محیط زیستی ها بیکارترین رشته دانشگاهی/چرا کتاب محیط زیست را فارغ التحصیلان دیگر رشته ها آموزش می دهند؟

فارغ التحصیلان رشته محیط زیست با ثبت یک کمپین در فارس من، به سپردن تدریس کتاب درسی «انسان و محیط زیست» به فارغ التحصیلانی از رشته های غیرمرتبط در شرایط نبود بازار کار برای فارغ اتحصیلان این رشته اعتراض کرده و خواستار پیگیری مسئولان امر شدند.

محیط زیستی ها بیکارترین رشته دانشگاهی/چرا کتاب محیط زیست را فارغ التحصیلان دیگر رشته ها آموزش می دهند؟

به گزارش خبرنگار فارس، فارغ التحصیلان رشته محیط زیست در کشور جزو بیکارترین ها هستند. این خبر را چند سالی است که می شنویم، که رشته حفاظت محیط زیست در صدر جدول بیکارترین رشته های دانشگاهی ایران هستند.

در این میان به پیشنهاد سازمان محیط زیست و با همراهی آموزش و پروش کتاب درسی «انسان و محیط زیست»  برای آموزش فراگیران رشته‌های علوم‌تجربی، ریاضی، علوم‌انسانی، کار و دانش و فنی و حرفه‌ای پایه یازدهم، موجبات خوشحالی فعالان حوزه محیط زیست را فراهم می‌کرد. تا به این ترتیب بخشی از فارغ التحصیلان رشته محیط زیست نیز به واسطه این همکاری مشترک به ترویج آموزش و فرهنگ محیط زیستی در دوره های حساس رشدی دانش آموزان بپردازند.

اما خبر سپردن تدریس این کتاب به فارغ‌التحصیلان رشته جغرافیا، د رهمان روزهای ابتدایی اعتراض و ناخرسندی محیط زیستی‌ها به ویژه دانش‌آموختگان این رشته را در پی داشت.

در شرایطی که سازمان حفاظت محیط زیست تنها ارگان حامی فارغ‌التحصیلان رشته محیط زیست است و همچنین تالیف این کتاب با تلاش‌ها و رایزنی‌های این سازمان بوده است و از سوی دیگر مواد و محتوای این کتاب درسی در حوزه محیط زیست است، چرا نباید مدرسان این درس از بین تحصیلکردگان همین رشته باشند.

جمعی از جمعی از اساتید، دانشجویان و دانش‌آموختگان علوم و مهندسی محیط زیست،  با ثبت یک کمپین در سامانه فارس من به این چالش پرداخته اند.

آنها با اشاره به اینکه با تدبیر بجا و سنجیده در سطح آموزش و پرورش کشور درس انسان و محیط زیست به بسته آموزشی مدارس متوسطه اضافه شده است (که جای دارد کمال تشکر را از متولیان امر داشته باشیم. هر چند هنوز در سطح ابتدایی که یقیناً مهمترین سطح برای آموزش و فرهنگ‌سازی است جای خالی این عنوان درسی در آموزش و پرورش کشور احساس می‌شود). اعلام کرده اند: در تدریس این واحد آموزشی متأسفانه نگاه و تصمیمات تخصصی دیده نمی شود و علی رغم نیاز و ضرورت، در آزمون های استخدامی آموزش و پرورش، نامی از رشتهٔ علوم و مهندسی محیط زیست یعنی مرتبط ترین رشته آموزشی برای محیط زیست، وجود ندارد.

گویا تجربه سالیان گذشته و عدم حضور متخصصین در دروس آموزشی مایه عبرت نشده، اتفاقی که مثال بارزش را در دروس تربیت بدنی و هنر باید دید که چگونه این دو رشته مهم و ضروری از‌ چرخه اهداف آموزشی دور شدند و دانش آموزان پس از سالها عملا چیزی جز بیکاری یا وسطی‌بازی، از آن دو را درک نکردند.

مخاطبان فارس اعلام کرده اند، همانطور که دروسی چون ریاضیات، فیزیک و شیمی نیاز به آموزش و تدریس توسط متخصصان مربوطه و آموزش دیده دارند. ‌تدریس درس انسان و محیط زیست نیز می‌طلبد که به کارشناسان مربوطه سپرده شود. یعنی دانش‌آموختگانی که سالها در این زمینه تلاش بی‌وفقه داشته‌اند و گرنه محتوای آموزش محیط زیست در مدارس به چیزی جز نریختن زباله در خیابان فراتر نخواهد رفت!

آنها خواستار پیگیری این مساله از سوی مسئولان امر شده اند و ابراز داشتند:  اگر به فکر بهبود وضعیت اسفبار محیط زیست کشور و آموزش اصولی و پربار هستید در این زمینه تجدیدنظر کنید و بستری فراهم آورید تا دانش‌آموختگان و فارغ‌التحصیلان محیط زیست که به روایتی بی‌کارترین رشته دانشگاهی نیز قلمداد می‌شوند در سیستم آموزشی کشور نقشی مهم ایفا کنند و جایگاهی در آزمون‌های استخدامی آموزش و پرورش داشته باشند.