«فرونشست» و «فروچاله» مهمترین مسئله زیستمحیطی این روزهای اصفهان است، مشکلی که در اثر تصمیمات اشتباه در دهههای گذشته حاصل شده و این روزها نصف جهان را تهدید می کند.
خبرگزاری مهر – گروه استانها- یزدان روحانی: اصفهان مانند بسیاری از نقاط ایران، مسائل و مشکلات زیستمحیطی کمی ندارد؛ از آلودگی هوا و ریزگردها گرفته تا خشکی زایندهرود. در میان یک مشکل بسیار پررنگ و خطرناکتر از دیگر مشکلات این شهر و استان است، مشکلی که حتی از نقشههای هوایی گوگل هم میتوان آن را دید. موضوع نشست زمین در دشتهای اطراف اصفهان که حالا به آرامی خود را در شهر و بناهای تاریخی نیز نشان میدهد.
تاریخ ایران اسلامی به اصفهان گره خورده، جایی که مسجد جامع شهر نشان از هنر اسلامی در ادوار تاریخی مختلف از قرون اولیه اسلام تا دفاع مقدس دارد و میدان نقش جهانش، اوج هنرنمایی شیعیان را به رخ جهانیان میکشد. بناها و بافت تاریخی اصفهان گنجینهای گران بهاست که آثار آن در میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است. با این حال این میراث کهن، در عصر حاضر مانند دشتها و مراکز مسکونی اطراف اصفهان دچار یک مشکل جدی شده و گویا زمین به جنگ با آن آمده است.
بر اساس اطلاعاتی که سازمان زمین شناسی کشور در سال ۱۳۹۷ منتشر کرده، رقم نشست زمین در اطراف پلهای تاریخی اصفهان عددی بین ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر بوده که این عدد یک هشدار بزرگ میدهد. از طرفی هر روز ترکهای جدید در میدان نقش جهان و بناهای اطراف آن (نظیر مسجد حکیم) پدیدار میشود.
با این حال در صحبتهای کارشناسان اختلاف نظر درباره فرونشستی بودن یا نبودن ترکهای ایجاد شده وجود داشته و دارد. حتی رضا اسلامی، مدیرکل زمینشناسی اصفهان نیز در این باره گفته بود: «عدهای میگویند ترکها در پلهای چوبی، سیوسهپل و خواجو فرونشستی نیست، اما بهترین راه اندازهگیری بهوسیله ابزار دقیق یعنی GPS دو فرکانسه است در این راستا، سال ۱۳۹۳ نامهای به ادارهکل میراث فرهنگی ارسال و پیشنهاد این بررسی و همکاری داده شد، اما از آن سال این کار بلاتکلیف ماند».
او تاکید کرده بود که اگر این پایش توسط ابزار دقیق انجام و اندازهگیری شود، دیگر کسی نمیتواند فرونشست و آثار آن بر پلهای تاریخی را کتمان کند.
آخرین دیدگاهها