تالاب هامون نیاز به دیپلماسی آب دارد

تهران – ایرنا – سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اگر تالاب هامون خشک شود مشکلات آن فقط دامن ایران را نخواهد گرفت بلکه کشور افغانستان را نیز درگیر خواهد کرد از این رو تالاب هامون برای پویا بودن نیاز به دیپلماسی آب دارد.

تالاب هامون نیاز به دیپلماسی آب دارد به گزارش ایرنا، مجتبی ذوالجودی روز یکشنبه در نشست خبری به مناسبت روز جهانی تالاب ها ( دوم فوریه برابر با ۱۳ بهمن ماه ) که به صورت آنلاین برگزار شد، افزود: هامون برای زنده ماندن به دیپلماسی آب نیاز دارد چون با سد کمال خان توسط افغان ها موجب شد تا حقابه هامون به سمت ایران دچار چالش شود، متاسفانه به دلیل مسائل داخلی در افغانستان این مساله به خوبی مدیریت نمی شود، اما سازمان محیط زیست برای وزارت نیرو وزارت خارجه نامه زده و درخواست کرده تا موضوع را پیگیری کنند.

وی تاکید کرد: این موضوع به عنوان یکی از مهمترین کارها دنبال می شود و وزارت امور خارجه قول داده است تا مساله را پیگیری کند ، در واقع در نهایت افغانستان باید قانع شود که این مساله نه فقط برای ایران برای خود افغانستان نیز مشکل ساز خواهد شد چون معضل خشک شدن هامون فقط دامن ایران را نمی گیرد بلکه ریزگردهای آن افغانستان را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.

سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: سازمان محیط زیست این کار را با جدیت دنبال می کند و علاوه بر این ، از مراجع بین المللی هم کمک خواهیم گرفت تا درک بهتری از اهمیت این موضوع حاصل شود که امیدواریم در آینده نزدیک به نتایج خوبی برسیم.

تامین حقابه تالاب ها وظیفه وزارت نیرو است

وی گفت: تامین حقابه تالاب ها وظیفه وزارت نیرو است و سازمان محیط زیست هم در چارچوب مسائل اداری و قانونی بر اجرای آن نظارت دارد، بر اساس قانون سازمان حفاظت محیط زیست نیاز آبی تالاب ها را تعیین کرده و وزارت نیرو هم مکلف به تامین آن است تا شاهد احیای تالاب های کشور باشیم.

وی اظهار داشت: با توجه به خشکسالی ها و شرایط کم آبی کشور ، وزارت نیرو برای تامین حقابه تالاب ها باید اغنا شود چون آنها هم مشکلات خودشان را در تامین آب مورد نیاز دارند، اما سازمان محیط زیست بر تامین حقابه ها اصرار دارد و به نحو جدی و درستی هم موضوع را پیگیری خواهیم کرد ، در این راستا نشست با گروه های مختلف در وزارت نیرو جزو برنامه های سازمان است تا با همفکری به راهی درست در این مسیر برسیم که در حال انجام است.

وی تاکید کرد: تالاب ها و به طور کلی محیط زیست حق الناسی که باید آنرا حفظ و به نسل آینده برسانیم از این رو موضوع را با جدیت دنبال می کنیم و خوشبختانه در این راه حمایت رییس جمهوری ، معاون اول رییس جمهوری و ریاست سازمان محیط زیست را هم داریم که امیدواریم به نتیجه خوبی برسیم.

سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: البته وزارت نیرو در این زمینه مسائلی را مطرح می کند که باید مورد توجه قرار گیرد از این رو در این نشست ها تلاش می کنیم تا موارد مطرح شده به بهترین نحو برطرف شود.

برگزاری مراسم روز جهانی تالابی ها در کنار تالاب بختگان

وی گفت: روز دوم فوریه برابر ۱۳ بهمن ماه روز جهانی تالاب ها است، این روز به مناسبت انعقاد کنوانسیون تالاب ها در رامسر نامگذاری شده که به عنوان یک معاهده بین المللی در سال ۱۹۷۱ با حضور ۱۸ کشور به تصویب رسیده بود و از آن زمان تاکنون در این روز با هدف آگاهی بخشی و افزایش مشارکت عمومی در تمام سطوح برای تقویت و احیای تالاب ها مراسمی برگزار می شود.

وی افزود: در ایران این مراسم هر سال در کنار یک تالاب برگزار می شود که امسال تصمیم بر این شد که این مراسم روز پنج شنبه آخر هفته در کنار تالاب بختگان در استان فارس برگزار شود .

شرایط تالاب جازموریان خوب است

ذوالجودی گفت: بارش ها را تالاب ها و حوضه های آبی تحت تاثیر قرار می دهند، در بارندگی های اخیر نیز تعدادی از تالاب های کشور از جمله تالاب جازموریان آبگیری شدند و مشکلاتش تا حدی برطرف شد، با توجه به پیش بینی سازمان هواشناسی مبنی بر بارندگی های نرمال و بیش از نرمال در زمستان امیدواریم موجب تغذیه منابع آبی و آبگیری تالاب ها شود.

وی اظهارداشت: اکنون شرایط برخی تالاب ها که بر اثر بارندگی های اخیر آبگیری شده اند مناسب است که امیدواریم این مساله استمرار داشته باشد تا شاهد کم شدن بخش زیادی از مشکلات تالاب ها و کاهش ریزگردها باشیم.

کاهش ۵۶ درصدی آب دجله از عراق به تالاب هوالعظیم

سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست همچنین درباره تالاب هورالعظیم گفت: آب تالاب هورالعظیم هم از داخل و هم از خارج یعنی ترکیه و عراق تغذیه می شود چون حقابه این تالاب باید از رود دجله تامین شود.

وی افزود: وزارت نیرو تا حد بضاعت خود حقابه هورالعظیم را از کرخه تامین می کند اما با سد ایلیسو که ترکیه بر روی دجله احداث کرده است در تامین حقابه این تالاب مشکلات زیادی ایجاد شده است به طوری که با احداث این سد حدود ۵۶ درصد از ورود آب از عراق به این تالاب جلوگیری شده است ، چون آب این رودخانه باید از عراق وارد تالاب شود که این سد مانع ورود آب به عراق و در نهایت به ایران و تالاب هورالعظیم شده است.

وی تاکید کرد: به نظر می رسد این روند می تواند خطرساز باشد و بر این اساس وزارت امور خارجه در حال پیگیری موضوع است ، قطعا تاثیر پروژه گاپ ( سد ایلیسو ) در کشور ترکیه بر تالاب های بین النهرین تاثیر زیادی خواهد گذاشت که با توجه به اهمیت موضوع با جدیت پیگیر موضوع هستیم.