یک بام و دوهوای شهرک صنعتی محمودآباد

شهرک صنعتی محمودآباد به عنوان یکی از مناطق صنعتی استان طی سال های گذشته به محل مناقشه و درگیری‌های میان حوزه ای اصفهان تبدیل شده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، شهرک صنعتی محمودآباد در اواخر دهه ۵۰ شمسی با تعداد زیادی واحد سنگبری، فعالیت خود را در سطح ۴۰۰ هکتار آغاز کرد. در سال ۷۶ وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران، با افزایش ۲۰۰ هکتاری این شهرک موافقت کرد و نهایتا در ۱۳۸۸ دستور دولتی جدیدی برای افزایش ۲۷۰ هکتاری مساحت شهرک به منظور قرارگیری واحد‌های بیرون از محدوده شهرک در داخل شهرک صنعتی وضع شد.

همزمان با الحاق رسمی ۲۷۰ هکتار، فعالان محیط زیستی و اجتماعی شهر اصفهان از این توسعه، ابراز نگرانی کردند، اما هیات مدیره شهرک، با تکیه بر توجیهات خود مبنی بر «پاک بودن این صنعت» و «لایحه قانونی لغو محدودیت ایجاد کارخانجات و صنایع در داخل شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان» (مصوب شورای انقلاب جمهوری اسلامی در سال ۱۳۵۹) این توسعه را مجاز می‌دانند.

اعضای هیات مدیره این شهرک، در بازدید میدانی توضیح دادند که پاکی این صنعت در منطقه استقرار، نسبت به پالایشگاه و نیروگاه برق که دقیقا مقابل این شهرک واقع شده، زبانزد است.

رئیس هیات مدیره شهرک صنعتی محمودآباد در این باره گفت: در چند سال گذشته مورد بی ­مهری مدیران و مسئولان شهری قرار گرفته­ ایم و حقوقی که قبلا برای تولید و صنعتگری داشته­ ایم را از دست داده ­ایم، در حالیکه رسالت اصلی شهرک صنعتی اشتغالزایی است و در این راه تلاش می ­کنیم تا تابع قوانین باشیم.

حسین امیریوسفی با اشاره به اینکه چند ماه پیش اداره کل حفاظت محیط زیست استان، مجوز ساخت و افزایش سرمایه پالایشگاه ۲۵ هکتاری در شعاعی هم اندازه با شهرک محمودآباد را صادر کرده است، افزود: انرژی ­های مورد استفاده در صنعت سنگ، آب و برق هستند و آلودگی این صنعت به حدی کم است که آن را از رده صنایع آلوده نگران کننده خارج کرده و حتی ضایعات کارخانجات سنگبری، به صورت گِلی از آب و گرد سنگ و شن که حاصل سردکن ­ها هستند به منطقه­‌ای معین منتقل می­ شود و اداره محیط زیست در جریان کامل فعالیت­‌های شهرک است.

هم‌چنین به گفته محمود گلکار نایب رئیس شهرک صنعتی محمودآباد، سنگبری ­های این شهرک، از آب بازیافتی و پساب تصفیه شده شاهین­ شهر و کارخانجات اطراف و یک حلقه چاه کشاورزی استفاده می­ کند که این آب فقط نقش خنک­ کنندگی و جذب غبار را در مجموعه سنگ­بری دارد و با بروزرسانی سیستم ­های چرخش آب از حوضچه به «مخازن فیلتر پرس»، راندمان استفاده از آب در چرخه ­های واحد‌ها افزایش هم یافته و اتلاف کمتری از طریق بخار پیش می­ آید.

امیریوسفی رئیس هیات مدیره شهرک صنعتی محمودآباد در ادامه صحبت ­هایش از سنگبری تازه تاسیسی منسوب به شهرداری منطقه ۱۲ اصفهان، در ۲۶ هکتار از زمین­‌های کشاورزی اطراف شهرک خبر داد و گفت: مسئله مناقشه کنونی که خبرساز هم شده فقط بر سر «یک بام و دو هواست»؛ شهرداری قصد دارد ۲۷۰ هکتار مصوب در سال ۱۳۸۸ را در دسته دارایی­‌های خود درآورد و اگر دغدغه محیط زیستی در این خصوص وجود داشت، خود شهرداری اقدام به ایجاد سنگبری در مساحت ۶۳ هکتار نمی­ کرد.

