وقتی همه سرمان گرم احداث تله کابین گرگان در جنگلهای هیرکانی و اجرایی شدن مجدد مصوبه احداث جاده ابر بود، کمی آن سوتر در درازنو و در ارتفاعاتی که کمتر کسی سری به آن میزند، سازهای بتنی به جان میراث جهانی هیرکانی افتاده بود. سازهای که بنابر شواهد از سوی نیروی دریایی ارتش و با اجازه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در زون حریم منطقه ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی احداث شده است.
براساس پیگیریهای «پیام ما»، مجوز احداث این ساختمان که کاربری آن به روشنی معلوم نیست درحالی از سوی اداره کل منابع طبیعی استان صادر شد که با وجود حساسیت بالا در منطقه جهاننما و درازنو، این دستگاه پیش از صدور مجوز ساخت بنا، از هیچ یک از دستگاههای حفاظت محیط زیست استان و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استعلامهای لازم را دریافت نکرده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در خصوص این مجوز میگوید: نیروی دریایی ارتش اعلام کرد که نیاز به احداث رادار در منطقه دارد. به هرحال کشور از نظر امنیتی نیازهایی دارد که نمیتوانیم بگوییم انجام ندهید، چون موضوع مربوط به همه ماست.
عبدالرحیم لطفی ادامه میدهد: از سویی قرار نیست در این منطقه ساختمانی ساخته شود بلکه فقط تاسیسات بارگذاری میشود. زمینی هم که به ارتش واگذار شده در محدوده حفاظت شده جهاننما نیست بلکه در محدودهای است که تاسیسات صدا و سیما هم در آن واقع است، همین طور معدن متروکهای آنجاست. در مجاورت این منطقه واگذاری حدود ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ متر از اراضی صورت گرفته است؛ بنابراین این طور نیست که بگوییم منطقه وسیعی از محدوده جنگلی به نهاد یا سازمانی واگذار شده است.
لطفی این محدوده را در منطقه حفاظت شده جهاننما نمیداند و معتقد است به همین دلیل نیاز به استعلامی نبود. اما او بر نکته دیگری نیز اصرار دارد و میگوید: به هر صورت استان باید با این موضوع موافقت میکرد، چون ساخت این مجموعه راداری، مصوبه کشوری داشت و موافقت با آن از سوی سازمان کشوری اعلام شده بود.
دیوارهای بتنی به جای تاسیسات
«پیام ما» در سرکشی میدانی از سایتی که قرار است تاسیسات ارتش در آن بارگذاری شود مغایرتهای زیادی با آنچه مدیرکل منابع طبیعی استان میگوید یافته است. دیوارها و بلوکهای پیش ساخته، نرسیده به امامزاده چهلتن و در پایین دست سایت صدا و سیما در سمت چپ جاده، محوطهای بیش از ۱۰۰۰ متر را محصور کردهاند. اما این همه بخشی از جنگلهای هیرکانی نیست که اکنون در اختیار ارتش است. بلکه تقریبا دو برابر مساحت محصور در دیوارهای بتنی، از پوشش گیاهی خالی شده و خاک آن کوبیده شده است.
همچنین حجم زیادی از نخالههای بتن در یکی از اضلاع این منطقه، محیط بر مستطیل دیوار کشیده و حجم زیادی از بلوکهای بتنیِ بدون استفاده در ضلع دیگر این محوطه انباشته شده است. بخشهای زیادی از منطقه خاکبرداری شده و تلی از خاک تازه برداشت شده در ضلع دیگری خارج از محوطه ایجاد شده است.
همچنان در حال پیگیری هستند
این اتفاقات در حالی رخ داده است که نه تنها مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان بلکه مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان هم میگوید از دیوارکشی بیخبر بوده است.
رحمان فرمانی مدیرکل میراث استان گلستان که به نظر باید زودتر از هر نهاد دیگری از وضعیت آثار ثبت شده در استان اطلاع داشته باشد دو هفته پیش از بازدید «پیام ما» از این منطقه، از سوی روزنامه در جریان این رخداد قرار گرفت، اما تا لحظه تنظیم این گزارش موضوع را به پیگیری محول کرده است. با این وجود معاونت مربوطه این دستگاه پس از اطلاع از صدور مجوز طی مکاتبهای با اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، خواستار ارسال دقیق لوکیشن و توضیح در خصوص آن شد. مکاتبهای که تا پنجشنبه، ۹ تیر ۱۴۰۱، یک روز پیش از تنظیم این گزارش بیجواب مانده است.
به نظر میرسد تنها دستگاهی که نه تنها به وظیفه سازمانی بلکه به بیش از آن عمل کرده است اداره کل حفاظت محیط زیست استان است.
آخرین دیدگاهها