لزوم ایمن‌سازی کانال آب‌رسانی برای جلوگیری ازمرگ آهوان شنی میشداغ

اهواز- یک فعال محیط زیست خوزستان بر لزوم ایمن‌سازی کانال آب‌رسانی وزارت نیرو برای جلوگیری از مرگ آهوان شنی میشداغ تأکید کرد.

کرامت حافظی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: منطقه حفاظت شده «میشداغ» و «ام الدبس» از مناطق حفاظت شده مهم کشور بوده که بخشی از زیستگاه‌های ارزشمند شنزارهای خوزستان را در خود جای داده است.

وی با بیان اینکه تنوع ارزشمند زیستی گونه‌های جانوری – گیاهی این منطقه بسیار اهمیت دارد، افزود: شنزارهای خوزستان زیستگاه گونه‌های فراوان ارزشمندی همچون پرندگان فهرست سرخ جهانی مانند خروس کولی اجتماعی، گونه به شدت در معرض انقراض (CR)، هوبره، گونه آسیب‌پذیر (VU) و عقاب صحرایی، گونه در معرض انقراض (EN) و دیگر گونه‌های فهرست سرخ جهانی و حتی گونه‌های منحصر به فردی از خزندگان اندمیک بوم زاد این شنزارها که در هیچ کجای جهان به غیر از این مناطق زیست ندارند مانند اگامای سر وزغی اهواز و گکوی ماسه‌زار پارسی در خود جای داده است.

این فعال محیط زیست خوزستانی عنوان کرد: آهوی شنی (Sand Gazelle) با نام علمی یکی از گونه‌های مهم این منطقه است که در فهرست سرخ جهانی (IUCN Red list) به عنوان گونه (Vulnerable) آسیب‌پذیر معرفی شده و مراقبت از این گونه اهمیت ویژه‌ای دارد؛ نکته مهم دیگر اینکه آهوان میشداغ برای ایران گونه منحصر به فردی هستند.

حافظی ادامه داد: طبق مطالعات اخیر ژنتیکی حمیدرضا رضایی و همکارانش و تقسیمات جدید گونه‌ها که مورد پذیرش اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت است در ایران چهار گونه آهو زیست می‌کند که شامل آهوی ایرانی، جبیر، آهوی شنی و آهوی عربی است.

این فعال محیط زیست خوزستانی افزود: در مطالعات اخیر ژنتیکی آهوی شنی که در گذشته زیر گونه آهوی ایرانی بوده است، گونه مستقل شده و آهوان جزیره فارور هرمزگان نیز با مطالعات ژنتیکی زیر گونه دره شوری از گونه آهوی عربی شناسایی شده‌اند که پیش از آزمایش‌های ژنتیک تصور می‌شد آهوی کوهی هستند و اکنون مشخص شده آهوی کوهی در ایران پراکنش ندارد و در فلسطین دارای پراکنش است.

وی گفت: آهوی شنی میشداغ با مطالعه ژنتیک در مقاله عالیه چنگیزی و همکاران محیط زیست خوزستان به ثبت رسیده است که این آهوی شنی با نام علمی در ایران تنها در مناطق حفاظت شده میشداغ و فکه خوزستان و مند بوشهر ثبت شده است؛ البته در گذشته قطعاً در نقاط مختلف خوزستان تا جنوب کشور هم حضور داشتند اما در حال حاضر در نقاط مختلف جلگه خوزستان و تپه‌ماهورهای استان که زیستگاه آهوی شنی و آهوی ایرانی بوده به طور کامل منقرض شده‌اند مانند مناطقی چون آهودشت خوزستان که امروزه تنها نام زیبای آهو را به یادگار دارد و آهوان این مناطق مانند شیر ایرانی در خوزستان منقرض شده‌اند.

فعال محیط زیست خوزستان افزود: پراکنش جهانی آهوی شنی نیز در شبه جزیره عربستان، عراق و سوریه بوده که با شکار فراوان جمعیت جهانی آنها به شدت رو به کاهش است؛ همچنین در منطقه حفاظت شده میشداغ خوزستان نیز تخریب زیستگاه با مالچ پاشی، کاشت درختان مهاجم کهور آمریکایی، چرای غیرقانونی و بی‌رویه دام در مناطق حفاظت شده، دفن زباله در اطراف زیستگاه، سقوط در کانال آب، شکار غیرمجاز، سگ‌های بدون صاحب و رها از عوامل مهم تهدید گونه‌های حیات‌وحش در این شنزار ارزشمند هستند.