ایران یکی از کشورهایی است که در اثر تغییر اقلیم بیشترین تأثیر را میگیرد، کاهش بارش و افزایش دما که از مهمترین شاخصهای تغییر اقلیم بهحساب میآید، در برخی نقاط کشور منجر به مهاجرتهای دائمی و فصلی شده است.
به گزارش همشهری آنلاین، بر اساس گزارشهای سازمان حفاظت محیط زیست، نواری که از استان خوزستان به سمت استان فارس میرود و در راه استان کهگیلویه و بویراحمد را هم شامل میشود و همچنین استانهای شرق و جنوب شرقی کشور بیشترین تأثیر را از تغییر اقلیم خواهند گرفت. در این میان استان خراسان رضوی کمترین آسیب را خواهد دید.
محققان از اثرات تغییرات اقلیم بر مهاجرت با عنوان پناهندگان اقلیم نام بردهاند. بهگفته سیده الهام عزیزی، رئیس گروه تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست هنوز تحقیق علمی که نشان دهد چه تعداد از ساکنان فلات ایران بهدلیل تغییرات اقلیمی دست به مهاجرت دائمی یا فصلی زده باشند در کشور انجام نشده است.
او در گفتوگو با همشهری میگوید: امروزه دیگر تغییر اقلیم، احتمالی دور از ذهن نیست. بلکه واقعیتی جاری است. بهنحوی که خسارتهای ناشی از سیلها و توفانها در این سالها بهویژه در شهرهایی که جمعیت و سرمایههای زیادی در آنها انباشته شده است تکرار شدهاند.
بهگفته او، مراکز شهری باید با ابزارهای مناسبی برای روبهرو شدن با اثرات تغییر اقلیمی آماده شوند. ایران به دلیل قرار گرفتن در شرایط خاص جغرافیایی و اقلیمی همواره کشوری پیشتاز در عرصه سکونت انسان و ایجاد سکونتگاههای انسانی بوده است و دارای تجارب ویژهای در زمینه تابآوری نیز هست. درحقیقت در الگوی بومی و سازگار با شرایط ویژه اقلیمی ایران ۴ شاخص مهم مدیریت انرژی، کاربری زمین و حملونقل و آب که اثرگذارترین عوامل در تابآوری شهری هستند در استقرار و مکانیابی، طراحی عناصر شهری و معماری ساختمانها و اجزا مدنظر بودهاند و شهرها عملکردی اکولوژیک و کاملاً تابآور داشتهاند و با توجه به فرهنگ، معیشت و فناوری تاکنون جوابگوی نیازهای اساسی مردم بوده و از نظم ارگانیک برخوردار بودهاند.
رئیس گروه تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست معتقد است که در عصر حاضر با تقلید ناآگاهانه از الگوی توسعه غیربومی، بیتوجهی به ویژگیهای طبیعی، توسعه بیرویه و خارج از ظرفیت اکولوژیک و ضایعسازی منابع طبیعی و محیطزیست، تغییر اقلیم و اثرات آن، سکونتگاههای انسانی (بهویژه شهرها) کارکردهای حیاتی خود را از دست دادهاند.
آخرین دیدگاهها