ایسنا/اصفهان عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان از ذرات معلق بهعنوان مهمترین آلاینده در شهر اصفهان نام برد و گفت: عامل اصلی انتشار ذرات معلق، خودروها، صنایع و سپس ریزگردهای طبیعی است.
حسین احمدیکیا امروز (یکشنبه، 28 آذرماه) در نشست تخصصی کنترل آلودگی هوای اصفهان که از سوی کنسرسیوم مراکز علمی_پژوهشی استان اصفهان در حوزه محیطزیست برگزار شد، با ارائه گزارشی از پایش کیفی هوای اصفهان با تصاویر ماهوارهای، اظهار کرد: پایش هوا توسط شهرداری و ادارهکل حفاظت محیطزیست اصفهان انجام و گزارشهایی ارائه شده که وضعیت را مشخص میکند، روش دیگر سیاهه آلایندگی است که براساس آن مشخص میشود هر بخش چقدر آلایندگی تولید میکند، اما اثربخشی آلایندهها بر روی شهر را مشخص نمیکند و با مدلسازی میتوان این وضعیت را مشخص و سناریویی تدوین کرد.
وی با بیان اینکه منشأیابی ذرات آلاینده روش دیگری است که سهم هریک از منابع آلاینده را مشخص میکند، افزود: استفاده از تصاویر ماهوارهای نیز در این زمینه میتواند کمککننده باشد، اما باید توجه داشت که همه این روشها مکمل یکدیگر هستند و بهتنهایی کافی نیستند.تنها مدلسازی آلودگی هوای اصفهان باقیمانده که توسط دانشگاه اصفهان در حال انجام است.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان بابیان اینکه تصاویر ماهوارهای زیادی وجود دارد، اما مهمترین آن ماهواره سنتینل۵ است که مشترک بین سازمان فضایی اروپا و هلند است، گفت: وقتی تصاویر ماهوارهای را در کنار دادههای دیگر قرار دهیم میتوانیم به بسیاری از مسائل پاسخ دهیم.
احمدیکیا با اشاره به نتایج سیاهه انتشار آلایندگی هوای اصفهان، تصریح کرد: ۹۶ درصد مونوکسید کربن در اصفهان توسط منابع متحرک یا همان خودروها تولید میشود که در کنار آن ذوبآهن، فولادمبارکه، نیروگاهها و صنایع سیمان در آلودگی تأثیر دارند. صنایعی مثل ذوبآهن و فولاد اگرچه گاز طبیعی مصرف میکنند، اما به دلیل فرایند تولید آلاینده هستند، درحالیکه اگر سوختهای دیگر مثل مازوت و گازوئیل استفاده میکردند آلودگی آنها بسیار بیشتر از زمان کنونی بود.
وی بابیان اینکه مونوکسید کربن به نسبت سایر آلایندهها خطرناک نیست، اما ذرات معلق خطرناک و عامل بسیاری از بیماریها است، افزود: هرکجا که احتراقی باشد، اکسید نیتروژن تولید میشود که گاز خطرناکی است، از جمله در نیروگاهها، صنایع فولاد و ذوبآهن.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان با اشاره به وجود اکسید نیتروژن در تمام مناطق اصفهان، تصریح کرد: بیشتر صنایع را در یک منطقه مستقر کردهایم، صنایع بزرگ به شهر پیوستهاند و در کنار آنها صنایع کوچک شکل گرفتهاند که باعث اضافه شدن جمعیت و خودرو شده و یک محیط یکپارچه آلاینده به وجود آورده است، جمع شدن اینها باعث شده حتی باد نتواند آلایندهها را از بین ببرد، چون نیروی بیشتری برای جابجایی نیاز دارد.
وی همچنین با اشاره به اینکه تصاویر ماهوارهای نشان میدهد نیروگاه اصفهان، پتروشیمی و پالایشگاه بیشترین میزان اکسید نیتروژن را دارد، افزود: در زمستان مصرف گاز خانگی بیشتر است، به همین دلیل میزان آلودگی اکسید نیتروژن نیز بیشتر میشود.
احمدیکیا به سیاهه انتشار اکسیدهای گوگرد اشاره و تصریح کرد: ۹۶ درصد از سوخت بنزین در اصفهان بنزین یورو۴ است، بنابراین کیفیت سوخت تقریباً خوب است، اما در فولادمبارکه، ذوبآهن، صنایع سیمان و پالایشگاه تجمع اکسیدهای گوگرد را شاهد هستیم. کورههای آجرپزی هم آلایندگی دارند، اما چون گسترده شدهاند، زیاد آلایندگی را نشان نمیدهند.
وی از ذرات معلق بهعنوان مهمترین آلاینده در شهر اصفهان یاد کرد و افزود: عامل اصلی انتشار ذرات معلق، خودروها و صنایع و سپس ریزگردهای طبیعی است. معادن موجب دست خوردن خاک و ایجاد بزرگترین کانون ریزگرد در سجزی شده است.
به گزارش ایسنا، استاد دانشگاه اصفهان عامل انتشار اکسیدهای گوگرد در اصفهان را نیز صنایع پالایشگاه و پتروشیمی و آهن و فولاد و سیمان و واحدهای آجر دانست و گفت: در این زمینه نقش خودروها با افزایش کیفت سوخت کمتر شده است.
وی با تأکید بر اینکه صنایع بزرگ و کوچک پاییندستی موجب تمرکز جمعیت و افزایش خودرو در اطراف شهر اصفهان شده است، تصریح کرد: یک ناحیه یکپارچه از آلودگی و جزیره حرارتی به وجود آمده که بادهای معمولی قادر به انتقال آنها نیستند.
احمدیکیا بابیان اینکه اصفهان بدترین وضعیت را در بین کلانشهرهای کشور دارد، خاطرنشان کرد: بهطورکلی محدودیتهای کرونا نیز تأثیری بر کاهش آلودگی هوای اصفهان نداشته است
آخرین دیدگاهها