چرا انواع پرندگان مهاجرآبزی و کنارآبزی گلستان کاهش یافته است؟

گنبد- ایرنا – رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط‌زیست گلستان با اشاره به اینکه امسال ۱۶۵ هزار قطعه انواع پرندگان مهاجرآبزی و کنارآبزی در ۲۳ زیستگاه‌ آبی مناسب زمستان گذرانی این استان سرشماری شدند، گفت: این در حالی است که این تعداد نسبت به سال گذشته حدود ۵۰ درصد کاهش داشته است.

چرا انواع پرندگان مهاجرآبزی و کنارآبزی گلستان کاهش یافته است؟

محمود شکیبا روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: جمعیت پرندگان شمار شده امسال در مقایسه با ۳۰۲ هزار قطعه سال گذشته، حدود ۵۰ درصد کاهش را نشان می‌دهد که طبق بررسی‌های اولیه مهمترین علت آن به بالا بودن دمای هوا در مناطق سردسیر شمالی و نبود آرامش کافی در زیستگاه‌های آبی استان به دلایل مختلف پرورش ماهی، حضور شکارچیان و استفاده مردم از این مکان‌ها به عنوان تفرجگاه بر می‌گردد.

وی تاکید کرد: اقدامات کارشناسی برای بررسی دلایل اصلی کاهش جمعیت پرندگان مهاجر در زیستگاه‌های آبی استان توسط نیروهای متخصص در حال انجام است.

رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط‌زیست گلستان گفت: امسال از اواسط ماه دی همزمان با سراسر کشور عملیات سرشماری پرندگان مهاجرآبزی و کنارآبزی با همکاری کارشناسان حیات وحش این اداره کل در زیستگاه‌های آبی استان از جمله تالاب‌های بین المللی آلاگل، آلماگل و آجی‌گل و گمیشان و سایر تالاب‌ها و آبندان‌ها و سدها آغاز شد که با توجه به شرایط جوی و نامساعد بودن هوا در برخی روزها برای انجام سرشماری، اجرای آن ۲ هفته بیشتر زمان برد.

به گفته شکیبا، در نتیجه تلاش ۴۵ روزه کارشناسان حیات وحش ۱۶۵ هزار قطعه پرندگان مهاجر بزی و کنارآبزی در ۲۳ زیستگاه آبی مناسب زمستان گذرانی استان شمارش شدند و بیشترین جمعیت شمارش شده پرندگان در این مدت مربوط به گونه‌های چنگر، اردک سرسبز و سرحنایی، انواع حواصیل، انواع کاکایی، انواع تلیله، آبچلیک‌ها و پلیکان خاکستری است که از مناطق سردسیر سیبری به زیستگاه‌های آبی استان مهاجرت کردند.وی اظهارداشت:

رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط‌زیست گلستان افزود: از مجموع ۳۰۴ گونه پرنده که در گلستان شناسایی شده است ۱۰۷ گونه بومی استان، ۹۷ گونه زمستان گذران، ۸۱ گونه برای تولید مثل و ۱۹ گونه به طور اتفاقی دیده شدند.

به گزارش ایرنا، مهاجرت پرندگان از عرض‌های شمالی کره زمین شامل مناطق سردسیر سیبری و اروپای شرقی و غربی، همزمان با سرد شدن هوا و محدودیت منابع غذایی در این مناطق به تالاب‌های گلستان از اواخر شهریورماه آغاز می‌شود و این پرندگان تا نیمه یا اواخر فروردین ماه متناسب با درجه دمای هوا در تالاب‌های استان می‌مانند و از منابع غذایی آن تغذیه می‌کنند.

انواع مرغابی‌ها، قو، پلیکان، حواصیل، چنگر، پرستوها، آبچلیک‌ها، غاز، فلامینگو، باکلان و عقاب دریایی دم سفید از جمله گونه‌های پرندگان مهاجری هستند که نیمی از سال را در زیستگاه‌های آبی گلستان ساکن می‌شوند.

استان گلستان به سبب دارا بودن مجموعه تالاب های آلماگل، آلاگل، آجی‌گل، اینچه، دانشمند، بی‌بی‌شیروان ، تالاب ساحلی گمیشان و خلیج گرگان ، همه ساله میزبان صدها هزار انواع پرنده آبزی است.