تهران – ایرنا – معاون محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با کاهش ۳۴ درصدی بارش باران نسبت به سال قبل از یک سو و توسعه و حکمرانی نادرست بر منابع آبی کشور در سالهای اخیر از سوی دیگر، شاهد وضعیت نامناسب تالابهای ایران هستیم.
به گزارش ایرنا از سازمان حفاظت محیط زیست، احمدرضا لاهیجان زاده در مراسم اختتامیه سومین جشنواره «ایدهها و محصولات نوآورانه» طرح حفاظت از تالابهای ایران با اشاره به اهمیت توجه به نحوه حکمرانی آب در اقلیم خشک و نیمه خشک ایران و تاثیر آن بر تالابهای کشور افزود: وضعیت تالاب ها نامناسب است، معیشت مردم محلی بسیاری به تالابها وابسته است، تجربههای به دست آمده از فعالیتهای طرح حفاظت از تالابهای ایران در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نشان میدهد، با تصمیمات درست و استمرار در اجرای آنان، میتوان شاهد گامهای مثبتی در راستای حفظ و توسعه پایدار تالاب و جلوگیری از مهاجرت مردم محلی از آن مناطق بود.
مجری ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران اظهارداشت: سومین جشنواره ایدهها و محصولات نوآورانه طرح حفاظت از تالاب های ایران با تاکید بر جلب مشارکت مردم در حفاظت و احیا تالابهای کشور با اولویت دریاچه ارومیه و تالابهای اقماری آن و موضوع محوری معیشتهای پشتیبان تالاب برگزار شد.
وی ادامه داد: ۳۰ طرح و ایده به دبیرخانه جشنواره «ایدهها و محصولات نوآورانه» ارسال شد که از میان آنان، هفت ایده استارتاپی و هفت ایده مستقل به مرحله نهایی و داوری راه یافتند. طرح حفاظت از تالابهای ایران تلاش میکند از برگزیدگان این دوره، در سطح توان خود حمایت کرده و نقشی را به عنوان تسهیلگر و معرفی طرحهای برگزیده به ارگان و نهاد های مرتبط ایفا کند.
در ادامه مراسم که شب گذشته(شنبه)برگزار شد، مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران با اشاره به اکوسیستم شکننده تالابها در جهان و کشور و ذکر این نکته که میانگین بارش در ایران یک سوم میانگین جهانی است، گفت: طرح حفاظت از تالاب های ایران، در رویکرد زیست بومی و حفاظتی اتخاذ شده، نگاه ویژهای به معیشت و جوامع محلی اطراف داشته است. اصل چهارم رویکرد زیست بومی به درک درست از مسایل محیط زیستی از دیدگاه اقتصادی میپردازد.
مهری اثناعشری افزود: طرح حفاظت از تالابهای ایران در هفت سال گذشته، فعالیتهایی در راستای بهرهبرداری خردمندانه انجام میدهد تا با برنامههای مشارکتی معیشتی که همراه با درک متقابل از جامعه محلی صورت گرفته، بتواند با درگیر کردن مردم محلی به عنوان اصلیترین عنصر و تغییر نگرش آنان در حفظ و توسعه پایدار از تالابها نقش خود را ایفا کند.
وی ادامه داد: طرح حفاظت از تالابهای ایران و پروژه مشترک با کشور ژاپن، مصداق موفقی از درگیر کردن جامعه محلی در رویکرد جدید حفاظت از محیط زیست در حوضه آبریز دریاچه ارومیه است، این طرح تلاش میکند رویکرد مردم محور در حفظ تالابهای ایران را بیش از پیش و در حوضه تالاب شادگان و بختگان ترویج و توسعه دهد.
همچنین علم بیگی، دبیر علمی جشنواره با معرفی شاخص های ارزیابی طرح های ارسالی، روند انتخاب آنان را توضیح داد و گفت: اکوسیستم طبیعی و سیستمهای اجتماعی تالاب موضوع بسیار پیچیدهای است که نیازمند نگاه مدیریتی متفاوت است و تجربه جهانی نشان داده است، ارزش نهادن و پشتیبانی از فعالیت استارتاپی محلی، یکی از روشهای مدیریتی موفق در این راستا است.
در پایان جشنواره و پس ارائه تمامی شرکتکنندگان ایدههای مستقل و استارتاپی، سه ایده «توانمندسازی جامعه محلی تالاب پریشان در صنعت و پرورش اسب به عنوان یک معیشت مکمل و جایگزین کشاورزی» از محمدجواد سیاح پور، «گلیم بافی از مواد صد در صد بازیافتی با رویکرد اشتغال بانوان روستایی و معیشت پایدار در روستاهای حاشیه تالابهای اقماری دریاچه ارومیه» از خدیجه سعیدپور و «کاربرد میوه گیاه قره داغ در محصولات غذایی برای رونق اقتصادی و اکوسیستم پایدار» از محمود کلنگری برگزیده شدند. در بخش ایدههای استارتاپی نیز، طرحهای عماد مطالبی، محمدمهدی حاجتی و مهراب آقاعلی نژاد به عنوان طرحهای برگزیده معرفی شدند.
سومین جشنواره ایدهها و محصولات نوآورانه طرح حفاظت از تالاب های ایران، از ۲۹ شهریور تا یکم مهرماه برگزار شد.
آخرین دیدگاهها