نحوه دفع زباله در بجنورد غیربهداشتی و غیراصولی است

کارشناس مسئول نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست خراسان‌شمالی گفت: نحوه دفع زباله در دفع‌گاه واقع در کوه باباموسی بجنورد به صورت غیر بهداشتی و غیر اصولی می‌باشد.

نحوه دفع زباله در بجنورد غیربهداشتی و غیراصولی است

به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد، حمیده رضایی، کارشناس مسئول نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست خراسان‌شمالی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در بجنورد در خصوص مشکلات دفع‌گاه زباله واقع در کوه باباموسی اظهار کرد: بحث زباله گردها، آلودگی‌های شیرآبه‌ها، آلوده شدن آب و خاک، نزدیکی این سایت به مسیر کوهنوردی و آرامستان از جمله این مشکلات می‌باشد.

وی گفت: امیدواریم شهرداری بجنورد این موضوع را بتواند حل بکند تا مرکز پردازش و کارخانه کمپست پسماند بهره‌برداری شود و ما بتوانیم سایت زباله باباموسی را با توجه به اینکه این همه سال آلودگی داشته است، ببندیم.

کارشناس مسئول نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست خراسان‌شمالی افزود: نحوه دفع زباله هم در این مکان به صورت غیر بهداشتی و غیر اصولی می‌باشد.

وی ادامه داد: اگر ما بخواهیم دفع بهداشتی را به روش حفر گودال در نظر بگیریم، این گودال باید به تاسیسات زیر بنایی مثل جمع‌آوری شیرآبه و زیر سازی مناسب که نفوذپذیری این شیرآبه‌ها را کاهش دهد، با اصول فنی‌ای که در ضوابط آورده شده، مجهز باشد.

رضایی بیان داشت: ولی متاسفانه مدیریت جمع‌آوری شیرابه و یا گازهای حاصل از دفع، در آن محل انجام نمی‌شود.

این مقام مسئول گفت: یکی از مهم تریم مسائلی که دامن می‌زند به تمام این مشکلات، سطح پایین سرانه تفکیک پسماند از مبدا هست.

وی افزود: بجنورد جزو شهرهایی است که پایین‌ترین سطح سرانه تفکیک زباله از مبدا را دارد که درصد آن در کشور ۱۸ درصد و در بجنورد ۲ درصد می‌باشد.

کارشناس مسئول نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست خراسان‌شمالی ادامه داد: وقتی پسماند بصورت تفکیک نشده و مخلوط تحویل شهرداری داده می‌شود، حجم پسماندی که باید دفع شود افزایش پیدا می‌کند، در صورتی که خیلی از این پسماندها می‌توانند از پروسه دفع خارج شوند، چون پسماندهایی هستند که با ارزشند و قابل بازیافت‌اند.

وی گفت: هزینه‌بر ترین قسمت این پروسه جمع‌آوری و انتقال پسماند است که این مرحله با تفکیک زباله از مبدا بسیار کاهش پیدا می‌کند و می‌توان هزینه آن را صرف آموزش و  فرهنگ‌سازی جهت این کار نمود.

رضایی در خصوص وظایف دستگاه‌ها در مورد این موضوع افزود: طبق ماده ۷ قانون مدیریت پسماندها مدیریت اجرایی کلیه پسماندها در شهرها و روستاها و حریم آنها به عهده شهرداری‌ها و دهیاری‌ها است که این مدیریت اجرایی شامل برنامه‌ریزی، ساماندهی، مراقبت، عملیات اجرایی مربوط به تولید، جمع‌آوری، ذخیره سازی، جداسازی، حمل و نقل، بازیافت، پردازش و دفع پسماند و همچنین آموزش و اطلاع رسانی در مورد این زمینه می‌باشد.

وی خاطر نشان کرد: بر اساس ماده ۲۳ قانون مدیریت پسماند مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روند بر عهده سازمان حفاظت از محیط زیست می‌باشد که ما بعنوان دستگاه اجرایی پیگیری‌های خودمان را مطابق با ماموریتی که داریم، انجام دادیم و ادامه هم خواهد داشت.

رضایی در انتها گفت: مدیریت پسماند در بسیاری از استان‌ها و شهرستان‌های مجاور، برخلاف بجنورد که هزینه بر هست، باعث درآمد زایی شده است که الگو گیری از این استان‌ها می‌تواند گامی مثبت تلقی شود.