تهران- ایرنا- حکایت ورود بخشی از فاضلاب تصفیه نشده مسکن مهر پردیس به حوضه آبریز سد ماملو که تامین کننده عمده آب شرب شرق پایتخت است، از ۲ سال پیش خبرساز شده و تعلل در رسیدگی به این وضعیت، سلامت شهروندان را تهدید می کند.
به گزارش ایرنا، عملیات ساختمانی سد ماملو در سال ۱۳۷۹ آغاز و آبگیری اولیه سد در دی ماه ۱۳۸۶ انجام شد، این سد روی رودخانه جاجرود در محل تلاقی رودخانه دماوند با رودخانه جاجرود احداث شده و مساحت حوضه آبریز آن، یک هزار و ۷۵۰ کیلومتر مربع است.
سد ماملو با هدف بهره گیری از پتانسیل حوزه آبریز رودخانه جاجرود و دماوند، مهار سیلاب های حوضه های آبریز، تامین بخشی از آب شرب جنوب تهران و شهرهای مسیر از جمله ورامین، پیشوا، قرچک و پاکدشت و تامین بخشی از آب مورد نیاز صنعت احداث شده است.
شهرستان پردیس با جمعیتی در حدود ۳۰۰ هزار نفر در شرق پایتخت قرار گرفته و مشکلات زیادی در زمینه شبکه جمعآوری و تصفیهخانه فاضلاب دارد و در حال حاضر تصفیه خانه فاضلاب شماره یک پردیس با ۲ مدول فعال است و ساخت تصفیه خانه شماره ۲ در روستای باغکمش پردیس در دست اجرا است.
کارشناسان و متخصصان محیط زیست، بارها نسبت به ورود فاضلاب به سد ماملو هشدار داده و چون بخش عمده ای از آب شیرین تهران از این سد تامین می شود این موضوع سلامت شهروندان را در بلند مدت با ابتلاء به بیماریهای مختلف تهدید می کند.
ورود ۳۰ درصد از فاضلاب مسکن مهر پردیس به سد ماملو
طی روزهای اخیر مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران اعلام کرد: حدود ۳۰ درصد از فاضلاب مسکن مهر پردیس به حوضه آبریز سد ماملو می ریزد.
محمدرضا بختیاری گفت: بر اساس قانون، شرکت عمران موظف به احداث تصفیه خانه فاضلاب بود اما برنامه آنطور که باید پیش نرفت و به همین دلیل شرکت آب و فاضلاب تهران به انتقال فاضلاب به تصفیهخانههای خود اقدام کرد اما با این حال هنوز ۳۰ درصد فاضلاب به سد ماملو وارد میشود.
وی ادامه داد: با اقدامات صورت گرفته و ایجاد مدول دوم تصفیهخانه پردیس، فاضلاب فازهای ۹، ۱۱ و پنج به تصفیهخانه شرکت آب و فاضلاب تهران وارد میشود و در حال حاضر ۷۰ تا ۸۰ درصد فاضلاب وارد تصفیه خانه می شود.
مدیریت ۱۵ درصد آلودگی فاضلاب مساکن مهر
عضو هیات مدیره شرکت عمران شهر جدید پردیس درباره وضعیت خدمات رسانی در حو زه فاضلاب مساکن مهر به خبرنگار ایرنا گفت: با هزینه بالا، در حال مدیریت ۱۵ درصد فاضلاب مساکن مهر که وارد محیط می شود، هستیم.
ابراهیم نظری نیا با بیان اینکه بر اساس تحقیقات انجام شده، ۱۵ درصد از فاضلاب فاز هشت مسکن مهر وارد محیط می شود، اظهارداشت: از مجموع ۴۹ هزار واحد مسکن مهر پردیس در فازهای پنج ،۱۱، ۹ قدیم و ۹ جدید هیچ فاضلابی وارد محیط نمی شود.
وی با اشاره به اینکه تعهد ساخت ۸۴ هزار واحد مسکن مهر پردیس را بر عهده داریم، اظهار داشت: مجموعا ۳۵ هزار واحد در فاز ۱۱ مسکن مهر، ۱۰ هزار واحد در فاز ۵ و ۹ جدید مسکن مهر و سه هزار و ۷۰۰ واحد در فاز ۹ قدیم در حال ساخت داریم که این تعداد حدود ۷۰ درصد مجموع مسکن مهر پردیس را تشکیل می دهند.
