشها در سال با تدابیر ویژه امحا میشود.
یوسفپور اظهار داشت: با توجه به توپوگرافی استان و آبهای زیرزمینی نقطه استانداردی برای دفع پسماند وجود ندارد و برای کاهش این معضل باید تفکیک زباله از مبدا فرهنگسازی شود در غیر این صورت با چالش آلودگی آب و خاک و افزایش بیماری روبرو خواهیم شد.
شناسایی ۴۳۲ گونه جانوری در چهارمحال و بختیاری
وی بیان کرد: ۴۳۲ گونه جانوری در محیط طبیعی استان شناسایی شده که شامل ۲۹۸ گونه پرنده، ۴۶ گونه پستاندار، ۳۴ گونه ماهی، ۵۰ گونه خزنده و ۴ گونه دوزیست هستند.
یوسفپور در خصوص مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست استان تصریح کرد: ۵ منطقه حفاظتشده، یک پارک ملی و یک حیات وحش با وسعت بالغ بر ۱۹۴ هزار هکتار و مساحت ۱۱.۸ درصد مساحت استان وجود دارد که با ارتقای ۳ منطقه شکار ممنوع که در دستور کار است این مساحت به ۱۵ درصد میرسد.
وی با بیان اینکه ۸ تالاب کوهستانی در استان وجود دارد، گفت: مساحت تالابهای استان ۳ هزار و ۸۵۰ هکتار است و تالاب گندمان به دلیل بافت منحصر به فرد در سطح کشور بینظیر است همچنین ۴۰ درصد از مساحت استان تحت پوشش محیط زیست است که ۳۲ درصد آن را منطقه تحت حفاظت تنگ صیاد تشکیل داده است.
۴۵ تن در هکتار فرسایش خاک در چهارمحال و بختیاری
یوسفپور با اشاره به اینکه منابع آب زیرزمینی و کانون ریزگردها شرایط استان را بحرانی کرده است، افزود: باید در حوزه مدیریت آب تجدیدنظر شود تا با فرونشست و مرگ آبخوان روبرو نشویم و علاوه بر خشکیدگی گونها و کاهش پوشش گیاهی، فرسایش خاک در استان ۴۵ تن در هکتار است که فاجعهای برای استانی که خود مولد آب است محسوب میشود.
وی با بیان اینکه ذخیرهگاه تنگ صیاد دستاورد بزرگی در استان بوده ادامه داد: این ذخیرهگاه دومین ذخیرهگاه بعد از انقلاب بوده و تلاش داریم برای تقویت دانش بومی در حوزه محیط زیست همایش بینالمللی در استان برگزار کنیم و مشارکت مردمی را در این حوزه افزایش دهیم.
کمبود محیطبان در چهارمحال و بختیاری
یوسفپور خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۱۰۰ محیطبان در استان داریم که برای پوشش منطقه بسیار کم است و باید با تربیت تسهیلگران و پرورش افراد علاقهمند به محیط زیست در شهرها و روستاها به محیطبانان کمک کنیم.
وی عنوان کرد: سازمان حفاظت از محیط زیست کشور برنامهای برای عمل جراحی گونههای در معرض انقراض دارد که در استان ما برنامه عمل جراحی خرس قهوهای، غاز پیشانیسفید کوچک و پلنگ ایرانی با همکاری منابع طبیعی و دامپزشکی در پیش است.
یوسفپور در خصوص کارخانه خمیرمایه ناغان گفت: اخطارهای زیادی به این کارخانه داده شد که با برنامه زمانبندی برای ایجاد تصفیهخانه اقدام کند اما کارخانه به تعهدات خود عمل نکرد و به دلیل ورود حجم بالای پساب به زردکوه این کارخانه تعطیل شد.
پایش شبانه برای جلوگیری از تخلیه فاضلاب به رودخانهها
وی با اشاره به اینکه در سه ماه اول سال جاری ۱۱ واحد آلاینده در استان شناسایی شده یادآور شد: محیط زیست استان با پایش شبانه در شهرکها از تخلیه فاضلابها به رودخانه جلوگیری کرده و به دلیل عدم دفع صحیح پسماند در برخی نقاط، ۷ شهردار به دادگاه معرفی شدند و در حال پیگیری قضایی مسئله هستیم.
یوسفپور با اشاره به اینکه چهارمحال و بختیاری به عنوان پایلوت آبخیزداری کشور مطرح شده بیان کرد: سیل اخیر در استان ۷.۵ میلیارد تومان خسارت به زیرساختهای محیطزیستی از قبیل جادههای مواصلاتی، قناتها، چشمهها، پاسگاهها، آبشخورها و دکلها وارد کرده است.
وی افزود: مهاجرت پرندگان به استان نزدیک است که در این مهاجرت بیش از ۱۰۰ هزار قطعه از پرندگان مختلف وارد تالابهای استان میشوند و تا دی ماه در تالابهای استان سکنی میگزینند.
یوسفپور گفت: ۳۰ میلیارد تومان در سفر هیئت دولت به استان در راستای خرید تجهیزات برای محیطبانان، ساخت و بهسازی ساختمانهای محیطزیست و ایستگاه پایش آب و هوا در سه شهرستان شهرکرد، لردگان و بروجن به محیطزیست چهارمحال و بختیاری تخصیص داده شد.
آخرین دیدگاهها