به گزارش کانال محیط زیستی چینار – برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی، ضخیم شدن لایه رسوبی، عملیات انسانی نظیر معدن کاری و برداشت و استخراج مواد معدنی در سالهای اخیر #آذربایجانغربی را در معرض خطر فرونشست زمین قرار داده است.
به عقیده کارشناسان زمین شناسی فرونشست زمین دو دلیل دارد که یکی منشأ طبیعی یا انسانی بوده و در دشتها، نقش انسانی برجستگی بیشتری دارد، با توجه به اینکه ۸۰ درصد آبهای زیرزمینی برای مصارف کشاورزی استان مورد استفاده قرار میگیرد، خطر فرونشست تدریجی در دشتهای استان سالهاست آغاز شده و تداوم دارد.
زمانی که دشت از حالت طبیعی و تعادل خارج میشود آبیاری و زراعت کشاورزی با مشکل مواجه شده و علاوه بر آن، همه شریانهای حیاتی مانند دکلهای انتقال نیرو، مخابرات، راهسازی، ابنیه، سازههای مسکونی و کارخانهها که در آن دشت قرار دارند، دچار آسیب شده و مشکلات بسیار مخرب اقتصادی و زیست محیطی در پی خواهد داشت.
پدیده فرونشست زمین که بر اساس مطالعات زمین شناسی به مرگ پنهان زمین مشهور است یکی از مخاطرات مهم برای طبیعت و بشر بوده و هم اکنون زیر ساختهای شهری و برون شهری، راهها و دیگر زیر ساختهای ۳ دشت استان آذربایجان غربی را تهدید میکند.
بر اساس اعلام شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی هرسال ۳۲ میلیون مترمکعب کسری آبخوان و اضافه برداشت از چاههای مجاز و غیرمجاز در استان اتفاق میافتد که این امر خطر فرونشست زمین را تشدید میکند.
این استان ۲۳ محدوده مطالعاتی حوزه آب دارد که از این تعداد، ۱۶ محدوده ممنوعه بوده و هفت منطقه آزاد است. در کل استان برداشت آب از منابع زیرزمینی، کیفیت آب را پایین آورده است و این هم به خاطر کاهش سهم بخش کشاورزی از آبهای سدهاست.
بر اساس اعلام اداره منابع طبیعی آذربایجانغربی در خصوص تهدید فرونشست زمین در آذربایجانغربی، استاندارد جهانی فرونشست زمین ۴ سانتیمتر است اما این میانگین در کشور و آذربایجانغربی به بیش از ۸ الی ۹ سانتیمتر میرسد که نشان دهنده وضعیت بحرانی است.
همچنین به گفته هادی قاسمی مدیرکل منابع طبیعی استان اجرای طرحهای آبخیزداری بهترین راهکار برای جلوگیری از خطر فرونشست زمین است، اما اعتبارات اختصاص یافته به طرحهای آبخیزداری استان بسیار ناچیز است.
آخرین دیدگاهها