زنگ خطر در دشت سهرین/ آهوانی که آب می‌روند

رئیس اداره نظارت بر امور حیات‌وحش اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان زنجان با اشاره به اینکه ۱۷ و ۱۸ ماه‌جاری سرشماری آهوان در دو منطقه فیله خاصه و سهرین انجام شد، گفت: آمار این گونه حیوانی از یک هزار و ۳۰۰ رأس در سال گذشته به ۸۵۰ رأس در سال‌جاری رسیده است.

پرویز رستمی، رئیس اداره نظارت بر امور حیات‌وحش اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان زنجان امروز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در زنجان اظهار کرد: سرشماری سالانه آهوان دشت سهرین در زنجان طی سال‌جاری انجام شده است.

رئیس اداره نظارت بر امور حیات‌وحش اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان زنجان با اشاره به اینکه ۱۷ و ۱۸ ماه‌جاری سرشماری آهوان در دو منطقه فیله خاصه و سهرین انجام شد، گفت: آمار این گونه حیوانی از یک هزار و ۳۰۰ رأس در سال گذشته به ۸۵۰ رأس در سال‌جاری رسیده است.

وی با اشاره به اینکه مهم‌ترین عامل این کاهش جمعیت از بین رفتن زیستگاه آهوان است، ادامه داد: از دیگر عوامل مهم این موضوع حفر چاه‌های غیر مجاز عمیق، تغییر الگوی کشت از دیمی به آبی، تردد بالای وسایط نقلیه و حضور شکارچیان در منطقه است.

رستمی با اشاره به اینکه حضور گله‌های دام در دشت‌ها از دیگر مشکلات موجود در منطقه است، عنوان کرد: این دشت‌ها ظرفیت این حجم از دام را ندارند و ۴ تا ۵ برابر ظرفیت مراتع دام در منطقه حضور دارد و چرا می‌شود.

رئیس اداره نظارت بر امور حیات‌وحش اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان زنجان با اشاره به اینکه جزیره‌ای شدن زیستگاه آهوان موجب ایجاد ناامنی در حیوانات شده است، گفت: در گذشته آهوان در فصل سرد به استان های قم و سمنان مهاجرت می کردند و در حقیقت خود دشت سهرین جزیره‌ای برای زندگی آنها شده است.

وی با بیان اینکه جزیره‌ای شدن موجب کاهش آزادی در تردد آهوان شده است، گفت: هم‌اکنون نیز در منطقه حفاظت شده به دلیل احداث باغشهرها و کاشت محصولات دیوار حائلی برای تردد آهوان ایجاد شده است.

رستمی با اشاره به توضیحاتی در مورد سرشماری گفت: وجود خطا در سرشماری ممکن است و امکان عدم سرشماری تعدادی از آهوان نیز در این پروسه وجود دارد.

رئیس اداره نظارت بر امور حیات‌وحش اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان زنجان با اشاره به اینکه سرشماری حالت سینوسی دارد، ادامه داد: در سال‌های مختلف آمار آهوان متغییر است.

وی با بیان اینکه ۱۰۰ درصد دشت سهرین مستثنیات مردم است و مردم در آن دخل و تصرف می‌کنند، گفت: از ۳۵ هزار هکتار دشت سهرین تنها ۲۰۰ هکتار در تملک محیط زیست است.

رستمی با اشاره به اینکه در گذشته در این منطقه مجوز به صنایع تا رده یکم داده می‌شد، عنوان کرد: الان تا رده سوم استقرار صنایع در مناطق حفاظت شده هم مجوز داده می‌شود.

گفتنی است، دشت سهرین زنجان(دشت آهوان) با مساحت ۱۲۲ هزار و ۶۱۸ هکتار در ادامه دشت زنجان و در قسمت شمال شهر زنجان در کنار روستای سهرین، تنها مأمن آهوان شمال غرب کشور است.

دشت آهو خیز سهرین قسمتی از منطقه حفاظت شده سرخ‌آباد زنجان است که یکی از مناطق با ارزش و به عنوان آخرین زیستگاه آهوان شمالغرب و غرب ایران محسوب می‌شود.

این دشت تنها مأمن و زیستگاه آخرین بازمانده آهوی ایرانی (Gazella subgutturosa)در شمال غرب کشور محسوب می‌شود.