عضو هیات مدیره شرکت عمران گفت: فاضلاب فازهای یاد شده را به تصفیه خانه فاضلاب شماره یک پردیس انتقال دادیم و از این چهار فاز نیز هیچ فاضلابی وارد محیط نمی شود.
این مقام مسئول گفت: بیست و هشت هزار واحد در فاز هشت داریم که از این تعداد مالکان در ۱۲ هزار واحد ساکن شده اند، می توان گفت که ۱۵ درصد از کل واحدهای مسکن مهر به شمار میآیند و فاضلاب واحدهای یاد شده فعلا وارد اراضی اطراف روستای باغکمش می شود و برای مدیریت موقت فاضلاب در حال احداث دو لاگون(حوضچه) هستیم.
نظری نیا ادامه داد: برای مدیریت دائم آن ساخت تصفیه خانه فاضلاب شماره ۲ را در دست داریم تا پس از تکمیل، فاضلاب کل فاز هشت مسکن مهر پردیس به آنجا منتقل شود.
وی افزود: بخشی از فاضلاب به صورت محدود وارد محیط و اراضی اطراف روستا می شود که تا ۲ ماه آینده مدیریت خواهد شد.
عضوهیات مدیره شرکت عمران شهر جدید پردیس گفت: بر اساس برنامه ریزی انجام شده تا قبل از سال جدید فاضلاب فاز هشت وارد لاگون های(حوضچه های) موقت می شوند در وضعیت تصفیه اولیه قرار می گیرند.
نظری نیا ضمن گلایه از اداره محیط زیست به دلیل همراهی نکردن با ساخت تصفیه خانه فاضلاب شماره ۲ پردیس، توضیح داد: در سال ۹۲ ساخت تصفیه خانه فاضلاب را با اعتبار ۶۰ میلیارد تومان به فراخوان گذاشتیم که به دلیل کارشکنی محیط زیست امروز باید این پروژه را با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومان و درهمان محل اجرا کنیم.نظری نیا ضمن گلایه از اداره محیط زیست به دلیل همراهی نکردن با ساخت تصفیه خانه فاضلاب شماره ۲ پردیس، توضیح داد: در سال ۹۲ ساخت تصفیه خانه فاضلاب را با اعتبار ۶۰ میلیارد تومان به فراخوان گذاشتیم که به دلیل کارشکنی محیط زیست امروز باید این پروژه را با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومان و درهمان محل اجرا کنیم.
وی ادامه داد: ادارات منابع طبیعی و آب منطقه ای نیز هر یک نقشی در تاخیر ساخت پروژه تصفیه خانه فاضلاب داشتند و امروز تمام ادارات مرتبط درآلوده شدن آب و تحمیل هزینه چند برابری به دولت برای تاخیر در ساخت پروژه مقصر هستند.
عضو هیات مدیره شرکت عمران شهر جدید پردیس گفت: ساخت تصفیه خانه فاضلاب شماره ۲ پس از مشکلات فراوان در سال ۹۹ آغاز شد و تاکنون ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی افزود: مجموعه شرکت عمران برای احداث زیرساختهای مربوط به فاضلاب، آب، احداث تصفیه خانه، خطوط انتقال و مخازن در حدود ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار هزینه کرده است.
عضوهیات مدیره شرکت عمران شهر جدید پردیس گفت: بودجه هنگفتی برای حفظ محیط زیست و حفظ محیط شهری توسط این شرکت هزینه شده است و تاخیر ما در اجرای پروژه ها به دلیل نبود همراهی برخی از دستگاه ها ی متولی نظیرمحیط زیست بوده است.
نظری نیا گفت: پیش بینی می شود احداث تصفیه خانه فاضلاب شماره ۲ پردیس حدود ۶۰۰ میلیارد تومان هزینه نیاز داشته باشد در حالیکه ساخت همین پروژه در سال ۹۲ حدود ۷۰ میلیارد تومان برآورد شده بود.
