استاد دانشگاه شهید بهشتی: هنگامی که میگوییم با بحران آب مواجه شدهایم، این مشکل گریبانگیر تمام منابع آب از جمله “آبخوانهای کارستی” کشورمان نیز است.
سید حسین هاشمی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم درباره آبهای کارست اظهار کرد: آبهای کارست به آبهایی اطلاق میشود که در سازندهای سخت کربناتی (آهکی و دولومیتی) بر اثر انحلال و شکستگی در طول دورههای زمینشناسی تجمع پیدا میکنند؛ برای نمونه غار علیصدر همدان، کارستی است.
وی افزود: این منابع آبی از جمله آبهای زیرزمینی محسوب میشوند و در کشور ما منابع آب کارست را در استانهای مختلف میتوان آنها را مشاهده کرد و به طور معمول چشمههای پرآبی با آنها مرتبط هستند.
هاشمی با بیان اینکه آبخوانهای کارستی از منابع مهم تأمین آب در کشور است، گفت: این آبخوانها نسبت میزان تغذیه و تخلیه خود و همچنین ورود آلودگی بسیار حساس هستند، در نتیجه موضوع حفاظت از آنها بسیار مهم است.
وی درباره آلودگی این آبها توضیح داد: احتمال ورود آلودگیها منتشره در سطح زمین به این آبها و گسترش آلودگی در این نوع آبخوان، بیشتر از آبخوانهای آبرفتی است که دلیل آن ساختار و نحوه تغذیه متفاوت آنها است؛ برای مثال در صورتیکه آلودگیهایی مانند فاضلابهای شهری و صنعتی، کودها و سموم کشاورزی، فضولات دام و …, نزدیک محلهای تغذیه آبخوانهای کارستی تخلیه شوند، ممکن است به سرعت وارد آب شوند و در آبخوان گسترش پیدا کنند.
این پژوهشگر حوزه آب با بیان اینکه برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی باعث کاهش آبدهی آبخوانهای کارستی شده است، تصریح کرد: هنگامی که میگوییم با بحران آب مواجه شدهایم، این مشکل گریبانگیر تمام منابع آب از جمله آبخوانهای آبرفتی، کارست و …، است.
هاشمی درباره برداشت آب از آبخوانهای کارستی گفت: در حال حاضر برداشت آب از این آبخوانها در کشور به طور گسترده به ویژه تامین آب شرب برخی شهرهای کشور انجام میشود و در بسیاری از مناطق تعادل میان تغذیه و تخلیه آنها برهم خورده است که این موضوع لزوم توجه به حفاظت این آبها را دو چندان میکند.
آخرین دیدگاهها