گناوه – ایرنا – نشتی مکرر خطوط لوله انتقال نفت و آلودگی اراضی شهرستان دیلم در سال های اخیر برای کشاورزان و محیط زیست این منطقه به معضل و دغدغه اساسی تبدیل شده است.
به گزارش ایرنا، کشاورزان، فعالان اجتماعی و مسئولان دیلم میگویند: آلودگی مکرر اراضی این منطقه بویژه مزارع کشاورزی به مواد نفتی باعث ضایعه زیست محیطی شده است و انتظار داریم از این معضل جدی که هنور پس از سالیان سال حل نشده، جلوگیری شود.
آنها معتقدند که سرازیر شدن لکه های نفتی به اراضی این منطقه به علت استهلاک و فرسودگی خطوط لوله انتقال نفت موجود است که عمر آنها به ۵۰ سال می رسد.
نگرانی فعالان اجتماعی
به گفته یکی از فعالان اجتماعی دغدغه مند به مسایل زیست محیطی دیلم از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ خطوط انتقال نفت خام شرکت های نفتی در محدوده جغرافیایی شهرستان دیلم باعث خسارت های فراوانی به زمین های کشاورزی و آبشخورهای حیوانات اهلی و وحشی شده است که جبران آن غیرممکن است.
مهدی دشمن زیاری می افزاید: با نشت نفت سیاه در دره های فصلی و زمین های کشاورزی شهرستان دیلم و جمع آوری نکردن به موقع آنها در زمان کم، بمحض بارندگی به همراه آب های سطحی بر زمین های حاصلخیز جاری میشود و در آنها نفوذ میکند.
وی دلیل اصلی نشتیهای خطوط لوله نفتی در سالهای اخیر را عمر و قدمت طولانی آنها می داند و می گوید: از لحاظ استاندارد بین المللی، عمر مفید لولههای نفتی حدود ۲۵ سال است اما در شهرستان دیلم بیش از ۴۲ سال از عمر آنها میگذرد.
دشمن زیاری اظهار می دارد: پوسیدگی از بیرون و خوردگی در داخل این لوله ها، باعث نازک شدن ضخامت آنها شده است و براحتی قسمت های مختلف آنها سوراخ و در نهایت باعث نشتی میشود.
این فعال زیست محیطی دلیل دیگر نشتیهای نفتی را که درصد کمتری نسبت تاثیر گذاری به آیتم بالا دارد، ترکیدن این لوله ها بر اثر رانش زمین و آبردگی دره های فصلی میداند.
آلودگیهای نفتی دغدغه محیط زیست و کشاورزان دیلم
وی گفت: به علت پوسیده بودن این خطوط با کوچکترین جریان آب دره های فصلی منجر به رانش زمین در بعضی از نقاط در دره های فصلی و سپس جابه جایی کمی از خاک زیر و بالای این لوله ها شده که پیامد آن به بوجود آمدن فشار به این خطوط نفت و ترکیدگی میشود.
دشمن زیاری راه حل معضل ایجاد شده را تعویض کامل و جایگزین کردن لوله های نفت که عمر آنها بیش از ۲۵ سال است و جمع آوری کامل خطوط فرسوده قبلی و لوله های تعویض شده در زمین های کشاورزی و دشت ها دانست.
خسارت به کشاورزان و محیط زیست
یک کشاورز و دامدار روستای مظفری هم به آلودگی های ایجاد شده مکرر نفتی در این منطقه ابراز نگرانی کرد و گفت: زمین های کشاورزی و آبشخورهای این منطقه بر اثر نشت نفت که در نزدیکی مسیر خطوط لوله قرار دارند، بارها آلوده شده است.
غلامعباس خدری می گوید: درصورت بارندگی هم زمین های کشاورزی و هم آبشخورها باتوجه به قرار گرفتن در مسیر خطوط لوله ها به مواد نفتی آلوده میشود.
وی اظهارکرد: از زمان کودکی یادم میآید که لولههای نفت در این منطقه نصب شد که به علت عمر زیاد، پوسیده شده و امنیتی ندارند و هر لحظه ممکن است دچار شکستگی و ترکیدگی شود.
این کشاورز و دامدار خواستار پرداخت غرامت و بازسازی و بهسازی خطوط لولههای نفتی شد.
رئیس شورای اسلامی شهرستان دیلم می گوید: آلودگی مکرر اراضی این منطقه بویژه مزارع کشاورزی به مواد نفتی نشتی از خطوط لوله موجود در منطقه به یک معضل مهم و مخاطره آمیز زیست محیطی تبدیل شده است.
محمدجواد اکبری افزود: در بارندگیهای امسال، زمینهای زراعی برخی از روستاهای شهرستان بویژه “گاوزرد” و “مظفری” دچار آلودگی حاصل از انتشار مواد نفتی شده است.
وی اظهارکرد: فرسودگی خطوط انتقال نفت به جزیره خارگ و همجواری شرکتهای بهرهبرداری، پمپاژ و انتقال، هر ازچندگاهی باعث ایجاد خسارت و ضرر و زیان به کشاورزان و مالکان اراضی این منطقه شده است.
اکبری گفت: عمر و قدمت طولانی این خطوط لوله و نشت نفت، همزمان با بارندگیهای اخیر باعث شده است تا سرعت تخریب در زمینهای آماده کشت جریان بیشتری پیدا کند.
ضرورت استقرار مدیریت شرکتهای نفتی در منطقه
رئیس شورای اسلامی شهرستان دیلم افزود: مردم نجیب این شهرستان، میزبانان خوبی برای تاسیسات نفتی بوده اند که عمل به تعهدات و مسئولیت های اجتماعی شرکت های نفتی حوزه استحفاظی شهرستان و رفع ضرر و زیان های وارده به محیط زیست و املاک کشاورزان منطقه حداقل خواسته آنها است.
وی بیان کرد: تا زمانی که مراکز مدیریتی این میادین و تاسیسات در شهرستان ها و استانهای همجوار قرار دارند، استیفای حقوق مردم شهرستان باکندی و کارشکنی روبرو است.
اکبری اظهار می دارد: استقرار نیافتن مجموعه های مدیریتی شرکت نفت در شهرستان و مدیریت متمرکز آن در مناطق پنج گانه نفتی با وجود سهم زیاد شهرستان دیلم در میزبانی تاسیسات نفتی باعث شده تا هم مردم و هم منطقه به حق خود بابت خساراتی که به آنها وارد میشود، نرسند.
شرکت های نفتی به مسئولیت های اجتماعی خود عمل نمیکنند
رئیس شورای اسلامی اسلامی شهرستان دیلم گفت: با وجود چندین حلقه چاه نفت و تاسیسات نفتی در حوزه استحفاظی این شهرستان، شرکتهای مربوطه ضمن اینکه به وظایف، تعهدات و مسئولیتهای اجتماعی و خدمات ذاتی خود درقبال مردم این شهرستان عمل نمیکنند، محیط زیست منطقه را به ورطه نابودی سوق میدهند.
آخرین دیدگاهها