وی ادامه داد: این برآورد هزینه تنها برای ساخت مدول شماره یک تصفیه خانه فاضلاب است و مدول شماره ۲ که ساخت آن قرار بود ۲ سال دیگر آغاز شود با تسریع در برنامه آغاز ساخت هم اکنون در مرحله اقدامات اولیه و خاکبرداری است.
عضو هیات مدیره شرکت عمران شهر جدید پردیس گفت: خط انتقال فاضلاب فاز هشت با هزینه ۱۰۰ میلیارد تومان، ایستگاه پمپاژ فاضلاب با ۵۰ میلیارد تومان، تصفیه خانه شماره ۲، مدول اول با اعتبار ۶۰۰ میلیارد تومان و پیشرفت فیزیکی ۱۵ درصد در حال ساخت است و تمام این موارد برای مدیریت و جلوگیری از ورود و نفوذ فاضلاب به محیط زیست و آبهای سطحی و زیرزمینی در دست اقدام و اجرا است.
۷۰ درصد فاضلاب مسکن مهر به سد ماملو می ریزد
از سوی دیگر رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان پردیس معتقد است که ۷۰ درصد از فاضلاب مسکن مهر پردیس به سد ماملو می ریزد.
عزیز میکائیلی در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: تنها ۳۰ درصد از فاضلاب پردیس به تصفیه خانه فاضلاب شماره یک با فعالیت ۲ مدول هدایت می شود و بقیه فاضلاب پشت سد ماملو که تامین کننده بخش عمده آب شرب جنوب پایتخت است جاری می شود.
وی با بیان اینکه طی ۲ سال گذشته دستگاههای نظارتی و بازرسی کل کشور، شورای حفظ حقوق بیت المال، دادستانی و فرمانداری شهرستان پردیس به طور ویژه رسیدگی به پرونده سلامت آب شرب را در دستور کار قرار دادند، اظهار داشت: متولیان اصلی که شرکت عمران و آبفای جنوب شرق استان تهران هستند باید این امر را به طور ویژه ببینند و تامین اعتبارات لازم را برای تسریع بخشی در ساخت تصفیه خانه فاضلاب در اولویت قرار دهند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان پردیس گفت: مجوز ساخت سیستم تصفیه خانه فاضلاب شهرستان در سه نقطه صادر شده است و در حال حاضر دو مدول تصفیه خانه شماره یک پردیس با پذیرش فاضلاب خام فازهای یک و ۲ شهر پردیس فعال است.
میکائیلی گفت: مجوز شورای عالی محیط زیست برای تصفیه خانه فاضلاب شماره ۲ در روستای باغکمش در حالی صادر شد که محل احداث تصفیه خانه فاضلاب در پهنه حفاظتی محیط زیست جانمایی شده بود.
وی افزود: تصفیه خانه شماره ۲ واقع درباغکمش تنها ۱۰ درصد و درحد تسطیح، ایجاد جادههای دسترسی، شبکه گذاری و خط انتقال اجرا شده و تاکنون پیشرفت خاصی نداشته است.
رئیس اداره حفاظت از محیط زیست گفت: برای تخصیص محل تصفیه خانه فاضلاب شماره ۲ باغکمش به ناچار قسمتی از حساس ترین اکولوژی منطقه یعنی مرز بین پارک ملی خجیر و منطقه حفاظت شده را به دلیل از بین رفتن سرانه زمین مورد نیاز تصفیه خانه فاضلاب توسط شرکت عمران انتخاب کردیم.
به گزارش ایرنا طولانی شدن پروسه ساخت تصفیه خانه فاضلاب شماره 2 در باغکمش سبب بروز مشکلات زیادی شده است و به نظر می رسد که رسیدگی به وضعیت فاضلاب و راهاندازی سیستم تصفیهخانه فاضلاب شهرستان پردیس باید در اولویت برنامه های سازمانهای متولی قرار گیرد.
هر روز کوتاهی در رسیدگی به وضعیت فاضلاب این شهرستان به قیمت سلامت شهروندان تمام خواهد شد چرا که شهروندان از آب آلوده این سد به عنوان آب شرب استفاده میکنند.
آخرین دیدگاهها