اصفهان- حامیان احیای کرکس کوه در واکنش اعتراضی به نامه شبهه انگیز اداره کل منابع طبیعی استان اصفهان به یکی از معدنداران اوره، خواستار جلوگیری از صدور مجوز جدید معدنی در این منطقه شدند.
به گزارش خبرنگار مهر، براساس مستنداتی که در اختیار این خبرگزاری قرار گرفته، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان به یکی از معدنداران منطقه اوره شهرستان نطنز پیشنهاد داده است پروانه مرتع داری یکی از مراتع مجاور را خریداری کرده و پروانه مرتع داری را برای ابطال به این سازمان ارائه دهد.
این امر سبب واکنش شماری از دوستداران محیط زیست شده که سالهاست نسبت به فعالیتهای مخرب بیش از ۶۰ معدن سنگ در منطقه حفاظت شده کرکس روستای اوره، کمجان و طرقرود شهرستان نطنز معترض هستند. آنان میگویند این نامه شک و شبهه ایجاد کرده که آیا قرار است این منطقه از مرتعدار خریداری شده و برخلاف همه قوانین موجود به فعالیتهای مخرب معدنی اختصاص یابد؟ در حالی که ۲۴ معدن روستای اوره در قلب منطقه حفاظت شده کرکس قرار دارد.
در همین پیوند فرزاد علیزاده فعال محیطزیست و عضو ستاد مردمی احیای کرکس کوه «سماک» به خبرنگار مهر میگوید: مصائب و معضلات محیط زیست کشور یکی و دوتا نیست شمردن آنها بحر طویل است و مثنوی هفتاد من؛ یکی از این معضلات که خسارات محیط زیستی آن شاید تا میلیونها سال دیگر جبران نشود برداشتهای بی حساب و کتاب معدنی در کوهستانهای کشور به ویژه معادن سنگ است و یکی از این مناطق در کشور که از گزند تخریبهای معدنی بیشترین خسارات را خورده است شهرستان نطنز در استان اصفهان و منطقه حفاظت شده کرکس کوه است.
او میافزاید: منطقه حفاظت شده کرکس در سال ۱۳۸۶ بر اساس تفاهمنامهای شبهه برانگیز و یک سویه (به نفع بهره برداران معدنی) که میان اداره کل محیطزیست استان اصفهان و سازمان صمت منعقد و بر اساس آن مقرر میشود معادن تا تاریخ انقضای مجوزهای صادر شده به کار خود ادامه دهند، از منطقه شکار ممنوع به حفاظت شده ارتقا پیدا میکند اما پیشتر این منطقه در سه دوره پنج ساله در جایگاه حفاظتی منطقه شکارممنوع قرار داشته و پس از آن به منطقه حفاظتشده ارتقا مییابد و در همین سه دوره، دهها مجوز معدن صادر میشود معادنی که در سال ۱۳۸۶ به شرط ادامه کار به سازمان محیط زیست اجازه میدهند که منطقه را ارتقا دهد.
این فعال محیط زیست خاطرنشان میکند: از ابتدای دهۀ ۷۰ تاکنون، ۶۹ مجوز معدن در نطنز صادر شده تمرکز این معادن در روستاهای اوره، کمجان، شهرستان نطنز و شهر طرق رود است و از این تعداد بطور مشخص ۲۴ معدن در منطقه حفاظت شده کرکس کوه قرار دارند. در شهر طرق رود که تقریباً به شهر جنگ زده و ویران شده بدل شده است هر جا که چشم میاندازیم باطلههای معدنی یا تکههای برش خورده بزرگ سنگ را دیده میشود که مانند برشهای کیک آماده انتقال توسط تریلیهای غول پیکر هستند.
علیزاده با اشاره به اینکه هنگام ارتقا منطقه کرکس از شکار ممنوع به حفاظت شده، شهر طرق رود و معادن آن کامل از نقشه منطقه حذف میشود، اظهار میکند: به هر رو قرار بر این بود که پس از پایان یافتن تاریخ مجوزها که عمدتاً چهار ساله و ۶ ساله بودند دیگر مجوزی تمدید یا صادر نشود اما متأسفانه شاهد این موضوع هستیم که وزارت صمت براساس یکی از بندهای مقررات معدنی که میگوید 《مجوز استحصال از معدن میتواند تا ۲۵ سال تمدید شود》 مجوز این معادن را تمدید کرده است و اکنون با تفسیر به رأی همین بند، ادعا میکند که هر دوره برداشت معدنی ۲۵ سال است و مجوز معادن میتواند برای چند دوره ۲۵ ساله بشرط باقی بودن ذخیرهگاه معدنی تمدید شود.
آخرین دیدگاهها