رئیس هیات مدیره این شهرک در توضیح بیشتر با بیان این‌که «صنعت سنگ در دست سرمایه‌گذار خصوصی آلاینده است و در دستان شهرداری پاک»، افزود: در حال حاضر، مدیریت املاک سازمان مسکن و شهرسازی اصفهان، با تغییر کاربری ۲۶ هکتار از زمین­‌های کشاورزی منطقه به بخش ­های صنعتی، کارخانه سنگبری ایجاد کرده و درصدد گسترش این مساحت تا ۶۳ هکتار هم هست، در حالی که مجموعه خصوصی شهرک صنعتی محمودآباد در این مدت فقط در تلاش برای ثبت ۲۷۰ هکتار واحد فعال خود است و مفهوم توسعه غلط و تحریک کننده عنوان شده است.

پیشتر خوشه عظیم ­پور دبیر جمعیت زیست­ بان پایدار گفته بود بخشی از مساحت ۲۷۰ هکتاری مورد نظر، در فاصله زیادی نسبت به محل کنونی شهرک قرار گرفته؛ با نگاه به نقشه هوایی این شهرک هم مشخص است که در فاصله مذکور زمین ­های کشاورزی قرار دارد، زمین ­هایی که فعالان محیط زیستی نگران آن هستند و معتقدند در صورت اجرای توسعه ۲۷۰ هکتاری، این محدوده کشاورزی هم محل استقرار واحد‌های صنعتی شهرک شود و عملاً گسترش این شهرک صنعتی بسیار وسیع‌تر از ۲۷۰ هکتار باشد.

هیات مدیره شهرک صنعتی محمود آباد این مورد را به شدت تکذیب و ادعا می­ کند، قصد تصرف در زمین ­های کشاورزی این منطقه را ندارد. آن‌ها معتقدند در مقابل هیئت رئیسه این شهرک، شهرداری منطقه ۱۲ با بیرون کردن صنعتگران قدیمی و انتقال آن‌ها به شهرک جدید زرین شهر، قصد دارند تا ناحیه کنونی را به انضمام زمین­‌های کشاورزی که در حوزه اختیارات مدیریت شهری و جهاد کشاورزی است به شهرک کنونی بیفزاید و این صنعت را دقیقا در همین محل، اما زیر نظر شهرداری مدیریت کند.
افزایش بار آلایندگی منطقه با توسعه محمودآباد
مرتضی ملکوتی یکی از نمایندگان واحد‌های صنعتی منطقه ۲۷۰ هکتاری مورد مناقشه در شهرک صنعتی محمودآباد، با ارائه پروانه­‌های صنعت خانوادگی خود که نشانی از تاسیس در سال ۱۳۵۴ دارد به ایسنا، گفت: از نامه سازمان و انجمن ­های محیط زیستی خطاب به دیوان عدالت، اینگونه برداشت می­ شود که ۲۷۰هکتار مصوب سال ۱۳۸۸، قرار است به زودی اجرایی شود، درحالیکه برخی از واحد‌های مستقر در این مساحت سابقه ­ای بسیار بیشتر از مساحت ۶۰۰ هکتار قانونی پیشین دارد و در سال ۱۳۸۸ تنها دستور ثبت صنایع در این مساحت ۲۷۰ هکتاری ابلاغ شده است.

