گرگان- نصب نورافکنها و انعکاس نورهای رنگی بر روی درختان حاشیه خیابان های گرگان، موجب ایجاد نگرانی های زیست محیطی و البته تخریب چشم اندازهای بصری شهر شده است.
خبرگزاری مهر، گروه استانها- اعظم محبی: سیمای خاکستری شهرها و ساختمانهای بلندمرتبه و متراکم و ماشینی شدن زندگی، ضرورت زیباسازی محیط زیست انسانها را دوچندان کرده و یکی از این راهها، نورپردازی خیابانها، میادین، ساختمانها، بلوارها و غیره است.
نورپردازی شهری همیشه جاذبههای خود را داشته و مسئولان شهری تلاش کردهاند از این ظرفیت استفاده کنند اما در سنوات اخیر نورپردازیها بر روی درختان و درختچهها هم انجام شده غافل از آنکه این نور و جریان الکتریکی و نحوه نصب آنچه صدماتی برای درخت و موجودات زنده به همراه دارد.
در گرگان هم در خیابان شهید بهشتی و خیابان لشکر و غیره این طرح اجرا شده است. کارشناسان محیط زیست بر این اعتقاد هستند که اجرا و استمرار این رویه در زیست و حیات درختان تأثیر میگذارد.
ما ناگزیر به استفاده از نورها در شهر هستیم اما باید نوری که بر روی درخت تابیده میشود استاندارد بوده و در مقاطعی هم این نور برای حفظ چرخه رشد گیاه، برداشته شود.
آسیب فیزیکی و بیولوژیکی درختان
یک کارشناس منابع طبیعی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: نصب چراغهای متعدد و پیشبینی نورپردازی در خیابانهای شهرهای بزرگ، یکی از موضوعاتی بوده که بدون بررسیهای کارشناسی در حال گسترش است.
آرمان ویزواری افزود: نصب چراغ به صورت طولانی مدت بر روی اشجار حاشیه خیابان مضرات زیادی به همراه دارد که از آن جمله میتوان به آسیبهای فیزیکی و بیولوژیکی این اقدام اشاره کرد.
چنارها در چنگ میخ و مفتول/ نورپردازی حیات درختان را بر باد می دهد
وی اضافه کرد: در آسیبهای فیزیکی، نصب این چراغ با استفاده از میخهای فولادی بر تنه درختان اتفاق میافتد و این میخها در برخی مواقع با ورود به آوندهای درختان، پروسه انتقال مواد غذایی از ریشه به تاج را مختل میکند.
ویزواری ادامه داد: تغییر ساختار بیرونی و ایجاد دگرگونی در ریخت ظاهری درخت از جمله مباحث دیگر این اقدام است.
بر اثر روشنایی شبانه ساعت بیولوژیکی درختان و چرخه فتوسنتز در اشجار مختل میشود وی گفت: در بخش زیستی و بیولوژیکی فضای سبز هم شاهد تأثیرات زیادی ناشی از اعمال نورپردازی هستیم.
ویزواری اضافه کرد: بر اثر روشنایی شبانه ساعت بیولوژیکی درختان و چرخه فتوسنتز و تنفس در اشجار مختل شده و این امر بر روند رشد درختان تأثیر میگذارد.
وی بیان کرد: اعمال روشنایی شبانه علاوه بر مباحث بالا در ترشح هورمونها و آنزیمهای مختلف هم در درختان مؤثر است.
ویزواری افزود: استمرار نورپردازی بین اشجار سبب میشود تا درختان در تشخیص فصول دچار اشتباه شوند زیرا یکی از نشانههای تغییر فصل، تغییر ساعات دسترسی به نور در بین درختان است.
وی گفت: با توجه به ثبات نورافشانی عملیات فتوسنتز و تنفس صرفاً در بخشهایی از درخت افزایش مییابد و این عمل موجب رشد درختان ناهمگن و غیرمتقارن شده و معمولاً درختان به سمت وسط خیابان گرایش مییابند و ریسک خطر برای سقوط سرشاخهها در حوادث طبیعی مانند باد و طوفان افزایش مییابد.
آخرین دیدگاهها