ایسنا/خراسان رضوی بیابانزایی دردی است که در طول سالیان اخیر به جان مناطق مختلف افتاده و در حال بلعیدن زمین است. در خلیلآباد نیز برداشتهای غیرمجاز آب، احداث استخرهای غیرمجاز، چرای بیش از حد دام و جادهسازی طی سالها موجب شده که بسیاری از مراتع این شهرستان در بهت خشکسالی فرو رود.
با این وضع به زودی باید منتظر رسیدن خط بیابان به شهر خلیلآباد باشیم؛ حتی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری این شهرستان اعلام کرده ۹۰ درصد خلیلآباد متاثر از فرسایش بادی و شرایط بیابانی است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست خلیلآباد در همین خصوص به ایسنا گفت: بیش از ۸۸ هزار هکتار از وسعت شهرستان خلیلآباد مستعد جابهجایی خاک توسط باد است.
سعید شفیعیان مساحت کانونهای گرد و غبار شهرستان خلیلآباد را ۳۵ هزار هکتار از وسعت ۱۷۶ هزار هکتاری منطقه اعلام نمود و افزود: عمدتا این کانون گرد و غبار جزو کانونهای با شدت متوسط معرفی میشود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه عمدهترین کانون گرد و غبار خلیلآباد در قسمت جنوبی شهرستان و در دهستان کویر واقع شده، برای حفظ و پایداری کانون گرد و غبار با اجرای طرحهای مدیریتی مانند کنترل چرا، مبارزه با بوته کنی و جلوگیری از قطع درختان تلاش میشود.
دبیر کارگروه مقابله با گرد و غبار شهرستان خلیلآباد عنوان کرد: مقابله با پدیده گرد و غبار مانند بسیاری دیگر از مشکلات زیست محیطی نیازمند فعالیت جمعی و بین بخشی است؛ اگر چه کنترل و مقابله با بخشی از این کانونها سابقهای بیش از ۴۰ سال دارد ولی با توجه به شرایط اقلیمی که شهرستان دارد، این موضوع باید دائمی و مداوم باشد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه اقتصاد شهرستان بر پایه کشاورزی است و بخش عمدهای از اشتغال و معیشت مردم با کشاورزی و باغداری به خصوص باغات انگور گره خورده، تنشآمیز شدن گرد و غبار میتواند این اقتصاد را به چالش بکشد. به همین دلیل نیاز به برنامههای پیشگیرانه در این خصوص احساس میشود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست خلیلآباد پوشش گیاهی را در کنترل گرد و غبار بسیار تأثیرگذار و با اهمیت دانست و گفت: به رغم اینکه خشکسالیها و کاهش رطوبت خاک موجب شده پوشش گیاهی منطقه ضعیف شود، خاک هم به دلیل کاهش رطوبت مستعد فرسایش شده است.
دبیر کارگروه مقابله با گرد و غبار شهرستان خلیلآباد افزود: علاوه بر گرد و غبار موضوعاتی چون فرونشست زمین، تغییر اقلیم، شور شدن آبهای زیرزمینی و خشکسالی جزو دیگر معضلات و مشکلات زیستمحیطی شهرستان به شمار میرود.
۲۰ درصد از وسعت شهرستان خلیلآباد را کانونهای گرد و غبار تشکیل میدهد
وی اظهار کرد: باید همه مردم و دستگاهها نسبت به این معضلات و مشکلات که ممکن است در آینده نه چندان دور گریبانگیر اقتصاد و معیشت شهرستان شود، حساس باشند و برای راه حلی کلیدی و اساسی گام بردارند.
شفیعیان خاطرنشان کرد: شاخصترین فعالیتی که در این خصوص میشود انجام داد، کاهش میزان مصرف آب در بخش کشاورزی است؛ هر چند بسیاری از ادارات و نهادها در این خصوص برنامههایی را تدوین نموده و حمایتهای قانونی و تشکیلاتی انجام میشود اما باز هم نیاز به درک متقابل اجتماع و مردم است.
دبیر کارگروه مقابله با گرد و غبار شهرستان خلیلآباد با بیان اینکه شهرستان یک کانون گرد و غبار دارد که مناطق و روستاها نیز تحت تاثیر آن است، افزود: ۲۰ درصد از وسعت شهرستان خلیلآباد را کانونهای گرد و غبار تشکیل میدهد.
وی تصریح کرد: بر اساس آنچه اعلام شده بیشتر کانونهای گرد و غبار با شدت کم و متوسط خراسان رضوی در شهرستانهای خلیلآباد، بردسکن، کاشمر، سرخس، نیشابور، سبزوار، داورزن، مهولات، تربتحیدریه، رشتخوار، بجستان، گناباد، خواف، تایباد و تربتجام پراکنده هستند.
شفیعیان افزود: با توجه به وسعت کانون گرد و غبار در شهرستان خلیلآباد برای مدیریت این وضعیت باید اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری به صورت گسترده انجام شود.
شفیعیان اظهار کرد: از آنجایی که خلیلآباد جزو شهرستانهای درگیر با پدیده گرد و غبار شناخته شده، دستگاههای متولی شهرستان در این خصوص تکالیفی بر عهده دارند که تجهیز مرکز بهداشتی درمانی به وسایل مراقبتهای پزشکی مرتبط با بیماریهای تنفسی، توسعه و نگهداری پوشش گیاهی شهرستان در حوزه منابع طبیعی و ایجاد کمربند سبز شهر توسط شهرداری از آن جمله است.
آخرین دیدگاهها