اردیبهشت ماه امسال نامه ­ای از طرف جمعیت زیست­ بان پایدار اصفهان، به دیوان عدالت اداری نوشته شد که طی آن، امضاکنندگان که جمعیت‌ها و سمن­‌های محیط زیستی هستند، تقاضای عدم موافقت با طرح توسعه ۲۷۰ هکتاری شهرک صنعتی محمودآباد را داشتند؛ در این نامه یکی از خطرات احتمالی این توسعه، اشغال زمین­‌های کشاورزی همجوار، افزایش بار آلایندگی منطقه با ریزگرد‌های این صنعت و توان کم اصفهان در افزایش صنایع عنوان شده، در حالیکه به گفته ملکوتی، شهرداری منطقه ۱۲ اصفهان، که طرف مناقشه این شهرک است، زمین ­های کشاورزی در میان شهرک و در کنار کارخانه آرد انوشیروان را تفکیک کرده و قصد واگذاری آن‌ها را برای ایجاد صنعت دارد و همچنین با توجه به متراژ ۵۴۰۰ متر مربعی هر واحد منفک، برای ایجاد سنگبری مناسب است.

اکبر دشتبانی، نماینده دیگر ۲۷۰ هکتار الحاقی این شهرک، کارشکنی­ و مخالفت­‌های انجام شده از طرف سازمان ­های مدیریتی، نظارتی، اجرایی و… را مسبب خسارت­‌های چند هزار میلیاردی به صنعتگران این شهرک دانست و ابراز عقیده کرد: در این مدت ورود شهرداری منطقه ۱۲ اصفهان باعث ایجاد مسائل و مشکلات زیاد در روند تولید صنعتگران شد و ما هم با مراجعه به نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان، نظیر حجت ­الاسلام میرزایی و حاج آقا نقدعلی، با بازدید میدانی و بررسی مدارک و مستندات، به حق بودن مصوبه دولت را به آن‌ها اثبات کردیم و پیگیری ­های خوبی از جانب آن‌ها انجام شد.

وی امیدوار است با پیگیری­‌هایی که در دیوان عدالت اداری و سایر سازمان ­های قضایی و مدیریتی کشور انجام شده، ادعای به حق بودن مطالبه صاحبین صنعت و ناحق بودن مخالفت­‌های پیش آمده ثابت شود و قانون در برخورد با این شهرک جریان پیدا کند.

اگرچه محمدتقی نقدعلی- نماینده مردم خمینی شهر در مجلس در نامه ­ای خطاب به رئیس دادگستری استان، دادستان و استاندار، درخواست حمایت از اعضای این شهرک را داشته است، اما با وجود پیگیری‌های خبرنگار ایسنا، برای توضیح این موضوع، این نماینده تا این لحظه هیچ پاسخی به این رسانه نداده است.

تکذیب شهرداری نسبت به ایجاد صنعت سنگ در منطقه ۱۲

البته علی باقری-شهردار منطقه ۱۲ اصفهان نیز ادعای مالکیت سنگبری یا زمین‌های تفکیک شده و تغییر کاربری داده شده برای این منظور را تکذیب کرد و گفت: هیچ زمینی برای واگذاری یا ایجاد صنعت سنگ تحت تملک شهرداری منطقه ۱۲ نیست.

وی در خصوص موضع شهرداری منطقه ۱۲ اصفهان در خصوص توسعه ۲۷۰ هکتاری شهرک صنعتی محمود آباد، اظهار کرد: اهالی محمودآباد درخواستی با عنوان «مطالعه و توسعه» که جزو یکی از بند‌های مصوبات سفر‌های استانی زمان ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد داشتند.

شهردار منطقه ۱۲ اصفهان ادامه داد: در روند مطالعه این طرح، سازمان‌ها و مراجعی از جمله اداره کل محیط زیست، شورای عالی شهرسازی و معماری، الحاق ۲۷۰ هکتاری را تائید و تصویب نکردند و رای مثبتی به اجرای این توسعه ندادند و از نظر مجموعه مدیریت استان، این توسعه نباید انجام می‌شد.

وی با اشاره به قانون منع ایجاد و توسعه صنایع در شعاع ۵۰کیلومتری فضای شهری، افزود: توسعه ۲۷۰ هکتاری این شهرک عملا نقض است و مجموعه مدیریت استان از جمله شورای حفظ حقوق بیت‌المال، مخالف الحاق و هرگونه ساخت و ساز و توسعه شهرک صنعتی محمود آباد و حسین آباد است.